שתף קטע נבחר
 

תסכול מיני: זבובים דחויים מתנחמים באלכוהול

חוקרת ישראלית בארה"ב גילתה כי זבובי פירות שניסו להזדווג עם נקבות ונידחו על הסף, הטביעו את יגונם בצריכת יתר של אלכוהול, לעומת חבריהם שהצליחו להזדווג והעדיפו לאכול מזון ללא אלכוהול. התקווה: המחקר יסייע בטיפול בהתמכרויות לסמים, אלכוהול ודיכאון בקרב בני אדם

זבובי פירות מתוסכלים שמאמציהם המיניים עלו בתוהו והם נדחו על ידי הנקבות, מוצאים נחמה ומטביעים את יגונם באלכוהול, כך עולה ממחקר שפורסם בסוף השבוע בירחון המדעי "science" בארצות הברית.

 

צוות החוקרים גילה כי שינוי בהתבטאות של מולקולה זעירה (ניורופפטיד F) במוחות הזכרים שנדחו על ידי הנקבות, מוביל אותם לשתות הרבה יותר אלכוהול מאשר חבריהם הזבובים שהצליחו להזדווג ללא בעיה. 

 

 

"בעלי חיים מבצעים מגוון התנהגויות עם שתי מטרות עיקריות – הישרדות והתרבות - ובכללן אכילה, הזדווגות וטיפול בצאצאים", אומרת ד"ר גלית שוחט-אופיר, חוקרת בתחום הגנטיקה, חקר ההתנהגות וחקר המוח, בראיון מיוחד ל-ynet מווירג'ינה, ארה"ב.

 

"התנהגויות שקשורות בהישרדות עוברות חיזוק ע"י מערכות התגמול במוח ומוגדרות כתגמולים טבעיים. סמים כדוגמת אלכוהול, משתמשים במערכות הללו במוח כדי להחדיר זכרונות הקשורים בחווייה של השימוש בסם, דבר העשוי להוביל להתמכרות".

 

שוחט ביצעה את המחקר יחד עם צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה-סאן פרנסיסקו (UCSF) והמכון לרפואה של האוורד יוז בווירג'יניה - ארה"ב, מקבוצת המחקר של ד"ר אולריקה הברליין. במהלך ארבע השנים האחרונות חקרו עשרות אלפי זבובי פירות (תסיסנית).

 

הזכרים הדחויים העדיפו מזון עם אלכוהול

במהלך הניסויים במעבדה יצרו החוקרים שתי קבוצות זכרים. בקבוצה הראשונה, הונחו בכלי אחד יחד עם הזכרים, נקבות זבובים שהיו בתולות. הקבוצה השניה של הזכרים נחשפה בצורה מתמשכת לנקבות שכבר הזדווגו.

 

בעוד שהנקבות הבתולות נענו לחיזורי הזכרים והזדווגו באופן מיידי, הנקבות שהזדווגו בעבר, איבדו עניין בסקס ודחו את מאמצי החיזור של הזכרים. לדברי שוחט-אופיר, "הדחיה יוצרת זיכרון לטווח ארוך במוחות הזכרים".

 

כתוצאה מכך הזכרים שנידחו, עצרו את הנסיונות שלהם להזדווג, גם אם הוכנסו לצידם נקבות זבובים בתולות. אך כששמו אותם במתקן ובו שתי צינוריות, שאחת מהן הכילה מזון רגיל והשניה את אותו סוג מזון אליו הוספו 15 אחוז אלכוהול - הזכרים הדחויים בחרו במזון האלכוהולי.

 

"הזבובים בוחרים באופן התנדבותי לצרוך את האלכוהול. הזבובים שהזדווגו בהצלחה מעדיפים את המזון הרגיל על פני מזון "מחוזק" באלכוהול", ואילו אלו שנדחו מעדיפים מזון "מחוזק באלכוהול", היא מסבירה.

 

"בחרנו לבחון התנהגות שקשורה בחיזור והזדווגות שהן המשמעותיות ביותר במהלך חיי הזבובים ולראות את ההשפעה של ההתנסות מינית לצריכת אלכוהול בזבובים", היא מציינת.

 

יותר סקס - פחות אלכוהול

שוחט-אופיר  מציינת כי אלכוהול נחשב לדוגמא קיצונית המשפיעה על מערכות התגמול המוח. בטבע ניזונים זבובי הפירות מפירות בעלי תסיסה טבעית ובה עד 5 אחוז אלכוהול. לדבריה, הזבובים מסוגלים לנטרל את כמות האלכוהול בגופם כשהיא בכמות קטנה.

 

"הזדווגות מוצלחת מורידה את צריכת האלכוהול ואילו היעדר הזדווגות מעלה את צריכת האלכוהול", היא מגלה.  

 

המדענים אמרו כי ההתנהגות שנצפתה נחזתה באמצעות רמות המולקולה (ניורופפטיד F) במוחם של הזבובים. "זה דומה למתג שמייצג את רמת התגמול במוח ומתרגם אותו להתנהגות המחפשת אחר תגמולים", מסבירה שוחט-אופיר.

 

לדבריה, זבובים שנדחו הם בעלי רמות נמוכות של המולקולה ולכן מנסים למצוא דרך חלופית להשגת התגמול באמצעות השתכרות. המדענים גילו כי הם יכולים ליצור באופן מלאכותי את אותן ההתנהגויות בזבובים, באמצעות מניפולציות גנטיות של המולקולה במוחם של החרקים והפעלת תאי העצב המבטאים את הפפטיד.

 

הפעלה של תאי עצב אלו בזכרי זבובים בתולים גרמה להם להפגין התנהגות של זבובים שהזדווגו לא מכבר והעדיפו לצרוך מזון נטול אלכוהול.

מניפולציות גנטיות שמורידות את רמת הקולטן לנוירופפטיד במוח זכרים שהזדווגו בהצלחה גרמו להם להתנהג כאילו נדחו ולצרוך כמויות גבוהות של אלכוהול. שוחט-אופיר אומרת כי "הזבובים זכרו את התקרית במשך תשעה ימים והחילו אותה למעשה על כל הנקבות סביבן".

 

שוחט-אופיר מוסיפה כי הזבובים נבחרו מאחר שניתן לערוך בהם ניסויים גנטיים מורכבים. "אפשר לכבות ולהפעיל אצלם גנים ספציפיים. אני מאמינה שלמחקר יש השלכות קליניות שיוכלו לסייע לבני האדם", היא מסכמת.

 

החוקרים מציינים כי קיימים כבר ניסויים קליניים, שנועדו לבדוק האם ניתן להקל על אנשים הסובלים מבעיות של מחלות חרדה, דיכאון, השמנת יתר ויתכן שגם בהתמכרויות באמצעות חומרים המפעילים מערכות דומות בבני אדם. לטענתם, הבנת מערכות התגמול ובייחוד מערכות התגמול המופעלות ע"י תקשורת חברתית חשובה גם בהבנת תסמונות הקשורות בתקשורת חברתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר גלית שוחט-אופיר
זבוב שנדחה, לוגם מזון רווי אלכוהול כנחמה
צילום: ד"ר גלית שוחט-אופיר
צילום: ד"ר גלית שוחט-אופיר
יותר סקס - פחות אלכוהול
צילום: ד"ר גלית שוחט-אופיר
מומלצים