איראן: נציג יוזמה משלנו בשיחות באיסטנבול
בהודעה ששודרה בטלוויזיה האיראנית לא נמסרו פרטים על היוזמה, שתציע איראן באיסטנבול במהלך השיחות שנוגעות לתוכנית הגרעין שלה, עם נציגי שש המעצמות
מאמץ אמיתי להגיע לפשרה, או עוד ניסיון להרוויח זמן? איראן תגיש הצעות חדשות במהלך השיחות
שייפתחו בסוף השבוע עם שש המעצמות באיסטנבול, בנוגע לתוכנית הגרעין שלה - כך דווח בצהריים (יום ד') בטלוויזיה האיראנית.
על פי הדיווח, איראן תציע יוזמה חדשה במהלך סבב השיחות, שייערכו בשיתוף נציגי שש המעצמות - חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, וגרמניה. עם זאת, לא נמסרו בהודעה פרטים נוספים בנוגע ליוזמה, ולא ברור ממנה אם איראן מתכוונת להתייחס לדרישה להפחית בהעשרת האורניום.
"אנו מקווים כי שש המעצמות יגיעו לשיחות בגישה חיובית", אמר ראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי, סעיד ג'לילי, שהוא גם נציג המדינה לשיחות. לדבריו, איראן "מוכנה לשתף פעולה במהלך, אך שפה של איומים ולחץ נגד האומה האיראנית מעולם לא השיגה תוצאות".
אחרי שאיראן דחתה את ההצעה להפסיק את העשרת האורניום לרמה של 20 אחוז, בארצות הברית הבהירו כי הדרישה הבינלאומית מהרפובליקה האיסלאמית היא להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום, בהתאם להחלטות מועצת הביטחון של האו"ם. דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר בהקשר זה כי "איראן מבינה שהעולם כולו נמצא בצד החלטות מועצת הביטחון שאיראן הפרה, ובהסכמה שאיראן צריכה לוותר על השאיפות שלה לנשק גרעיני".
המתווה שגובש בממשל אובמה ואשר נדחה כאמור על ידי איראן, היה אמור לאפשר לה להמשיך בתוכנית הגרעין האזרחית בתמורה להפסקת העשרת האורניום ל-20 אחוז, העברת האורניום שכבר הועשר לרמה זו למדינה אחרת, ופירוק המתקן התת-קרקעי להעשרת אורניום בפורדו.
באיראן רמזו כי הם מוכנים לפשרה מסוימת. ראש תוכנית הגרעין באיראן, פרידון עבאסי, אמר כי טהרן יכולה להפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוז הנחוצה לכור מחקרי ולהמשיך בהעשרה ברמות נמוכות יותר, המספיקות לתחנת כוח גרעינית. אך הדבר ייעשה רק לאחר שאיראן תצבור די אורניום מועשר ברמה גבוהה.
מי חושש מאמברגו?
ביולי צפוי להיכנס לתוקפו אמברגו הנפט נפט כלל-אירופי על איראן. אמש הצהיר נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, כי ארצו אינה חוששת מכך, ואמר כי טהרן מסוגלת לעמוד בחרם כזה עוד שנים בזכות העתודות שיש לה.
אחמדינג'אד אמר כי "הם (מדינות המערב) מעוניינים להטיל סנקציות על הנפט שלנו ואנחנו חייבים לומר להם שיש לנו כל כך הרבה עתודות, כך שגם אם לא נמכור נפט בשנתיים הקרובות, המדינה תוכל להתמודד עם זה בקלות".
דבריו של הנשיא האיראני נאמרו על רקע החלטתה של איראן להפסיק את מכירות הנפט ליוון – המדינה האירופית השלישית (אחרי בריטניה וצרפת) שנפגעת מצעדי הנגד של איראן לסנקציות הכלכליות שהוטלו נגדה על ידי האיחוד האירופי.
הטלוויזיה האיראנית דיווחה כי איראן הפסיקה את ייצוא הנפט הגולמי לספרד, ועלולה להקפיא גם את מכירות הנפט לגרמניה ואיטליה. מוקדם יותר אישר שר החוץ האיראני את הדיווחים מסוף השבוע כי טהרן הקפיאה את ייצוא הנפט גם ליוון.
Read this article in English