פריחת האהבה: קנו לבחיר ליבכם פרחים. זה בריא
חג הפסח הוא הזדמנות מצוינת לפנק את בחיר/ת ליבכם בזר פרחים מרענן. חוקרים מצאו שהרחת פרחים מפחיתה סטרס, ומרכיב סודי שנמצא באדמה משפר את מצב הרוח ומעלה את רמת הסרוטונין
פסח הוא החג המושלם להבעת רחשי הלב, וחוגגים אותו באביב, העונה הטובה ביותר בשנה. זהו הזמן לתת יד ביד ולצאת אל הטבע, ואם אתם רוצים להביע את אהבתכם, מומלץ להיצמד בעונה זו למתנת החיזור הקלאסית, ולהצטייד בזר פרחים.היום המדע כבר מסוגל להסביר מדוע זר הפרחים מומלץ לפריחתה של האהבה: חוקרים מצאו שהרחת פרחים מפחיתה סטרס, ומרכיב סודי שנמצא באדמה משפר את מצב הרוח.
עוד בנושא:
אם שולחים פרחים, זה גושפנקא לבגידה
איך פרח אחד קטן יכול להיעלם סתם כך?
הרחת פרחים והמוח שלנו
פרחים תמיד קושרו ליופי, אסתטיקה, רומנטיקה וארומה עדינה של ריחות נעימים. תרופות סבתא רבות מתבססות על פרחים וצמחים שונים. גם במצרים בעתיקה השתמשו בתמציות או עשבים של צמחים שונים לריפוי דיכאון, סילוק דלקות וזיהומים, איזון אנרגטי, טיפול בכאבי ראש ועוד.
בתחום הרפואה האלטרנטיבית תופס היום תאוצה תחום הארומתרפיה - שימוש בהרחה ועיסוי שמנים המופקים מפרחים וצמחים, לצורך ריפוי הפרעות בריאותיות ונפשיות.
הרחה של פרחי לבנדר, לימון, מנגו או כל צמח שתבחרו (מלבד צמחי גת, מריחואנה, טבק, קוקה ודומיהם, כמובן), גורמת להשפעה מרגיעה על המוח והגוף. ההשפעה הזו מדהימה: מסתבר שמולקולות הריח עצמן יכולות לעורר שינויים חיוביים בגנים שבדנ"א, ולשנות ריכוז חומרים בדם, באופן שמפחית מתח.
במחקר של אקיו נאקאמורה שהתפרסם ביולי 2009 ב-Journal of Agricultural and Food Chemistry, נמצא שפרחים מכילים חומר ממשפחת האלכוהוליים שנקרא 'לינלול' (Linalool).
כשחוקרים הכניסו עכברים לסטרס ונתנו להם להריח לינלול, הם ראו ירידה בדרגת המתח של העכברים. איך רואים שמתח של עכבר הופחת? עושים לו בדיקת דם. בעת מתח עולים בדם מרכיבים שונים של המערכת החיסונית, בעיקר ניוטרופילים ולימפוציטים, אלו הם התאים הלבנים שאחראים על לחימה בגופים זרים.
זה קורה כי המוח חושב שאם הגוף במתח, סימן שיש סכנה והוא מכניס את המערכת החיסונית לכוננות. בעכברים בניסוי ראו שרמות הניוטרופילים והלימפוציטים ירדו בעקבות הרחת לינלול, גם בזמן שהעכבר עדיין היה תחת מצב של סטרס. להרחה של לינלול יש השפעה חיובית ומרגיעה על יותר מ-100 גנים שפועלים בדרך כלל במצבי סטרס, וכל מה שאתם זקוקים לו הוא זר פרחים.
להתלכלך בבוץ? זה משפר מצב רוח מובהק
ההמלצה השנייה של המחקרים: צאו לטייל באביב! מתי ישבתם בחוץ על האדמה ובניתם עוגות חול? כנראה שאי שם בגיל 5 זה נגמר, וחבל מאד, כי שם, בתוך האדמה, מצוי הפתרון לשיפור מצב הרוח. אני מדברת כמובן על חיידקים. מסתבר שלהתלכלך בבוץ פירושו לשפר את מצב הרוח. מחקר משנת 2007 מאוניברסיטת בריסטול ואוניברסיטת לונדון, מצא שחיידקי Mycobacterium vaccae, שהם חיידקים ידידותיים שנמצאים באדמה, מעוררים באדם גדילה של תאי מוח מסוימים שמביאה לעלייה במצב הרוח.
השיפור במצב הרוח קורה הודות לכך שתאי המוח החדשים שנוצרים מפרישים סרוטונין, וסרוטונין מוגבר מקושר עם הפחתת חרדה, טיפול בדיכאון ושיפור מצב הרוח. כאשר מוביל המחקר, לואורי, הזריק את החיידקים הללו לעכברים בדיכאון, העכברים התחילו להתנהג בצורה דומה לאופן בו מתנהגים אנשים לאחר שהם נוטלים תרופות נוגדות דיכאון - ביתר ערנות ופעלתנות. כשבדקו את המוחות של העכברים אכן גילו שהשיפור במצב הרוח הוא בגלל הפרשה מוגברת של סרוטונין באזורים מוחיים שאחראים על מצבי רוח.
בבני אדם אין צורך להזריק את החיידקים הללו. מספיק שנבלה זמן מסוים בטבע - ואנו ננשום אותם ישירות לגופינו. הבעיה המרכזית היא שבחיים המודרניים אנחנו לא מבלים מספיק זמן בחוץ, ואפילו בגני הילדים ארגז החול הוא סטרילי וכל קשר בינו לבין אימא אדמה הוא מקרי בהחלט. זה חבל בגלל עוד סיבה מאד חשובה שהתגלתה לא מזמן: חיידקים עושים אותך חכם יותר.
בהתבסס על הממצא שלחיידקי Mycobacterium vaccae יש אפקט אנטי דיכאוני, החליטו החוקרים ללכת צעד אחד קדימה. הם שיערו שבגלל שסרוטונין מקושר לא רק עם שיפור מצב רוח, אלא גם עם שיפור זיכרון ולמידה, אז אולי יתברר שהחיידקים הללו גם משפרים לנו את החשיבה. הם צדקו והכריזו על כך במאי 2010 בכנס של האגודה למיקרוביולוגיה שנערך בסאן-דייגו.
דורותי מת'יו וסוזן ג'נקס הוסיפו את חיידקי האדמה הידידותיים הללו למזונם של עכברי המחקר. לאחר מכן הן בחנו את הלמידה והזיכרון של העכברים על ידי כך שהן שמו אותם בתוך מבוך ובדקו איך הם מנווטים בתוכו. מת'יו וג'נקס מצאו שעכברים שאכלו את החיידקים הללו במזונם, ניווטו במבוך פי שניים טוב יותר ומהר יותר, לעומת העכברים שאכלו אוכל רגיל נטול חיידקים.
בנוסף לזה, החיידקים עזרו לעכברים להפחית את המתח והחרדה שבדרך כלל נראית אצל עכברים כששמים אותם במבוך. כלומר, חיידקי האדמה שיפרו זיכרון ולמידה בעכברים, בצורה מאד בולטת. בניסוי המשך מצאו מת'יו וג'נקס שהחיידקים עוזרים לשיפור למידה וזיכרון, אך הם תמיד צריכים להישאר בתמונה כדי שזה ימשך לטווח ארוך. לא מספיקה חשיפה אחת לחיידקי האדמה בטבע כדי לעשות אותך חכם לתמיד.
פסח השנה נותן לכם את כל ההזדמנויות - שבוע שלם של חול המועד שמומלץ לנצל לטיולים בחיק הטבע ולהרחת הפריחה הנהדרת של האביב – שיפור מצב הרוח לא יאחר להגיע, והרוגע שיוצר הסרוטונין במוח יתרום רבות לשיפור הזוגיות.
לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לעמוד המעריצים שלנו בפייסבוק
רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים למימוש הפוטנציאל האישי.