מדליקי משואות: הטקס חשוב אך אם יבוטל - נבין
ליאור ומאיה התרגשו כששמעו שיזכו להדליק משואה ביום העצמאות, אך נחרדו מהאסון שאירע בחזרות. "זו מסורת", אמרו על האפשרות שהאירוע יבוטל, "אולי אפשר לעשות בטקס משהו לזכר הקצינה". גיורא, מדליק נוסף: זה חשוב מבחינה בינלאומית
עתידו של טקס יום העצמאות עוד לוט בערפל בעקבות האסון בהר הרצל ועדיין לא הוחלט האם והיכן לקיים את טקס הדלקת המשואות. בינתיים, מדליקי המשואות כבר נערכים לאפשרות שיבוטל. "שנה בלי טקס זה יהיה קשה", הם מודים, "אבל נוכח הנסיבות, נבין אם יוחלט לבטל". גורמים בכירים במשרד ההסברה אמרו כי הם ממתינים לאישורי הבטיחות לגבי קיום הטקס בהר הרצל, אך אם הם לא יתקבלו במועד ייתכן כי האירוע יתקיים ברחבת הכנסת.
האסון בהר הרצל - דיווחים אחרונים ב-ynet:
ריבלין: "למרות הצער, לקיים את הטקס כמתוכנן"
המשטרה נגד השופט: צר לנו על שחרור החשודים
הילה נקברה בהר הרצל: "החיוך שלה לא יישכח"
עדות מהאסון בהר הרצל: "כמו שדה קרב"
בזמן החזרות לטקס הממלכתי קרס מבנה תאורה וגרם למותה של סגן הילה בצלאלי ולפציעת חמישה בני אדם. "מאז שנולדתי, יום העצמאות זו מסורת שבה כולם יושבים וצופים בטקס", הודתה מאיה בראון, תלמידת כיתה י"ב בבית הספר "משה שרת" בנתניה. "אבל בגלל האסון אני לא יודעת מה להגיד. זה חשוב לי וזו הגשמת חלום, אבל אני אבין אם יוחלט לבטל את הטקס".
בראון נבחרה להדליק את המשואה לאחר שזכתה בפרס הראשון בתחרות "מדענים ומפתחים צעירים" על המצאתה – חיטוי מים באמצעות קרינת שמש. כל 13 מדליקי המשואות נבחרו לראשונה בהתאם לנושא מרכזי – "המים כמקור החיים". "ממרכז ההסברה הודיעו לי כשבוע לפני פסח והייתי מופתעת, זה לא נתפס", סיפרה. "זה משהו שמחכים ומצפים לו, אבל חשבתי על האסון אתמול – זה מזעזע, מוות מיותר".
גם ליאור לפבר, תלמידת כיתה י"ב בבית ספר ליאו בק בחיפה שמשמשת מדריכה בשבט צופי ים, אמרה כי "לא חשבתי על ביטול הטקס כששמעתי על האסון, התעסקתי במצב הפצועים". לדבריה, השאלה אינה אם יבוטל הטקס אינה מטרידה אותה במיוחד אך לדעתה חשוב לשמור על מסורת קיום טקס יום העצמאות.
"בשביל ליצור תמיכה, גם עבור המשפחה וגם למען יתר אזרחי המדינה, כדי לחזור לשגרה, חשוב לקיים את הטקס", קבעה לפבר, שצפויה להתגייס בשנה הבאה לקורס חובלים של צה"ל. "זה מרגש את המשפחה", הוסיפה, "כי כל שנה אנחנו רואים את הטקס בטלוויזיה לפני שיוצאים מהבית. לדעתי, זה גם יכבד את החיילת שהתאמנה עבורו. בטקס אפשר גם לקיים משהו לזכרה".
"פתאום נופל בום כזה, כואב הלב"
גם גיורא שחם, בן 60 ממושבת כנרת, שתכנן את פרויקט ההצפה מחדש של עמק החולה ויצרת אגמון החולה, נבחר השנה להשתתף בטקס. "אם אני לא אדליק משואה, זה לא פספוס בקריירה מבחינתי", הוא הודה, אך הבהיר כי חשוב לדעתו לקיים את הטקס דווקא משיקולי הסברה והזווית הבינלאומית. "מהבחינה הזו, זה לא לעניין שהטקס יבוטל. צריך להמשיך את ההצגה", אמר שחם, העוסק כיום בתכנון חופי הכנרת.
"מנהלת מרכז ההסברה התקשרה אלי לפני שלושה שבועות לברך אותי על כך שנבחרתי להדליק משואה", הוא סיפר על הרגע בו קיבל את הבשורה. "זו הייתה יוזמה של קולגות וחברים, וזה בא בהפתעה מוחלטת. זה מאוד החמיא לי וזה משמח את הקרובים אלי. רק שזה מעציב שזה קורה בסיטואציה שכזו. פתאום נופל בום כזה, כואב הלב".
ריבלין קיים אתמול ההתייעצויות עם השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ועם אנשי מרכז ההסברה, על-מנת לאפשר למארגני האירוע בהר הרצל להמשיך בחזרות לפי התוכנית המקורית. לדברי ריבלין, "למרות הצער והכאב הגדול, טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות צריכים להתקיים כמתוכנן ובמועדם בהר הרצל. זאת בגלל חשיבותו הסמלית של ההר ובסמיכות לקבריהם של הנופלים במערכות ישראל".
במקביל, בבית משפט השלום בירושלים התקיים אתמול בצהריים דיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם של שלושת החשודים בגרימת מוות ברשלנות וכן בקבלת דבר במרמה וזיוף. בתום הדיון
הורה השופט חיים לי-רן לשחרר בתנאים מגבילים את המהנדס אורן ורשבסקי ואת אחד ממנהלי "עיצוב במה", אליעד לביא. השופט הורה גם על שחרורו בתנאים מגבילים של יועץ הבטיחות איציק צוקר, שנשכר על-ידי מרכז ההסברה.
לאחר הדיון, ערכה המשטרה תדרוך הקצר בו הביע מפקד מרחב מוריה, ניצב-משנה חיים בלומנפלד, את אכזבתו מהחלטת השופט. "צר לנו שבית המשפט לא רואה עין בעין את חומרת הדברים", אמר, "לאורך כל הדרך אנחנו מגלים רצף של כשלים שהובילו לתוצאה הטרגית של האירוע. גילינו סתירה מהותית בין העדויות ואנחנו חושבים שאנחנו זקוקים לעוד פרקי זמן כדי למנוע את שיבוש הליכי החקירה. החקירה בראשיתה ומטבע הדברים הציבור מעוניין לדעת וחושב שאפשר לעשות הכול בצורה של אינסטנט, אבל החקירה היא חקירה מעמיקה".