מזרח טימור: לוחם החופש לשעבר נבחר לנשיא
טאו מתן רואק, הרמטכ"ל לשעבר ומי שהוביל את המאבק לעצמאות המדינה מאינדונזיה, זכה ב-61% מהקולות. עכשיו הוא צריך לטפל במאבק מסוג אחר - בעוני הקשה ובאלימות
הרמטכ"ל לשעבר של צבא מזרח טימור,
חוזה מריה דה וסקונסלוס, ניצח הלילה (יום ג') בבחירות לנשיאות ארצו. כך צוטט גורם בוועדת הבחירות בכלי התקשורת המקומיים. וסקונסלוס, הידוע גם בשם טאו מתן רואק, זכה ב-61 אחוזים מתוך 452 אלף קולות שנספרו עד כה.
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
"הספירה עדיין מתעדכנת, אך היא מעידה כי רואק קיבל את רוב הקולות", מסר תומס קבראל מוועדת הבחירות של מזרח טימור. נשיא מזרח טימור ממלא תפקיד משני בקביעת המדיניות בארצו, אולם הוא חיוני ביותר במדינה הענייה שקיבלה עצמאות מאינדונזיה ב-2002 לאחר סכסוך עקוב מדם.
רואק, לוחם חופש לשעבר, הביס בסיבוב השני בבחירות את לוחם הגרילה לשעבר ממפלגת האופוזיציה, פרנסיסקו "לו אולו" גוטרז. על פי קבראל, "לו אולו" קיבל 38.8 אחוזים מהקולות. הנשיא היוצא ז'וזה ראמוש הורטה, שזכה בפרס נובל על חלקו במאבק לשחרור מזרח טימור ועל עמדתו הבלתי מתפשרת הדוגלת באי אלימות, לא עלה בכלל לסיבוב השני. בסיבוב השני הצביעו 73 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.
בראש סדר היום של מערכת הבחירות עמדו בעיקר נושאים כלכליים, דבר לא מפתיע על רקע העובדה ש-41 אחוזים מ-1.2 מיליון התושבים במזרח טימור חיים על פחות מ-0.88 דולר ליום. כך על פי נתוני הבנק העולמי. למדינה יש עתודות גז עצומות לחופיה והיא נאבקת רבות כדי להפיק מהן רווחים.
מזרח טימור שוכנת על אי השוכן מרחק 1,930 ק"מ מבירת אינדונזיה, ג'קארטה. בעבר היה האי מחולק לשני חלקים - המערבי, תחת שלטון אינדונזיה, והמזרחי, המתנגד לשלטון זה. טימור נשלטה במשך 300 שנים בידי פורטוגל, ולאחר מכן בידי אינדונזיה במשך 24 שנים, ובמשך שנתיים וחצי היא הייתה תחת פיקוח האו"ם. בשנת 2002 היא הכריזה על עצמאותה ומאז שומרת על משטר דמוקרטי למרות הבעיות השונות במדינה, בהן עוני ואלימות קשים.
61 אחוזים מהקולות. רואק
צילום: AFP
מדינה עם בעיה קשה של אלימות. שוטר במזרח טימור
צילום: AFP
מומלצים