פרשת קו 300. אף פעם לא מאוחר לומר תודה
כשלושים שנים חלפו ואף גורם ציבורי במערכות השלטון והביטחון לא מצא לנכון לבטא הכרה או הוקרה לראובן חזק , פלג רדי ורפי מלכא על אומץ לבם. אתמול עשינו זאת
האומץ לחשוף שחיתות ראוי תמיד לשבח. שלושת אנשי השב"כ שהעזו לגלות למערכת המשפט את המעללים האיומים של פרשת קו 300 לא זכו עדיין לתודה ציבורית. כ-30 שנים חלפו ואתמול הוענק להם לראשונה אות הוקרה על-ידי עמותת שקיפות בינלאומית ישראל.
השחיתות, כמו טחב, משגשגת במקומות אפלים וסגורים. התרופה הטובה ביותר לשחיתות היא עידוד השקיפות והאתיקה. השנה בחר חבר השיפוט של עמותת שקיפות בינלאומית - ישראל (סניף של ארגון Transparency International TI העולמי) להעניק את מגן השקיפות לשלושת יוצאי השב"כ: ראובן חזק, פלג רדי ורפי מלכא. השלושה שילמו מחיר אישי ומקצועי כשהעזו להוציא לאור השמש מעשים נוראים, שנעשו תחת מעטה הסודיות הבטחונית. בכך חיזקו את שלטון החוק גם בתחום הביטחון ותרמו לחוסנה של מערכת הביטחון, המדינה והחברה כולה.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
אשטון, סלחנו לך מראש / יגאל וולט
מכתב אהבה משבדיה לעם ישראל / קים מילרל
תזכורת קצרה: באפריל 84 חטפו ארבעה מחבלים אוטובוס נוסעים. כוחות הביטחון השתלטו על האוטובוס. בפעולה נהרגו שני מחבלים, ושניים אחרים נעצרו בחיים, אך בהמשך נמסר על מותם. תצלום המחבל החי, שצילם אז אלכס ליבק, עורר בציבור שאלות בדבר נסיבות מותם של השניים. שתי ועדות חקירה ציבוריות ערכו בירור יסודי, אך לא הצליחו לחשוף את האמת. הוטל חשד על תת-אלוף יצחק מרדכי כאילו הוא גרם למותם והוא הועמד לדין וזוכה. האמת לפיה ראש שירות הביטחון הכללי דאז נתן בעצמו את ההוראה להרוג את המחבלים העצורים ואנשי השירות ביצעו את המעשה התגלתה בזכות השלושה. כך גם האמת לפיה נערך מעשה מכוון של הסתרה תוך שימוש באחד מחברי הוועדה כ"סוס טרויאני" כדי להנחות את העדים לכזב.
ראובן חזק , פלג רדי ורפי מלכא היו ותיקי שב"כ בתפקידים בכירים, שלא השלימו עם הדברים. הם פנו לראש השב"כ דאז, בדרישה שיתפטר מתפקידו, אך הם אלה שנאלצו לעזוב את השירות שהיה עד אז ביתם השני. בסופו של דבר פנו השלושה לבכירי מערכת המשפט בישראל: היועץ המשפטי לממשלה, יצחק זמיר, והמשנה לפרקליט המדינה, דורית ביניש, ומסרו את פרטי הפרשה מסמרת השיער. היועץ המשפטי הגיש תלונה פלילית. גורמי השלטון לא תמכו במיצוי ההליך. אנשי השב"כ וראשו, שנחשדו בפלילים, זכו לפתרון משפטי חדיש בדמות חנינה מראש, עוד לפני החקירה. לאחר מתן החנינה פרשו ראש השירות וכמה מבכיריו.
בשנה האחרונה נחשפו פרוטוקולים גנוזים ושודר תחקיר וסרט טלוויזיה בעניין. כשלושים שנים חלפו ואף גורם ציבורי במערכות השלטון והביטחון לא מצא לנכון לבטא הכרה או הוקרה לשלושה. אומץ הלב שגילו השלושה, כשהתייצבו מול חבריהם לשירות ומפקדם, ראוי לתודה ולהוקרה. הנשיאה בביטחון הקיומי של ישראל חייבת להיעשות במסגרת החוק ותחת מרותו. יש לומר אמת בפני גופי חקירה ציבוריים. יש לנהוג בעצורים באופן הומניטרי. ביטחון אינה מילת קסם המכשירה כל דבר. כל אלו ועוד הם לקחי הפרשה, שהודגשו בזכותם של ראובן חזק, פלג רדי ורפי מלכא.
כשלושים שנים חלפו, אך גם כיום כדאי לזכור את האיזון הראוי בין הביטחון לאתיקה ובין חשאיות לשקיפות. לקחי הפרשה והד תרומתם של השלושה עומדים היטב במבחן הזמן. החברה בישראל מביעה להם תודה, באמצעות הענקת מגן השקיפות. הערכה ותודה כזאת, ואולי גדולה מזו, היה צריך להעניק להם מזמן. לא מאוחר לעשות זאת היום.
עו"ד זאב שצקי, מזכיר מגן השקיפות וחבר הוועד המנהל
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il