הגנרלים שהופכים למנכ"לים: קשרים או כישרון?
מאיר דגן, דן חלוץ וגבי אשכנזי הם רק חלק קטן מרשימת בכירי מערכת הביטחון שהתקבלו בזרועות פתוחות בשוק הפרטי. ד"ר איציק ספורטא: זה לא הכישרון הניהולי, שקובע פה, אלו הקשרים ופתיחת הדלתות. פרופסור עוז אלמוג: הפרישה מצה"ל מוקדמת, יש להם אנרגיה וניסיון מנהיגותי
בין אזהרה לאזהרה מתקיפה ישראלית באיראן, מצא ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, זמן להתמנות בשבוע שעבר לתפקיד סגן יו"ר ודירקטור בחברת האנרגיה גלטן, וזאת בנוסף לתפקידו כיו"ר חברת גוליבר אנרג'י. דגן אינו היחידי, מדובר בתופעה של ממש. בכירי מערכות הביטחון מוצאים מיד לאחר שירותם ג'וב בכיר וחלומי, שלא בטוח שניסיון במערכת אחרת, עתיר ככל שיהיה, היה מביא אותם אליו.
אחת הדוגמאות של איש צבא שהשתלב בשוק הפרטי, עד שרובנו לא עושים את הקישור הצבאי הקודם, הוא של מנכ"ל טבע הפורש שלמה ינאי. ינאי עזב את הצבא בדרגת אלוף לפני כעשור, ולא הרבה אחרי, הצטרף לחברת מכתשים אגן, שם היה למנכ"ל. חמש שנים אחר כך התיישב, כאמור, על כיסא מרופד עוד יותר בתור מנכ"ל ענקית התרופות.
הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, כיאה לטייס קרב, עשה שני סיבובים מהירים ומכניסים. הראשון בסטראט-אפ בשליטת נוחי דנקנר והשני ב"קמור מוטורס", יבואנית BMW.
ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, האלוף גיורא איילנד, פנה גם הוא מהקרבות בשדה לתקוות אחרות, כאלו שנעוצות עמוק באדמה. איילנד נכנס לעסקי הנפט לפני כשנה וחצי, ומאז מתוגמל כראוי על תפקידו כיועץ מיוחד לחברת גבעות עולם, שמתמקדת בחיפוש נפט באזור ראש העין.
לפני כעשרים שנה, עמד בראש המוסד ש', ששמו המלא נאסר לפרסום. כשהשתחרר נודע כשבתאי שביט, ומייד אחר כך מונה לתפקיד מנכ"ל קופת חולים מכבי, תפקיד שאותו מילא מספר שנים. אחר כך עבד, בין היתר, בקבוצת מרחב שבשליטתו של טייקון הגז, יוסי מימן.
אליעזר שקדי, היום מנכ"ל חברת אל על, היה עוד ב-2008 מפקד חיל האוויר. מספר חודשים אחרי הפרישה מצה"ל היה עוד אחראי על תכנון תקיפות ברצועת עזה. בין לבין, סידר לעצמו צניחה מהירה ורכה במיוחד על כסא הפיקוד על הצי המטוסים של החברה האזרחית שבראשה הוא עומד היום.
יואב גלנט, אלוף שהיה במרחק נגיעה מהרמטכ"לות, פרש עם טעם מר מהצבא, אבל מאז הוא מתנחם בתפקיד מנכ"לות בחברת חיפושי הגז "נאמקס", בשליטת המיליארדר בני שטיינמץ.
גבי אשכנזי - רמטכ"ל בעבר ויריב מר של שר הביטחון, אהוד ברק, בהווה - מתפקד כיו"ר שמן, חברה לחיפושי גז ונפט מול חופי פלמחים. בחברה שולט, בין השאר, ג'קי בן זקן. חברת שמן ריפדה גם את חשבונות הבנק של יצחק אילן, סגן ראש השב"כ לשעבר המתפקד כדירקטור בחברה; יעקב רז, ראש אגף התנועה לשעבר במשטרת ישראל המתפקד גם כן כדירקטור; ודובר צה"ל, אבי בניהו, המחזיק בתפקיד יועץ אסטרטגי לחברה.
למה אהרון ברק מלמד בבינתחומי?
הצניחה המהירה אל הג'ובים הנחשקים מקוממת במיוחד את ד"ר איציק ספורטא, מהחוג למינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. "הדבר הזה הוא מרתק", הוא אומר. "יש אנשים שהיו בשירות ציבורי בתפקיד חשוב. יוצאים מהצבא עם פנסיה יפה וישר קופצים על התפקיד עם הכסף. לעשות לביתם, לעשות כסף. זו התרבות העכשווית".
ד"ר ספורטא אינו תוחם את התופעה הפסולה רק לאנשי כוחות הביטחון, אלא גם לקודקודי מערכת המשפט. "אהרון ברק, נשיא בית המשפט העליון בדימוס. שירת שנים רבות את המערכת ויצא עם פנסיה גדולה. גם אשתו שופטת לשעבר שיצאה לפנסיה. אפשר לומר שהפנסיה שלהם מכובדת מאד ביחד.
"אני לא חשבתי שבנאדם כזה יפנה להיות מרצה בבינתחומי בהרצליה. חשבתי, נגיד, שאולי ילך למכללת תל חי. יש פה נורמה שהשתנתה. כל האנשים שיצאו מהצבא לא צריכים לדאוג לעתידם הכלכלי או לעתיד ילדיהם, אבל מסתבר שלא חשוב להם ללכת לדברים ערכיים. השאלה היא, למה הם עושים את זה".
פותחים דלתות ומתוגמלים בצ'ק שמן
העניין השני שמעניין בסיפור הזה, הוא מדוע שוכרים אנשי העסקים את אותם אנשים למשרות הללו? לדברי ספורטא, "הרי ברור שגיורא איילנד מבין בנפט כמו שאני מבין באני לא יודע מה. לוקחים אותם בגלל הקשרים שלהם. מדובר בדרך כלל בחברות שחלק גדול מהמלחמות שלהן נפתרות על ידי האנשים האלו. אנשים יפתחו להם דלתות וזה שווה הרבה מאוד כסף.
"לכן מוכנים גם לשלם הרבה מאוד כסף. במקרה של גבעות עולם, למשל, החברה לקחה את איילנד וזה נתן לה לגיטימציה, מה שחסר לה לפניו. הם פתאום הפכו לרציונלים. לפני זה, הם סיפרו על תפילות וחזיונות. יש לנו פה מקרה שבו התרבות הישראלית של לעשות כסף פוגשת את הרצון של בעלי עסקים להגיע למקומות שלטוניים".
בתגובה לטענה כי ישנם יוצאי צבא מוכשרים עד מאוד בהיבט הניהולי, עונה ד"ר ספורטא: "נראה אם ישימו פעם מישהו שניהל חברת נפט בעבר להיות רמטכ"ל. זה לא הכישרון הניהולי, שקובע פה, אלו הקשרים ופתיחת הדלתות. הם נכנסים למקום שהקשר בין הון לשלטון בו הוא מאוד חזק, ובגלל זה הם לוקחים הביתה צ'ק שמן".
אך גם לדעתו של ד"ר ספורטא ישנם יוצאים מן הכלל. "שלמה ינאי עבד קודם במכתשים אגן ועשה שם התלמדות לא קטנה. ינאי די יוצא דופן, אך יש ניסיון לא טוב עם אנשי צבא שניהלו מפעלים. בצבא זה עולם אחר לגמרי של ניהול", הסביר. "זה נכון שהם עומדים בלחצים. הם אנשים מוכשרים, ואני לא מזלזל בכישורים שלהם, אך לוקחים אותם למטרות מאוד מסוימות: לגיטימציה ונגישות לשלטון. אין שום דבר חוקי נגד זה, אבל מדובר ביחסים בעייתיים בין הון לשלטון".
"אצלי, אם הייתי יוצא לפנסיה בגיל 55, הייתי רוצה לעשות משהו שירחיב את דעתו של אדם ולא את חשבון הבנק שלו, אבל זו זכותם. אלו אנשים שהיו מאוד מכובדים בציבור ופורטים את המכובדות שלהם לכסף בבנק במקום לפרוט אותה למשהו אחר"
ראש המוסד לשעבר מוכשר - למה שיישב בבית?
פרופ' עוז אלמוג, מהחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה, מחזיק בדעה הפוכה לחלוטין, ומייחס את עיקר הטענות לימים עברו. "לדעתי, היום הסוגיה פחות רלוונטית", הוא אומר. "פעם זה היה מאוד רלוונטי מכיוון שמעמדם של קצינים היה גבוה מאוד. המוניטין שלהם היה כרטיס כניסה למשרות גם באזרחות. לימים המעמד פחת, והדבר לא הקנה כרטיס כניסה אוטומטי לשוק הפרטי. היום צריך ידע ניהולי, עסקי ותעשייתי.
"היום ישנה ביקורת ציבורית על קשרים ופרוטקציות. היום יש שקיפות. קשה יותר לסייע לחבר. מצד שני, אדם שמסיים שירות בכוחות הביטחון מסיים בגיל צעיר במלוא כוחו, הוא מלא אנרגיות, ולכן יש למשק אינטרס מובהק לנצל את כישוריו. בצבאות אחרים הפרישה עומדת על גיל 70".
"אני יכול לומר שקציני צה"ל מסתפקים היום במשרות פחות טובות, מאשר עיסוקם הצבאי. תת אלוף מקבל תפקיד ברמה יותר נמוכה ממה שעשה בצבא".
ומה לגבי הקודקודים?
"מאיר דגן היה ראש המוסד. הוא אדם עתיר הישגים. אין שום סיבה שגופים לא ירצו אותו. הוא לא מבוגר. רק צריך שדברים יעשו בצורה נקייה. במקרה של שלמה ינאי מדובר בבחור מחונן. באופן טבעי הצבא לא מכיל את הטובים ביותר. אין מה לעשות, זאת האמת. המציאות היא לא כמו פעם. הפרופיל של המפקדים הבכירים היום הוא לא כמו לפני 30 או 40 שנה.
"מוביליות אופקית בתעסוקה היא דבר רצוי מאוד במשק, כאשר הדבר נעשה על בסיס כישורים. החברה הרבה יותר יזמית".
אז אולי הפרישה לפנסיה מוקדמת בצה"ל היא הבעיה?
"אין ספק. זה בזבוז לצה"ל. זו טעות. אנשים עוזבים בשיא העוצמה והיכולת שלהם. בצבא השנים הפוריות מאד קצרות. בכל העולם מבינים שזה גיל מאוד צעיר. יש כאלה שטוענים שזו אפליה פסולה על רקע גיל. גם באקדמיה פורשים מוקדם מידי. המערכת מפסידה אותם. הרי ברור שראש המוסד לא ישב בבית ולא יעשה כלום.
"היתרון של קצין בצבא הוא כי מגיל צעיר הוא קיבל אחריות כבדה ולכן מגיע עם ניסיון מנהיגותי ואחריות על הכתפיים של שנים רבות. יתרון נוסף, הוא ערך האמינות. צה"ל מבוסס על אמינות. אנשים שעוברים חינוך צה"לי, הם ברמה גבוהה מאד של יושר ואמינות. גם חוסנם והתמסרותם הטוטלית לעבוד שעות ארוכות מהווה יתרון משמעותי. עומדים בלחצים מול חששות וחרדות בלחץ עבודה כבד. בכל מקרה, צריך לשפוט דברים לגופם".