הדרך לצמצום פערים עוברת בגליל
הפתרונות למחאה, שיצאה נגד מצוקת הדיור ועליית המחירים במרכז הארץ, באים מהנגב ומהגליל. כדי לממש את החזון, אנחנו משקיעים בתחבורה, חינוך, תעסוקה ודיור
עד לפני מספר שנים, עבור רבים מתושבי מדינת ישראל, הגליל היה חבל ארץ מרוחק, שביקור בו היה מתרחש רק בחול המועד או בתקופת הקיץ, אם בכלל. הנגב והגליל נצרבו בתודעה הציבורית בעיקר בהקשרים שליליים, והפריפריה נתפשה כחלשה חברתית. בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי מגמה, חזון צמצום הפערים קורם עור וגידים ואוכלוסייה חדשה עוברת למקום, מצטרפת לאוכלוסייה הקיימת והגליל כולו בתנופה.
המחאה שהתרחשה בקיץ האחרון קיבלה תשומת לב תקשורתית בעיקר בגלל מחאת האוהלים והסוגיות שהעלו תושבי המרכז. נושאים כמו דיור, תחבורה, בריאות, יוקר המחיה ובעיקר פערי מעמדות באו לידי ביטוי באחת המחאות הגדולות שידענו בישראל. היא הציבה, במלוא אונה, את הנושאים החברתיים במרכז סדר היום הציבורי. ההמון יצא לרחובות למחות בעקבות אי-צדק חברתי. אני מאמין כי חוסנה של החברה בישראל אינו תולדה של חוסן ביטחוני בלבד, אלא הוא שילוב של חוסן ביטחוני וחוסן חברתי ולכן יש לשים דגש רב יותר על הנושאים האזרחיים. יש לעשות שינוי בסדרי העדיפויות הלאומיים ולהתמקד יותר בצמצום הפערים בחברה הישראלית.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
מכתב אהבה משבדיה לעם ישראל / קים מילרל
כלות בהזמנה - לא הגיע הזמן לעצור את זה? / ריטה חייקין
צמצום פערים הוא הנושא שעמד במרכז ועידת הגליל ה-6 שהתקיימה אתמול בנהריה, בדגש על צמצום פערים בין מרכז ובין הפריפריה. עסקנו גם בצמצום פערי הבריאות ובַהבנה שפערים בתוחלת החיים בין הגליל ובין המרכז אינם דבר שניתן להשלים איתו ויש להקצות תקציבים ולטפל בתופעה מהשורש. עבור הנושא הזה קודמו מספר פרויקטים שמשלבים צמצום פערים יחד עם פיתוח מסיבי של הגליל.
בית הספר לרפואה בצפת, שנפתח באוקטובר האחרון, הביא איתו בשורה אמיתית לצפון. הוא מביא לשדרוג ולרענון בבתי החולים בצפון, מביא עוד רופאים שיתווספו למצבת הרופאים באזור, מוסיף 5,000 מקומות עבודה ומהווה זרז להבאת אוכלוסייה חזקה לגליל. עם זאת, עיקר חזונו טמון בהיותו בסיס לאוניברסיטה בגליל, שתעשה לאזור את מה שעשתה אוניברסיטת בן גוריון לנגב. האוניברסיטה, שתורכב מהמכללות הקיימות בגליל, תעצים ותשפר את ההשכלה הגבוהה בגליל, תביא חוקרים רבים אליה ואל האזור ותביא, ביתר שאת, צעירים רבים ללמוד בה ולנטוע את עתידם בגליל.
עוד 300 אלף תושבים לצפון
במטרה לחזק גם את תחום החינוך, הבאנו אלף כיתות חכמות לנגב ולגליל עם לוח אלקטרוני ומחשב, שקיימות רק בנגב ובגליל ויוצרות בכך יתרון מובהק למערכת החינוך המקומית על פני המרכז. בנוסף, הצטרפו שלושים אלף תלמידים למיזם "סיסמה לכל תלמיד", המאפשר לתלמידים, למורים ולהורים להיות מחוברים לפורטל הכיתתי, גם כאשר אינם נוכחים בבית הספר.
השקעה בתשתיות תחבורה הכרחית על מנת לקדם תהליך זה של צמצום פערים. צעד משמעותי היה סלילת מסילת הרכבת לכרמיאל שתהיה התשתית לסלילת מסילת רכבת עד קריית שמונה. בישראל צריכה להיות רכבת מדן ועד אילת וזה צעד משמעותי בכיוון זה. גם הארכתו של כביש חוצה ישראל עד צומת כברי בצפון תורמת תרומה משמעותית לקיצור זמני הנסיעה ולהפיכת הגליל למקום נגיש יותר ומרוחק פחות.
יחד עם חיזוק מערכות הבריאות, החינוך, התחבורה והתעסוקה, יש צורך ביצירת פתרונות דיור לתושבים המעוניינים לעבור. נכון להיום יש 22 אלף יחידות דיור זמינות לשיווק למגורים בגליל, כמות שתגדל פי ארבעה עד סוף העשור. הדבר נעשה במספר דרכים, בהם איתור מבני ציבור נטושים או לא מאוכלסים בגליל והתאמתם למגורים. בנוסף, אנחנו מסבסדים עלויות פיתוח, מקימים כפרי סטודנטים ותומכים בגרעין ההתיישבות. למעשה, הפתרונות למחאה, שיצאה נגד מצוקת הדיור ועליית המחירים במרכז הארץ, באים מהנגב ומהגליל.
זו הדרך למימוש החזון של הבאת 300 אלף איש לגליל עד סוף העשור. זהו חזון שנבנה עקב בצד אגודל, עם הפרויקטים הרבים שמקודמים בו והיו תקועים במשך שנים, המביאים עוד ועוד תושבים להקים בו את ביתם.
הכותב הוא המשנה לראש הממשלה, השר לפיתוח הנגב והגליל והשר לשיתוף פעולה אזורי
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il