שתף קטע נבחר

 

טייבה: תחנת פסולת מסכנת תושבים - ואין אכיפה

מזה למעלה מחצי שנה שתחנת מעבר הפסולת בעיר פועלת בניגוד לחוק, בזמן שהתושבים ממשיכים להתלונן על ריחות רעים, זיהומים ומפגעי רעש. תושב האזור: "אם היה מדובר בבית ללא אישור בנייה, כל היחידות היו מגיעות כדי להרוס אותו, אבל נגד מזבלה שמסכנת את חיי אדם - לא ננקטים צעדים"

אתר תחנת מעבר פסולת "שרונים" שבשטחה של טייבה, פועלת בניגוד לחוק מזה כמספר חודשים. ראש הוועדה הקרואה לעיריית טייבה לשעבר, נשאת כיוף, הוציא לפני כחצי שנה צו סגירה לתחנה, בטענה שהיא מופעלת ללא רישיון עסק, אך התחנה עדין בשימוש וקולטת אשפה מטייבה וקלנסוה.

 

 

תחנת מעבר הפסולת "שרונים" פועלת מזה עשרות שנים. היא יושבת על כ-15 דונם בין קלנסוה לטייבה, מערבית לכביש 444. הבעלים שלה משתייכים למגזר היהודי ולערבי. תושבי האזור טוענים שהם סובלים מריחות רעים שיוצאים מהתחנה ושהיא גורמת לזיהום הסביבה ולמחלות שונות.

 

כך למשל, הנהלת תיכון בית ספר בעיר, שלחה לאחרונה מכתב לעיריה בו צוין, כי "במשך כל שעות הלימודים, עוברות משאיות פסולת בסמוך לכיתות הלימוד, דבר שמהווה מטרד סביבתי ובריאותי ובטיחותי המסכן את חייהם של התלמידים".

 

"נמאס לנו מהמזבלה ומהמפעל שגורמים לתושבים מחלות", אמר ל- ynet המהנדס יחיא ג'יוסי תושב קלנסוה. "הדבר המוזר שאם היה מדובר בבניית בית ללא אישור בנייה, כל היחידות היו מגיעות כדי להרוס אותו, אבל למזבלה שמסכנת את חיי אדם לא ננקטים צעדים כדי לסגור אותה. עדיף לנו להתגורר במקום אחר עד שיפנו את התחנה". אם לא די ברך, ג'יוסי טוען כי התחנה מהווה מפגע נופי ואף גרמה להורדת מחירי הנדל"ן. 

 

 

תחנת מעבר הפסולת "שרונים" (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
תחנת מעבר הפסולת "שרונים"(צילום: חסן שעלאן)

 

ריחות, עשן ורעש

עבד אלסתאר חג' יחיא, תושב טייבה, החליט לא לשתוק ופנה במכתב למשרד הבריאות, משרד מבקר המדינה ומשרד הגנת הסביבה. במכתב הודגש, כי הפעלת התחנה במקום מנוגדת לשימוש העיקרי של הקרקע, המוגדרת כאזור נחל וסביבתו.

 

"קיים מפעל וקליטה לפסולת ביתית רטובה, העובד שנים רבות ללא רישיון עסק", ציין במכתב. "המפעל נמצא באזור הצמוד דופן לאפיקי נחל אלכסנדר, וצפונית למפעל קיימות שכונות מגורים לעיר קלנסוה". חג' יחיא הדגיש כי האתר לא מנוהל כדין וגורם למפגעים סביבתיים רבים, דוגמת מפגעי ריחות, עשן, רעש ועוד.

 

גם בעיריית קלנסוה מתנגדים להפעלת התחנה. במכתב ששלח ממלא מקום ראש עיריית קלנסוה, עבד אלכרים ג'מל, ליו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובנייה במשרד הפנים, נטען כי "העיר קלנסוה ותושביה הם הנפגעים העיקריים מהתחנה, כתוצאה מריחות, סירחון וחדירת חומרים מסוכנים למי תיהום".

 

עוד הוא ציין, כי "עובדה היא כי רמת התחלואה ביישוב עלתה רבות מעל הממוצע הארצי במדינה במספר תחומים". ראש העיר הוסיף כי הם שוקלים לנתק את חיבור העסק לרשת המים והביוב של היישוב, כדי להפסיק את המטרד ולבטל את העוול שנגרם לתושבים.  

 

משפחת שאהין חא'ג יחיא, אחת מנפגעי התחנה, התלוננה לאחרונה בפני יושב ראש הועדה הקרואה הנוכחי בטייבה, פאאק עודה, על המפגעים שהיא יוצרת. עודה השיב במכתב משלו, כו צוין כי "העירייה והוועדה לתכנון ובנייה, פועלות בכל האמצעים והאפשריות החוקיות העומדות לרשותן לפנוי וסגירת אתר "שרונים"".

 

"שרונים". פועלת בניגוד לחוק (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
"שרונים". פועלת בניגוד לחוק(צילום: חסן שעלאן)

 

תגובות

סמנכ"ל תחנת "שרונים", צבי וטנשטין אמר בתגובה ל-ynet: "המפעל הוקם בהכוונה של המשרד להגנת הסביבה, ויש היתרי בנייה ורישיונות מעיריית טייבה עד שנת 2009, כולל אישור של תכניות המפעל על ידי הוועדה לתכנון ובנייה. היום עירית טיבה מטרפדת את כל הנושא מסיבות לא מובנות ולא הגיונית , והם הפסיקו לתת לנו רישיון, למרות ששלחו לנו מכתבי תמיכה בתחנה". 

 

לדבריו, הם מחזיקים בכל האישורים הנדרשים, ואף משלמים לעיריית טייבה מסים בגובה 350 אלף שקל בשנה. "השקענו מיליונים בתחנה, ופתאום עיריית טייבה הפסיקה לתת לנו רישיון, למרות שהמקום הזה מפרנס הרבה משפחות ועובד לפי החוק", אמר. "השאלה היא, אם טייבה לא מאשרים את האתר - למה הם שופכים את כל הפסולת אצלנו? אנו מקבלים כסף עבור אשפת טייבה דרך הנאמן של העירייה".

 

וטנשטין הוסיף, כי לאתר נכנסת רק פסולת ביתית, ללא חומרים מסוכנים, שמועברת משם לתחנות טיפול בפסולת או הטמנה. "אנחנו מפוקחים ומבוקרים מדי חודש ופעם בשנה על ידי רואה חשבון של משרד הגנת הסביבה, לבדיקת איזון הפסולת ומה נכנס ויצא לתחנה", אמר.

 

בקשר לרעש של המשאיות שסובלים ממנו תלמידי בית הספר, הוא טען כי "יש הוראה ברורה וחד משמעית לכל הנהגים של בעלי כל החברות, שאסור להם להעביר פסולת דרך בתי הספר". לדבריו, אם נהג עובר על ההוראות בפעם השנייה, אוסרים עליו להכנס למשך שבוע לאתר או לשלם קנס בגובה 500 שקל.

 

בקשר לריחות וטנשטין ציין, כי "יש לנו מתקן ניטרולוגי שבודק כל הזמן את הטמפרטורה וכיווני רוח ועוצמת הרוח ולחות. ברגע שעוצמת הרוח מגיעה מעל המותר, המפעל מפסיק את עבודתו. אין לנו תלונות ספציפיות ואם ישנם בעיות זה בקיץ".

 

ממשרד הבריאות נמסר כי האחראים על התחנה הם משרד לאיכות הסביבה.

 

ממשרד איכות הסביבה נמסר: "תחנת המעבר לפסולת "שרונים" מצויה בתחום העיר טייבה, ופועלת ללא רישיון עסק מטעם הרשות המקומית. האחריות להסדרת פעולות האתר מוטלת בראש ובראשונה על הרשות המקומית ועל רשויות התכנון. כנגד המקום מתנהל בימים אלה הליך משפטי בביהמ"ש בגין צו הפסקה מנהלי שהוצא ע"י הרשות המקומית לאתר. הוצאת הצו תואמת את מדיניות המשרד להגנת הסביבה, ומגובה על ידו.המשרד ממתין עד לתוצאות ההליך המשפטי בדבר צו הסגירה לאתר".

 

מלשכתו של ראש הוועדה הקרואה בטיבה נמסר, כי האחראים בעירייה לא מעוניינים להגיב. בכיר בעיריית טיבה אמר ל-ynet: "העירייה פועלת לסגירת תחנת "שרונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת מעבר הפסולת
צילום: חסן שעלאן
מומלצים