מצרים הודיעה: מבטלת הסכם הגז עם ישראל
ממשלת מצרים הודיעה לחברת EMG כי היא מבטלת את ההסכם עמה להזרמת גז טבעי לישראל. במסגרת הסכם השלום בין המדינות מתחייבת מצרים לספק גז לישראל. שר האוצר שטייניץ: דאגה רבה מההודעה המצרית, הן מבחינת ההיבטים המדיניים והן מבחינת ההיבטים הכלכליים
הידרדרות ביחסים: חברת הגז הלאומית המצרית (EGAS) הודיעה היום (א') לספקית הגז EMG שהיא מבטלת חד צדדית את הסכם מכירת הגז לישראל - כך פרסם הערב העיתונאי אמנון אברמוביץ' במהדורת החדשות של ערוץ 2.
- ב-2012 פיצוץ צינור הגז בסיני יגיע לארנק שלנו
- "מחיר החשמל יזנק - אם הגז המצרי לא יחזור"
- שר האוצר המצרי במאי 2011: לא מחויבים למכור גז לישראל
חברת הגז EMG חתומה על הסכם עם ממשלת מצרים להפצת גז טבעי מהמאגרים שבחצי האי סיני. הגז מגיע מהמאגרים לישראל דרך צינורות המובילים לתחנת קליטה ליד חופי אשקלון. בחברת הגז מעורבת החברה הבינלאומית "אמפל" שבה שולט איש העסקים הישראלי יוסי מימן. אמפל מחזיקה ב-12.5% ממניות EMG.
שוקלים לפנות לגורמים מדיניים
בהודעה רשמית שמסרה אמפל נטען כי "EMG רואה בביטול ההסכם צעד בלתי חוקי שנעשה שלא בתום לב". באמפל דרשו כי ממשלת מצרים תחזור בה מהצעד וציינו כי בעלי המניות ב-EMG בוחנים צעדים משפטיים ואף שוקלים לפנות לגורמים מדיניים.
באוקטובר 2011 החלה EMG בקידום צעדים משפטיים כנגד חברות הגז של ממשלת מצרים והגישה תביעה על סך 8 מיליארד דולר כנגד המצרים, בטענה שלא עמדו בהסכמים המחייבים אותם לספק גז טבעי לחברה. ייתכן, שההודעה על ביטול ההסכם היא צעד טקטי שננקט על ידי המצרים במסגרת המאבק המשפטי הזה.
מקורב לבעלי המניות ב-EMG מסר הערב ל-ynet כי בחברה רואים בביטול ההסכם צעד שיחזיר את המצרים 30 שנה אחורה מבחינה כלכלית ומדינית. המקור כיוון בדבריו לעובדה שההסכם לאספקת גז לישראל נכלל בהסכמי השלום שעליהם חתמה מצרים עם ישראל ב-1979.
הסכמי קמפ-דיוויד כוללים שני הסכמים כלכליים עיקריים: האחד הוא ההסכם שבו מתחייבת מצרים לספק גז למשק הישראלי והשני הוא הסכם הסחר החופשי בין המדינות שממנו נהנות בעיקר חברות מצריות שמייצאות מוצרים לישראל בפטור ממכס.
עקב כך, ב-EMG עשויים לפנות לגורמים פוליטיים בישראל ולדרוש כי יוטלו מכסים על סחורות המיוצרות במצרים, כתגובה לביטול הסכם הגז.
ראש האופוזיציה, שאול מופז, מיהר להתייחס לביטול ההסכם, וכינה אותו "הפרה בוטה של הסכם השלום". הוא קרא להתערבות של האמריקאים, כערבים להסכם.
מלשכת שר האוצר, יובל שטייניץ, נמסר כי שר האוצר רואה בדאגה רבה את ההודעה המצרית החד צדדית על ביטול הסכם הגז עם ישראל, הן מבחינת ההיבטים המדיניים והן מבחינת ההיבטים הכלכליים.
עוד צויין בהודעת שר האוצר, כי כעת יש לעשות מאמץ מוגבר, כפול ומכופל להקדמת הזרמת הגז הישראלי מאפריל 2013 למהלך שנת 2012 ולפתור את כל המכשולים הביורוקרטים כדי לבצר את עצמאותה האנרגטית של ישראל ולהוזיל את החשמל למשק ולאזרחים כאחד.
שרה אנרגיה והמים, עוזי לנדאו, אמר בתגובה לביטול ההסכם כי משרד האנרגיה והמים נערך מזה כשנתיים לאפשרות של אי אספקת גז ממצרים. השר ציין כי כבר מעל לשנה לא מגיעה אספקת גז סדירה ממצרים, ובכל מקרה, ישראל פועלת לביסוס עצמאותה האנרגטית ולפיתוח מהיר של מקורות האספקה הישראליים.
בדואים השתלטו על המתקנים
הסכם הגז בין ממשלת מצרים לישראל נחתם ב-2005, כאשר אספקת הגז החלה בפועל רק ב-2008. הלקוח העיקרי של הגז הייתה חברת החשמל, שעד פברואר 2011 נהנתה מאספקה של כ-40% מהביקוש שלה עבור הפעלת תחנות הכוח. מאז פברואר 2011 ועד היום אירעו יותר מ-10 פיגועי חבלה בצנרת, מה שהדיר את הגז הישראלי מסל הדלקים של חברת החשמל וגרם לעליית התעריפים ב-25%.
מאז נפילת השלטון במצרים, פברואר 2011, השתררה אנרכיה בחצי האי סיני. אל הוואקום שנוצר, נכנסו משפחות בדואים שהחלו לגבות דמי חסות מעסקים ומתקני תשתית, ביניהם גם מאגרי הגז הטבעי וצינורות ההולכה שלהם.
מאז ההפיכה במצרים פוצץ כאמור צינור הגז לישראל יותר מ-10 פעמים. בכל פעם גרם הפיצוץ להפסקה קצרה בזרימת הגז, עד שלאחרונה הוחלט בישראל להפסיק להסתמך על EMG כספק גז לחברת החשמל ולעבור לשימוש מוגבר בגז ממאגר ים-תטיס הישראלי ולשימוש בדלק ופחם.
המחסור בגז ממצרים השפיע עמוקות על המשק הישראלי. ראשית, המעבר של חברת החשמל לשימוש בדלק ופחם ייקר את עלויות ייצור החשמל והביא לכך שהחשמל בישראל התייקר מאז פברואר 2011 בכ-24%. בנוסף, הפגיעה ברווחי EMG הכניסה את חברת אמפל של יוסי מימן לקשיים כלכליים חמורים וקיים חשש שלא תוכל לפרוע תשלומים למחזיקי אגרות החוב שלה.
בהכנת הכתבה השתתף ליאור גוטמן, כתב "כלכליסט"