שתף קטע נבחר

 

"משחק המוות" - כדורגל תחת המשטר הנאצי

פ.צ. סטארט הייתה קבוצת כדורגל אוקראינית, שניצחה את קבוצת פלאקלף הנאצית פעמיים בזמן מלחמת העולם השניה. ההשפלה לא עברה בשתיקה, והכדורגלנים נרצחו בזה אחר זה

העולם נוהג להשתמש בביטויי מלחמה כדי לתאר משחק כדורגל. קבוצה אחת "נהרגת על המגרש", אחרת זוכה לקריאות "מלחמה מלחמה". לפעמים אנו גם קובעים שקבוצה מסוימת פשוט "נלחמת על חייה" - דימוי שבזמן מלחמת העולם השניה היה מציאותי לחלוטין.

 

קבוצת הכדורגל האוקראינית פ.צ. סטארט התמודדה במשחק שאולי לא היה יכול למנוע את רוב מות שחקניה, אבל כן העניק תקווה, וקמצוץ של שמחת חיים, לאנשים רבים בזמן המלחמה. משחק שסופו טרגי כמו אינסוף הסיפורים שידעה המלחמה ההיא תחת הכיבוש הנאצי.

 

צילום מתוך הסרט "המשחק". סטארט ניצחה, הנאצים התעצבנו (צילום: AP) (צילום: AP)
צילום מתוך הסרט "המשחק". סטארט ניצחה, הנאצים התעצבנו(צילום: AP)

 

עם פלישת הנאצים לברית המועצות נשלחו שחקני כדורגל רבים לחזית, ואחרים הועברו למחנות ריכוז לאחר שנתפסו כשבויים. הליגה הסובייטית התפרקה כמובן. חלק משחקני דינמו קייב מצאו מקלט ועבודה במאפיה מקומית, שבעליה היה בעל קשרים עם הגרמנים. הוא החליט להקים קבוצת כדורגל שתתמודד על המגרש מול הכובשים וכך, עם חיזוק של מספר שחקני לוקומטיב, הוקמה קבוצת סטארט.

 

הניצחון הראשון, 2:7 מול קבוצת 'רוך', היה רק הקדמה לבאות. סטארט הביסה בקלות את כל יריבותיה, כולל את קבוצת פלאקלף, שייצגה את עילית חיל האוויר הגרמני. הניצחונות הגדולים הביאו לעלייה עצומה במוראל של תושבי קייב בפרט ואוקראינה בכלל, עניין שעיצבן מאוד את הנאצים. פלאקלף ביקשה משחק חוזר, בסטארט הסכימו. היום המשחק הזה ידוע כ"משחק המוות".

 

צילום מתוך הסרט "המשחק". פ.צ. סטארט נגד פלאקלף (צילום: AP) (צילום: AP)
צילום מתוך הסרט "המשחק". פ.צ. סטארט נגד פלאקלף(צילום: AP)
 

זה קרה ביום חם במיוחד של אוגוסט 1942. אצטדיון "זניט" היה מפוצץ בצופים ובכרזות של המשטר הנאצי. הגרמנים לא חשבו על עוד מפלה "לגזע העליון" וקבעו ששופט המשחק יהיה אחד מקציני ה-SS. זה ניגש לשחקני סטארט לפני המשחק ואמר להם בקול תקיף וברור: "אני יודע שאתם קבוצה טובה. בבקשה אל תשברו את החוקים ולפני המשחק ברכו את היריבים שלכם בדרך שלנו".

 

אבל רגע לפני שריקת ופתיחה, ובעוד שחקני פלאקלף מצדיעים במועל יד וקוראים "הייל היטלר", נמנעו שחקני סטארט ממעשה דומה. ברגעים אלה היה ברור לצופים שבסטארט הגיעו לשחק באמת ולא להתקפל מול אף אחד. רמזים נוספים של השופט הנוגעים לכך שלאוקראינים עדיף להפסיד את המשחק זכו להתעלמות.

 

באבי יאר. גיא ההריגה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
באבי יאר. גיא ההריגה(צילום: Gettyimages)
 

משריקת הפתיחה היה ברור שמשהו לא בסדר. שחקני הקבוצה הנאצית הפגינו משחק אלים במיוחד והשופט התעלם מכל עבירה מצידם. השיא הגיע כששוער סטארט, טרוסביץ', ספג בעיטה בראשו במהלך שהסתיים בשער גרמני. אבל האוקראינים לא נאבקו רק בשביל עצמם. דקות הירואיות הובילו לשער בבעיטה חופשית של קוזמנקו. הקיצוני המוכשר קונצ'ארנקו הבקיע את השני בסיומו של סלאלום מרהיב ואחרי שער נוסף סטארט הובילה במחצית 1:3.

 

שני אורחים לא רצויים, קציני SS, ביקרו בחדר ההלבשה של סטארט במהלך ההפסקה והזהירו, הפעם ללא צורך ברמזים, מהתוצאות במקרה של מפלה גרמנית. אבל שחקני סטארט, שזכו כמובן לתמיכת ההמון המקומי, החליטו שהם מסיימים את המשחק עם ניצחון.

 

מתוך הסרט "המשחק". קציני SS הזהירו ממפלה גרמנית  (צילום: AP) (צילום: AP)
מתוך הסרט "המשחק". קציני SS הזהירו ממפלה גרמנית (צילום: AP)
 

שתי הקבוצות הבקיעו שני שערים כל אחת במחצית השניה ולקראת הסיום מצא עצמו המגן קילמנקו מול שער חשוף לאחר שעבר את השוער. קילמנקו, שניצחון קבוצתו 3:5 כבר היה מובטח, בעט את הכדור למרכז המגרש במקום לרשת כאקט משפיל במיוחד. המפלה הנאצית על המגרש הגיעה לסיומה. "תתי האדם" ניצחו את "הגזע העליון".

 

שבוע לאחר משחק המוות הגיעה הסיבה לשמו. הנאצים פשטו על המאפיה בה עבדו השחקנים ועצרו את כולם. רובם, כולל השוער טרוסיביץ', הכובש קוזמנקו והמגן בעל אקט הניצחון קילמנקו, מצאו את מותם בגיא ההשמדה באבי-יאר, שם נרצחו בזמן המלחמה כ-100 אלף אנשים, כמחציתם יהודים.

 

מתוך הסרט "המשחק". המנצחים עברו עינויים עד רגעיהם האחרונים (צילום: AP) (צילום: AP)
מתוך הסרט "המשחק". המנצחים עברו עינויים עד רגעיהם האחרונים(צילום: AP)

 

כמעט כל השחקנים עברו עינויים קשים עד רגעיהם האחרונים. שלושה שחקנים אחרים, ביניהם כובש השער השני קונצ'ארנקו, נשלחו לעבודות פרך בתוך העיר. כששמעו על גורל חבריהם לקבוצה הם הסתתרו במחבוא עד כיבוש קייב על-ידי הצבא האדום. גורלם של יתר השחקנים אינו ידוע.

 

במשך שנים משחק המוות היה חלק מסיפור שאסור היה לספרו. העובדה ששחקני סטארט שיחקו בליגה אחת עם קבוצות נאציות אינה נתפסה יפה. אבל עם השנים הפך המקרה לסיפור גבורה שהצליח לרומם את את רוחם של אנשים רבים בזמן המלחמה. הסרט ההוליוודי "הבריחה לניצחון", בכיכובם של מייקל קיין, סילבטר סטאלון וכן אנשי כדורגל כמו פלה, בובי מור ואוסי ארדילס, מבוסס על משחק המוות.

 

בחודש הבא היה אמור לצאת לאקרנים באוקראינה הסרט "המשחק" המספר את המקרה עצמו. בשבוע שעבר הוחלט במדינה לדחות את יציאת הסרט מחשש שפרסום הסיפור יביא למתח בין אוהדים אוקראינים לגרמנים בזמן יורו 2012 שייערך באוקראינה. באבי-יאר לעומת זאת יהיה אתר ההנצחה בו יבקרו הכי הרבה משלחות של הקבוצות המשתתפות באליפות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צילום מתוך הסרט "המשחק"
צילום: AP
מומלצים