יום ראשון השחור – החשמל והדלק מתייקרים
מחירו של ליטר בנזין 95 יעלה הלילה לרמה של 8.15 שקלים בעמדת מתדלק. מחירו של קילו-ואט חשמל לשעה יעלה לרמה של 58.96 אגורות. בממשלה עוקבים בדאגה אחרי תגובת הציבור, על רקע הקיץ המתקרב והתחממות הזירה הפוליטית
בכך ישלימו שני מוצרי האנרגיה תהליך התייקרות של כמעט 10% מאז נובמבר 2011. עבור החשמל, מדובר בשיאו של תהליך התייקרות של כמעט 25% מאז מרס 2011.
הדלק והחשמל הם מוצרים שהתייקרותם גוררת בעקבותיה התייקרות של מוצרי צריכה אחרים שהדלק משמש להובלתם והחשמל לייצורם. בעקבות התייקרות הדלק והחשמל צפוי מדד המחירים לצרכן שיפורסם ב-15 בחודש לעלות בכ-2%.
בשני המקרים מדובר בתהליך שמקורו בשינויים הגיאו פוליטיים המשמעותיים שעוברים על המזרח התיכון בשנה האחרונה, אך סופו של התהליך בביקורת שנמתחת על יסודות הכלכלה הישראלית ודרישה לשינוי.
הדלק: חצי מהמחיר הולך למדינה
התייקרות הדלק נובעת ישירות מהתייקרות הנפט בעולם, בעקבות הירידה בהיצע הנפט מאז שהוטלו סנקציות כלכליות על איראן, אחת היצואניות הגדולות בעולם. מחיר הנפט מרכיב 42.5% ממחירו של הדלק, ללא ספק חלק משמעותי ומשפיע על מחירו.
אך התייקרותו של המוצר החיוני נובעת גם ממרכיבים אחרים של מחירו – מס הבלו שגובה המדינה על הדלק, מרווח השיווק של חברות הדלק והמע"מ שנגבה על כל המחיר וגורם לכך שהכנסות המדינה גדלות ככל המוצר מתייקר. בסך הכל, מרכיבים שני המסים יחדיו 50% ממחיר הדלק. כלומר, מכל שקל שעובר למתדלק, חצי שקל מועבר לקופת המדינה.
בחודש שעבר הורה ראש הממשלה לשר האוצר להפחית את מס הבלו ב-10 אגורות למשך חודשיים, כדי למנוע מהדלק לחצות את הרף של 8 שקלים לליטר. החודש, נמנע נתניהו מלנקוט בצעד דומה, אך ההקלה עדיין בתוקף. אם תבוטל בחודש מאי, יתייקר ליטר דלק בעוד 10 אגורות עוד לפני שישוקלל מחיר הנפט.
בפני הממשלה עומדת אפשרות למתן את התייקרות הדלק, על ידי הפחתת מס הבלו שעומד כיום על 2.95 שקלים לליטר (ללא ההנחה הזמנית שנתנה הממשלה לפני חודש), לאחר שהעלאתו בוטלה בהמלצת ועדת טרכטנברג.
ההכנסות ממס העל דלק עמדו בחודש פברואר על שיעור של 6.8% מהכנסות המדינה ממסים. הפחתת הבלו תביא לירידה בהכנסות ממס על דלק, שעליה יכולה לפצות הממשלה במספר דרכים: העלאת המס על המשכורות ועל רווחי החברות במשק, קיצוץ בתקציב המדינה או העלאת המס על סיגריות או קרקעות. עד סוף החודש אמור משרד האוצר להגיש לראש הממשלה את מסקנותיו בנוגע לאפשרויות שעומדות בפני הממשלה.
החשמל: בין האביב הערבי לחובות חברת החשמל
התייקרות החשמל, מקורה בהפסקת אספקת הגז הטבעי ממצרים, בעקבות האנרכיה ששוררת בחצי האי סיני מאז נפילת שלטון מובארק. הגז הטבעי שהגיע ממצרים היווה חומר גלם זול ונקי לחשמל וחסך את הצורך להשתמש בפחם, סולר ומזוט שהם חומרי גלם יקרים בהרבה.
בעקבות העלייה החדה בעלויות הייצור, אישרה רשות החשמל לחברת החשמל להעלות מחירים על מנת לשמור על יציבותה הכלכלית. חברת החשמל היא מונופול בבעלות המדינה ולה חובות בהיקף של כ-62 מיליארד שקל.
התייקרות החשמל נובעת מהמחסור בגז טבעי, אך גם ממצבה הפיננסי הרעוע של חברת החשמל, שאינו מאפשר לה את הגמישות הנדרשת כדי לצלוח תקופות קשות כמו זו (ביוני 2013 צפוי מאגר "תמר" הישראלי לספק גז טבעי בכמות שתספק את כל צרכי האנרגיה של ישראל) ומהמס שגובה המדינה על פחם וסולר.
הממשלה כבר נקטה בצעדים למתן את התייקרות החשמל, שמחירו היה אמור לעלות בשיעור חד של 35%. המדינה העניקה לחברת החשמל הנחה של 88% במס על סולר, ערבות מדינה לגיוס חוב של 1.5 מיליארד שקל ופריסה של תשלומי המע"מ.
בנוסף, העמידה חברת החשמל עצמה 1.2 מיליארד שקל מקיצוץ תקציבי פיתוח וממשיכה חד פעמית של 600 מיליון שקל מחשבון הנאמנות של עובדיה, סכום שהוקפד בו לשם מימון הטבת חשמל מוזל.
בהמשך, עומדות מספר אפשרויות בפני הממשלה כדי להתמודד עם התייקרות החשמל. מונחת על השולחן הצעה, של חה"כ כרמל שאמה-הכהן, למכור זכויות עתידיות על תמלוגים מגז טבעי כדי לגייס סכום חד פעמי שיממן את התייקרות תהליך ייצור החשמל עד שיגיע הגז ממאגר "תמר".
בנוסף, יכולה הממשלה ליצור מנגנון של תעריף משתנה, שבו מי שצורך יותר משלם יותר. תעריף משתנה יגרום לכך שהאזרחים מעוטי היכולת שצורכים פחות חשמל ייפגעו פחות מההתייקרות וגם יעודד את הציבור לחסוך, מטרה חשובה בהתחשב בעובדה שבחברת החשמל מדברים כבר עתה על כך שבקיץ יהיו הפסקות חשמל בגלל מחסור בחומרי גלם ובגנרטורים.
עם זאת, התעריף המשתנה לא יקל על המפעלים שצורכים הרבה חשמל ולא ימנע את השפעת התייקרות החשמל על התייקרותם של מוצרים אחרים.
באביב שעבר היו אלה מחירי הדירות שהתסיסו את הציבור וגרמו להתפרצות המחאה בקיץ. האביב הזה שייך למוצרי האנרגיה. נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, ניסה ביום חמישי האחרון למשש את הדופק של הציבור, כאשר דיבר על העלאת מסים מצד אחד ודיבר נגד נקיטת צעדים למניעת התייקרות הדלק, מצד שני.
נדמה כי בממשלה מוטרדים מאוד מההתפתחויות החברתיות בקיץ הקרוב, בעיקר על רקע התחממות הזירה הפוליטית לקראת הבחירות. בצמרת המשק מעוניינים לדעת כיצד יגיב הציבור להתייקרויות וכיצד יגיב אם ימירו אותן בהעלאת מסים מסוג אחר. מבחינה זו, ההתייקרויות של מחר בבוקר הן יריית פתיחה למאבק החברתי של קיץ 2012.