שתף קטע נבחר

 

מאלי: מורדים כבשו את העיר ההיסטורית טימבוקטו

בישראל ובעולם היא משמשת כביטוי למקום שכוח אל, אבל העיר טימבוקטו היא מרכז תרבות איסלאמי בעל חשיבות עצומה. אתמול נכנסו אליה מורדים בני שבט הטוארג תוך שימוש בירי, מנצלים את ההפיכה שערערה את היציבות במדינה. מה יעלה בגורלה?

פיצוצים העולים ממשגרי רקטות וקולות של ירי מנשק אוטומטי פילחו אמש (יום א') את השקט המאפיין בדרך כלל את העיר ההיסטורית המפורסמת טימבוקטו השוכנת במאלי, שעות אחרי שהמורדים בצפון המדינה נכנסו אליה בניסיון לכבוש אותה.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

המורדים בני שבט הטוארג, צאצאיהם של האנשים שהקימו את טימבוקטו במאה ה-11 וכבשו אותה מידי פולשים בשנת 1434, תקפו את העיר במסגרת ניסיונם לזכות במדינה עצמאית עבור הנוודים אנשי הסהרה, הידועים בגלימות הכחולות שהם לובשים.

 

העיר טימבוקטו. הטוארג רואים בה את עירם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העיר טימבוקטו. הטוארג רואים בה את עירם(צילום: AFP)

 

ההתקפה של בני שבט הטוארג מעמיקה את המשבר הפוליטי הפוקד את המדינה האפריקנית, שנודעה בשני העשורים האחרונים דווקא כאחת הדמוקרטיות המתפקדות היחידות בצפון אפריקה. ב-21 במרס ביצעו חיילים מצבא מאלי הפיכה, הדיחו את הנשיא והשתלטו על הבירה. הם טענו כי הנשיא אמדו טומנו טורה אינו מסוגל לדכא את המרד של בני הטוארג, אך למרבה האירוניה - דווקא חוסר הסדר שהביאה ההפיכה אפשרה לבני הטוארג לרשום הישגים צבאיים כמו אתמול.

 

אנשי שבט הטוארג כבר קיימו התקוממות בעבר, אולם מעולם לא הצליחו לכבוש את טימבוקטו או את המרכזים העירוניים הגדולים של קידאל וגאו, שנפלו אף הם בידיהם בשישי ובשבת האחרונים, תוך שכוחות הממשלה נסוגים מהם.

 

טימבוקטו מוכרת לישראלים ולרוב העולם דווקא ככינוי למקום שכוח אל שאיש אינו יודע היכן הוא נמצא. אבל בפועל, מדובר באחת הערים החשובות בתולדות האיסלאם. היא ידועה כמוקד לימודים איסלאמי משגשג זה מאות בשנים, וגם בתרבות המשגשגת שלה, שכוללת את "פסטיבל במדבר" שבו השתתף בינואר האחרון גם סולן U2 בונו. טימבוקטו הייתה גם דרך מסחר חשובה, והעיר העתיקה שלה מוגדרת אתר מורשת עולמי על-ידי אונסקו, ארגון המורשת והתרבות של האו"ם.

 

מורדים משבט הטוארג במאלי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מורדים משבט הטוארג במאלי(צילום: EPA)

 

העיר טימבוקטו כבר נכבשה בעבר, בפעם האחרונה על-ידי כוחות מרוקניים ב-1591. אז בזזו המרוקנים את העיר והעלו בה ספריות באש. טימבוקטו היא ביתה של ספרייה גדולה ובה חומרים בנושא מדע, אסטרולוגיה, רפואה, היסטוריה, תאולוגיה, גאוגרפיה ועוד. כשהצרפתים הקימו את הקולוניות שלהם במערב אפריקה, החל מ-1893, מצאה עצמה טימבוקטו נתונה לשלטון צרפתי. זה היה המצב עד שמאלי קיבלה את עצמאותה ב-1960.

 

גם כששלטו בטימבוקטו גורמים זרים, בני שבט הטוארג החשיבו אותה תמיד לעירם שלהם. כשצרפת ניהלה משא ומתן על עצמאותה של מאלי במאה הקודמת, מנהיגי הטוארג כתבו לגנרל שארל דה גול בשנות ה-50 בבקשה שייתן מדינה עצמאית לאנשיהם, המשתייכים לכמה תתי-שבטים שמאוחדים על-ידי שפתם המשותפת - טמאשק.

 

חיילים מצבא מאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים מצבא מאלי(צילום: AP)

 

התקוממויות ספורדיות בעבר לא הצליחו להביא ל"חילוץ" טימבוקטו מידיה של ממשלת מאלי. כשהתקוממות של בני הטוארג במאלי ובניז'ר בשנים 1995-1990 הסתיימה במשא ומתן ובדרכי שלום, נבחרה טימבוקטו לאתר שבו נשרפו באופן סמלי כלי

נשק, סמל לסוף הסכסוך.

 

בשנים האחרונות הייתה נתונה התיירות בעיר תחת איום בדמות התגברות פעילותה של הזרוע האפריקנית של אל-קאעידה. לוחמי ארגון הטרור העולמי חטפו שם בנובמבר שלושה אזרחים מהולנד, שבדיה ודרום אפריקה. אזרח גרמני שסירב לציית להוראותיהם הוצא להורג. למרות החשש הביטחוני, "פסטיבל במדבר" נערך שם כאמור בינואר, בהשתתפות נשים מ-50 מדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיר טימבוקטו במאלי
צילום: AFP
מומלצים