ריבלין לגרוניס על חוק החקיקה: "מהלך היסטורי"
יו"ר הכנסת ונשיא בית המשפט העליון נפגשו על רקע המאבק סביב חוק היסוד שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוק שבוטל על ידי בג"ץ. בעוד גרוניס ביקר מאפיינים שונים בחוק, הבהיר ריבלין: "ההצעה תמנע התנגשות בין הרשויות"
חוק יסוד: החקיקה עמד הערב (יום א') במוקד פגישתם של יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, ונשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס. בעוד ריבלין הגדיר את ההצעה כ"מהלך היסטורי שימנע התנגשות בין הרשויות", הדגיש בפניו גרוניס כי מאפיינים שונים בהצעה "אינם מתקבלים על הדעת".
חוק יסוד: החקיקה - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות:
הייתה זו פגישת העבודה הראשונה של ריבלין וגרוניס, ובמהלכה הביע נשיא העליון את הסתייגותו הרבה מההצעה הנוכחית, ובעיקר מכך שדרוש רוב נמוך במיוחד - 65 חברי כנסת - כדי לעקוף פסילת חוק על ידי בית המשפט העליון. בנוסף, טען גרוניס כי הצעת החוק מאפשרת להאריך למעשה ללא הגבלת זמן את תוקפו של חוק עוקף בג"ץ, דבר שאינו מתקבל על הדעת, כהגדרתו.
לפי ההצעה, שמקודמת כעת בכנסת, בית המחוקקים יוכל לחוקק מחדש חוק שבוטל על ידי בג"ץ, אם הוא יצליח לאשר אותו מחדש בשלוש קריאות בכנסת ברוב מיוחד של 65 ח"כים.
- לנוסח תזכיר החוק המלא - לחצו כאן
ריבלין שטח במהלך הפגישה את החלופות לחוק שהונחו על שולחן הכנסת ב-20 השנים האחרונות, ואת היתרונות והחסרונות הגלומים בו. לדבריו, במידה וההצעה לא תקודם, יתגלעו קשיים רבים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. יו"ר הכנסת אף הבטיח לגרוניס כי עמדתה של הרשות השופטת בעניין תובא בחשבון בטרם יניח את ההצעה על שולחן הכנסת - בתחילת מושב הקיץ.
"החוק יסדיר את מערכת היחסים בין הרשות המחוקקת לשופטת ויעגן לראשונה את סמכותו של בית המשפט העליון לקיים ביקורת שיפוטית על חוקי הכנסת", אמר ריבלין. "כך נוכל למנוע את הסכנה שפוליטיקאים יבקשו לקבוע בית משפט אחר לחוקה, שמורכב מפוליטיקאים ולא מהרשות השופטת".
על פי יו"ר הכנסת, יותר ויותר פוליטיקאים מבינים כי יש להסדיר בדחיפות את גבולות הגזרה בין הרשויות, וכי השנים האחרונות הוכיחו שהיחסים בין הכנסת לבית המשפט העליון מחייבים הסדר. "בכל פעם שיש התנגשות, הדבר מוביל להתפרצות יצרים", הדגיש. "מדובר במהלך היסטורי שאמור למנוע את ההתנגשות ולא ליצור התנגשות נוספת".
בשבוע שעבר, מתח גרוניס ביקורת חריפה על הצעת החוק, שלדבריו, "גובשה ללא שיתופי ושיתוף בית המשפט העליון". הוא
הדגיש כי ההצעה מעוררת קשיים לא מעטים, ולכן יש מקום לדיון מעמיק בהצעה, כדי למנוע "בכייה לדורות". בתום הפגישה היום, אמר גרוניס כי בכוונתו להביא את טיוטת ההצעה לדיון בקרב עמיתיו.
גורם משפטי בכיר אמר ל-ynet כי שופטי העליון מאוחדים בביקורת שלהם נגד ההצעה, "שהינה גרועה יותר מהצעות קודמות", לדבריו. הוא הוסיף כי השופטים מתנגדים גם לכך שתוקף החוק יכול להתארך ללא כל מגבלת זמן.