סוכנים ומעקבים: ה-CIA והמוסד בבעיה באיראן
"איראן היעד המודיעני הקשה ביותר, יותר מצפון קוריאה", אומר בכיר אמריקני ל"ניו יורק טיימס". לישראל יתרון בגיוס מרגלים בשטח, בעזרת כורדים וארגון מורדים, אבל בארה"ב לא סומכים עליהם. אז איך נדע מתי חמינאי ייתן את הפקודה להשיג פצצה?
האם זרועות המודיעין של ארה"ב וישראל יוכלו לדעת אם וכאשר האייתוללה עלי חמינאי יורה לקדם את התוכנית לבניית פצצת אטום ? אף שחלף כמעט עשור מאז שפרויקט האטום האיראני עלה לכותרות העולמיות, מודים גורמים אמריקניים רשמיים שאינם בטוחים שהתשובה לשאלה הזו חיובית.
המערב מול איראן - ראש בראש:
- איראן: "ישראל - כלב נובח שלא יעז לתקוף"
הערכת המודיעין כיום בארה"ב היא שהאיראנים הפסיקו ב-2003 את מאמציהם הישירים לבניית פצצה גרעינית, ושהם עדיין לא הניעו אותם מחדש. העיתון "ניו יורק טיימס" מפרסם הבוקר (יום א') בכותרתו הראשית כתבה בנושא, ולפיה שיחות שיורטו בין בכירים איראנים לפני שנתיים הביאו, יחד עם עוד מידע מודיעני, לעיכוב פרסומה של הערכת המודיעין הלאומי של ארצות הברית ב-2010, דו"ח שנתי המשקף את דעתם המשותפת של מומחים מ-16 סוכנויות ביון ומודיעין שונות.
הערכת המודיעין גורלית להחלטות הבית הלבן כיצד להתמודד עם האיום האיראני. משטר העיצומים הנוקשה של הממשל האמריקני נגד טהרן משקף את ההערכה כי איראן עדיין לא החליטה לבנות פצצת אטום. אולם, אם ההערכה תשתנה - ייתכן שיוסר מחסום מפני הנשיא אובמה, שלפחות בפומבי לא שלל התערבות צבאית.
בכיר במודיעין: "אנחנו לא נמצאים בשטח"
"אני בוטח ב-75 אחוז בהערכות שהאיראנים לא הניעו מחדש את התוכנית", אמר ל"ניו יורק טיימס" בכיר לשעבר במודיעין האמריקני. גורם בכיר אחר הודה: "איראן היא היעד המודיעיני הקשה ביותר שקיים. היא קשה הרבה יותר מצפון קוריאה. באופן חלקי משום שהמערכת שלהם מבלבלת כל כך. קשה לדעת מי מדבר בצורה מוסמכת על מה. אנחנו לא נמצאים בשטח, ואין לנו אנשים שיכולים לקלוט את הניואנסים וזו בעיה".
מומחים אומרים שחיפוש סימנים לחידוש תוכנית הגרעין קשה יותר ממעקב אחר העשרת אורניום ופעילויות צבאיות אחרות כמו בניית טילים, שבהן יש השקעות גדולות בכורים, בציוד ותשתית. נושא בניית הפצצה עצמה ממודר היטב, ואין מדענים ובכירים איראנים רבים המעורבים בו.
בדיווח מצוטטים מומחים האומרים שקל יותר לעקוב אחר מתקני העשרה ועבודות בנייה מאשר לעקוב אחר פעילות מדענים. קשה לעלות על העבודה על הנשק הגרעיני עצמו, ובמקום זאת מתמקדים בקבלת מידע מציתות לשיחות.
ארה"ב באלקטרוניקה, ישראל במודיעין האנושי
המודיעין האמריקני חזק יותר במודיעין אלקטרוני, וחלש יותר במודיעין האנושי באיראן. סוכנויות הביון האמריקניות משקיעות בנושא האיראני את כל מה שיש להן. סוכנות הביטחון הלאומית (NSA) מאזינה לשיחות טלפון ולהעברת מידע אלקטרוני בין גורמים איראניים. סוכנויות אחרות עוסקות בניתוח הדמיית מחשב של אתרי הגרעין.
מומחים מעריכים שמטוסי ביון ללא טייס כמו זה שנפל לפני כמה חודשים בשטח איראן מצליחים לאסוף מידע. בקרבת אתרים איראניים מוצבים גם חיישנים סודיים על הקרקע לאתר אותות אלקטרומגנטיים או פליטה רדיואקטיבית שאותה אפשר לקשור לפעילות גרעינית סודית. עם זאת, ארה"ב תלויה בצורה משמעותית גם במידע שאוספים פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בביקוריהם התקופתיים במתקני הגרעין באיראן.
המודיעין האנושי הוא ככל הנראה הצד החזק של ישראל. לפי "ניו יורק טיימס", ישראל מתבססת באופן חלקי על ארגון הגולים האיראנים, "מוג'הדין חאלק", שבסיסם בעיראק והם מצויים ברשימת הטרור של ארה"ב. בקונגרס האמריקני נעשים לאחרונה מהלכים להוציא את הארגון הזה מרשימת הטרור.
העיתון כותב עוד שישראל פיתחה גם קשר עם הכורדים בצפון עיראק והיא מפעילה סוכנים כורדים המסוגלים לנוע לתוך איראן וממנה. דיוויד קיי, שהיה מהפקחים בעיראק הביע חשש לגבי איכות המידע שישראל מקבלת מהגולים האיראנים, והזכיר כיצד ארה"ב התבססה על מידע שקרי של אחמד צ'לבי השיעי לגבי הגרעין העיראקי, ערב המלחמה בעיראק.
ארה"ב וישראל חולקות מידע מודיעיני על איראן. גורמי מודיעין אמריקנים אומרים ש"אין מחלוקת גדולה בין גורמי המודיעין האמריקנים והישראלים על העובדות". למרות ביקורת חריפה על ההערכה מ-2007, זרועות המודיעין של שתי המדינות מעריכים שהאיראנים לא קיבלו לפי שעה מהאייתוללה חמינאי את האות לייצר פצצת אטום.