שתף קטע נבחר
 

פישר: צופים צמיחה נמוכה יחסית ב-2012

נגיד בנק ישראל מנמיך ציפיות לשנה הנוכחית ותולה את נתוני 2013 בהתפתחויות באירופה. "מצוקת האשראי ירדה בשנתיים האחרונות", אמר בכנס בנושא אי ודאות בכלכלה. "עם מיתון נוכל להתמודד, אם זה יהפוך למשבר פיננסי יהיה הרבה יותר קשה"

"ב-2012 אנו צופים צמיחה נמוכה יחסית, ואנו מצפים שתהיה התאוששות מסוימת ב-2013, תלוי מה יקרה באירופה". כך אמר נגיד בנק ישראל בדברים שנשא באוניברסיטת בר אילן בכנס "אי-ודאות בעולם והמדיניות הכלכלית בישראל", שקיימו מרכז עזריאלי למדיניות כלכלית; ומרכז אהרון מאיר לחקר הבנקאות, במחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן.

 

 

פישר הוסיף ואמר: "אנו לא עומדים לפני פירוק גוש האירו או משבר בארצות הברית, אך לא ניתן לדעת מה יהיה בשנה שנתיים הקרובות. מה שקורה באירופה זה המשך המשבר מ-2007-8. המצב בגוש האירו יותר טוב, אבל עדיין לא טוב". לדבריו, יש דאגה לגבי ספרד אך להבדיל מפורטוגל ויוון ספרד היא משק גדול.

  

"אנחנו עדים לסימנים חיוביים באירופה כמו זה שהבנק המרכזי החל במדיניות מרחיבה", אמר פישר והביא לדוגמא את הורדת הריבית עם כניסתו לתפקיד של נשיא הבנק המרכזי מריו דראגי. "לראשונה בהיסטוריה הם נתנו הלוואות לבנקים בריבית מאוד נמוכה בעוד שבנקים מרכזיים מלווים בדרך כלל ללילה או לחודש", הוסיף פישר ורמז להתעוררות מקבלי ההחלטות.

  

"הבעיות באירופה קשות מבארה"ב"

הנגיד הוסיף כי "אם ארה"ב תצליח לפתוח את הבעיה התקציבית לאחר הבחירות, היא תוכל לחזור לצמיחה בדומה לשנים שלפני המשבר". לדבריו, "הבעיות באירופה הרבה יותר עמוקות. יש החושבים כי יש מדינות שיסתדרו יותר טוב ללא גוש היורו אך היה להן תקופה ארוכה עם שערי חליפין במטבע שלהן ללא גוש האירו - וזה לא הרשים כל כך מאחר והן הגיעו לגוש האירו בגלל בעיות אינפלציה".

 

פישר הדגיש כי "רוב אי הוודאות במשק מגיעה מהעולם. ניתוח המשק מתחיל בניתוח הסחר העולמי, שנראה לא מבטיח בשנה הקרובה. עם מיתון נוכל להתמודד, אם זה יהפוך למשבר פיננסי יהיה הרבה יותר קשה לנו.

 

"מה שרואים בין אמצע 2005 לאמצע 2011 בשיעור הצמיחה הוא מרשים מאוד. אנו ברמת חיים מכובדת, בערך 30 אלף דולר. הרבה מעל רמת ההכנסה של יוון. אנחנו בערך ברמה של ספרד. אני יודע שאילו שמבקרים רק במדריד לא יאמינו. יש חלקים הרבה פחות עשירים ואנו פחות או יותר ברמה הזאת, לא כמו העשירים של אירופה ולא העניים של אירופה.

 

"במשך ארבע השנים האחרונות חשבנו ש-3% זו צמיחה מכובדת בארה"ב, כעת יש 2% צמיחה וכולם שמחים. זה הרבה יותר טוב ממה שקורה באירופה. כל עוד מדובר במיתון - נוכל להתמודד, אם מדובר במשבר פיננסי אז יהיה לנו קשה להתמודד עם זה".

 

"רעש סביב מחנק האשראי"

לדבריו, "בין השאלות שעולות: מה הבעיה הכי גדולה, איך אתם מעריכים את החשיבות של כל מני מגבלות כמו מגבלות על היצע, ביקוש ומגבלת מימון? אפשר לענות בסקאלה שבין 0 ל-4. במשך כל התקופה וכמעט בכל תחום, כמו תחבורה, תקשורת ותעשייה, לא נותנים חשיבות למחנק אשראי חוץ מתחום הנדל"ן - בנייה.

 

"למה אנו שומעים את הרעש סביב מחנק אשראי? משום שיש אנשים שקשה להם להשיג אשראי. אם שואלים איפה יש צורך לאשראי במיוחד - זה כדי לממן השקעות בנדל"ן. בסוף השנה שעברה המצב היה מאמצע 2010 עד היום, אין לנו נתונים חדשים אך מצוקת האשראי ירדה מאז. יש הרבה פחות רעש, לפיכך ניתן למדוד את מצוקת האש".

 

הנגיד הוסיף ואמר בנושא זה כי "האשראי החוץ בנקאי החל לגדול לאחר החלטת ועדת בכר. הבנקים הצליחו לספק את דרישות העסקים מאז המשבר. חברות קטנות ובינוניות סובלות ממצוקת אשראי, אבל זה תמיד היה ככה, ואני שמח על תוכנית האוצר לספק קרן, כאשר אחת דרישות המכרז היא כמה אשראי הבנק מבטיח מעל זה שמציע האוצר. המערכת הפיננסית שלנו יעילה יחסית ביכולת לקבל אשראי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים