שתף קטע נבחר

 

רמטכ"ל, שר ביטחון, יו"ר קדימה. חיי שאול מופז

אחרי דרך חתחתים פוליטית הלילה הפך מופז גם לראש המפלגה הגדולה בכנסת. מהילדות באיראן עד לפרישה מהליכוד והחבירה לשרון בקדימה - זהו האיש שינסה להדיח את נתניהו

זהו המנהיג החדש של המפלגה הגדולה בכנסת: שאול מופז נולד באיראן ב-1948, ועלה עם משפחתו ארצה ב-1957. הוא גדל באילת ולמד בבית ספר דתי. כשהיה בן 12 עבר לפנימייה החקלאית בנהלל, וב-1966 התגייס לצה"ל. את שירותו הסדיר עשה בחטיבת הצנחנים, ובמהלכו השתתף בלחימה בחדירות מחבלים בבקעת הירדן (תקופת המרדפים). כחייל סדיר הגה שיטת מארב ייחודית, ואף זכה שתיקרא על שמו.

 

מופז כרמטכ"ל צה"ל ב-2002. הוביל שינוי ארגוני (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מופז כרמטכ"ל צה"ל ב-2002. הוביל שינוי ארגוני(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

לאחר מכן יצא מופז בהתערבות מפקדו, יצחק מרדכי, לקורס קצינים. עם סיומו חזר לחטיבת הצנחנים כמפקד מחלקה. במלחמת ששת הימים לחם בצומת רפיח תחת פיקודו של רפאל איתן, במלחמת ההתשה שימש מפקד מעוז המזח בתעלת סואץ, ובמלחמת יום הכיפורים פיקד על סיירת צנחנים שיצאה לפעולות בעומק סוריה. מחטיבת הצנחנים קודם מופז לתפקיד סגן מפקד סיירת מטכ"ל, והשתתף במבצע החילוץ של חטופי מטוס "אייר פראנס" באנטבה (1976).

 

לאחר המבצע יצא ללימודים למשך שנתיים. במלחמת לבנון הראשונה שימש מופז כמפקד חטיבה מרחבית. לאחר המלחמה נסע לארצות הברית ללימודים במכללה לפיקוד ומטה של חיל הנחתים. עם שובו ארצה התמנה למפקד בית הספר לקצינים. ב-1986 התמנה למפקד חטיבת הצנחנים, וביולי 1988 הועלה לדרגת תת אלוף ופיקד על אוגדה משוריינת. לאחר מכן עבר לפקד על עוצבת הגליל, ובאוגוסט 1993 מונה למפקד כוחות צה"ל ביהודה ושומרון והועלה לדרגת אלוף.

 

שאול מופז מתמנה לרמטכ"ל. "ידיעות אחרונות", 10 ביולי 1998 (צילום: מתוך ארכיון ידיעות אחרונות) (צילום: מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)
שאול מופז מתמנה לרמטכ"ל. "ידיעות אחרונות", 10 ביולי 1998(צילום: מתוך ארכיון ידיעות אחרונות)

 

בנובמבר 1994 מונה מופז לאלוף פיקוד הדרום, תפקיד שבו שימש עד מרס 1996, אז הפך לראש אגף תכנון בצה"ל. בתפקידו זה ניהל את המשא ומתן הביטחוני עם הרשות הפלסטינית. בספטמבר 1997 התמנה לסגן הרמטכ"ל. ביולי 1998 התמנה מופז לרמטכ"ל, לאחר ששר הביטחון דאז יצחק מרדכי העדיף אותו לתפקיד על פני האלוף מתן וילנאי.

 

את כהונתו כרמטכ"ל החל מופז במאמץ להנחלת שינוי מבני נרחב בצה"ל. הערכת תוצאותיו של מהלך זה שנויה במחלוקת. במאי 2000, לצד התנגדותו למהלך שקבעה הממשלה, הוביל את יציאת כוחות צה"ל משטח לבנון. בסוף ספטמבר 2000 פרצה אינתיפאדת אל-אקצה. תחת פיקודו של מופז פעל צה"ל נגד ארגוני הטרור הפלסטיניים בניסיון לדכא את גל הטרור שהיכה בישראל. פעילות זו הוכתרה בהצלחה יחסית לאחר השלמתו של מבצע "חומת מגן" שבמהלכו כבש צה"ל מחדש את שטחי יהודה ושומרון.

 

הרמטכ"ל מופז. אחר כך מינה בעצמו רמטכ"ל כשר הביטחון (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
הרמטכ"ל מופז. אחר כך מינה בעצמו רמטכ"ל כשר הביטחון(צילום: שאול גולן)

 

לאחר פרישתו מצה"ל במאי 2002 מונה מופז על ידי ראש הממשלה דאז אריאל שרון לשר הביטחון. לאחר בחירות 2003 והקמת ממשלה, אף היא בראשות שרון, מונה מופז שוב לשר הביטחון. בנובמבר 2005, לאחר ההחלטה על הקדמת הבחירות לכנסת ופרישתו של שרון מן הליכוד, הודיע מופז על התמודדותו בבחירות לראשות הליכוד. כשלושה שבועות לאחר מכן הודיע על פרישה מן ההתמודדות, עזיבת הליכוד והצטרפות לקדימה - מפלגתו החדשה של שרון.

 

במרס 2006 נבחר מופז לכנסת במסגרת רשימת קדימה. במאי 2006 מונה לשר התחבורה וסגן ראש הממשלה, בממשלה שאותה הרכיב יו"ר קדימה, אהוד אולמרט. מופז הרבה במהלך כהונתו כשר תחבורה להתבטא בעניינים ביטחוניים. בספטמבר 2008 הפסיד מופז בהפרש זעום של 431 קולות לציפי לבני בבחירות המקדימות לראשות המפלגה. לאחר ההפסד הודיע כי החליט לקחת פסק זמן מעשייה פוליטית, אך לבסוף חזר בו מהחלטתו וחזר לקדימה. בבחירות לכנסת ה-18, בשנת 2009, נבחר מופז לכנסת לאחר שקדימה זכתה ב-28 מנדטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחה דמעה במפגש עם אלמנות כרמטכ"ל ב-2002
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים