האבולוציה של הגיבורים: הענק הירוק
לקראת "הנוקמים" והסרטים החדשים בכיכובם של ספיידרמן ובאטמן, ynet משיק את מסדר גיבורי העל ומקדם בברכה את הסרטים שנוצרו ועוד יעשו בדמותם - מקפטן אמריקה, דרך סופרמן ועד באטמן. הנה מתחילים - עם הענק הירוק
הנה הם באים, "הנוקמים", בסרט גיבורי העל המדובר מבית מארוול - האולסטאר של הסופר-הירוז. הפרויקט רב השנים מביא אל המסך הגדול את הצוות שאמור להציל את כדור הארץ, אליו גויסו קפטן אמריקה, ת'ור, איירון מן, האלמנה השחורה, הוקאיי והענק הירוק - מעין אסכולה אלטרנטיבית לחבורת האקס-מן.
לקראת יציאת הסרט שביים ג'וס ווידון, אנחנו מביאים לכם את מסדר גיבורי העל הבאים אלינו לטובה בקיץ הקרוב - מחברי "הנוקמים", דרך באטמן ועד ספיידרמן ועוד. אז מיהו הסופר-הירו החביב עליכם? לפני שתחליטו, כדאי להכיר אותם קצת יותר לעומק. הנה מתחילים - עם הענק הירוק.
היסטוריה על הנייר
במאי 1962 הופיע בדוכני העיתונים חוברת הקומיקס "Incredible Hulk #1", שיצרו ג'ק קירבי וסטן לי. כך נולד גיבורי העל הענק הירוק (הולק) - או האפור, בגרסתו הראשונית - שבגרסה המצוירת הראשונה נראה כמו גלגול מחודש של פרנקנשטיין. במידה רבה כך הוא, שכן גם הוא תוצאה של ניסוי מדעי שהתפקשש. אבל אם פרנקנשטיין של מרי שלי ביטא את החשש מהטכנולוגיה המודרנית, הרי שההולק הוא התגלמותה של אימת טכנולוגיית הגרעין, על רקע המלחמה הקרה.
הענק הירוק בא לעולם כשנה לאחר משבר מפרץ החזירים - נקודת רתיחה בסכסוך האמריקני-סובייטי - שכמעט והביא לפריצתה של מלחמה גרעינית. בעולמו האישי של ד"ר ברוס באנר, האסון הרדיואקטיבי אירע במהלך ניסוי שערך לטובת צבא ארצות הברית, בנוכחותו של מדען אורח מרוסיה. נוכחותו של ריק ג'ונס באתר הניסוי גררה תקלה שהביאה לחשיפת באנר להבזק של קרני גאמה שהפכו אותו מבן אנוש רגיל למפלצת בעלת עוצמה אדירה, מאזרח חופשי לכלי נשק, לפחות בעיני הצבא.
בחוברות הקומיקס שיצאו לאורך השנים שינה הענק את צבע עורו, אך הקונפליקט האישי שלו נשאר: מדובר בגיבור שסובל מפיצול אישיות. כל מקרה שמעורר בו כעס עלול להפוך אותו ממדען קר מזג למפלצת הרסנית חסרת לוגוס. בכך הוא מהווה אף אתגר לשלטונות החרדים מכוחו הבלתי נשלט, ומנגד מתפתים מהאפשרות לרסנו ולגייסו לשירותם. היבטים אלו השאירו את הדמות רלוונטית גם אחרי חלוף המלחמה הקרה: הרי קונספירציות ממשלתיות יש גם היום.
אז מיהו הענק הירוק?
כמו מרבית גיבורי העל, גם הענק הירוק מחליף בין שתי זהויות - נורמטיבית ועל אנושית. בדמותו האנושית הוא ד"ר ברוס באנר, מדען צעיר ואינטליגנטי המתמחה בתחום הגרעין. בדמותו הפריקית הוא יצור ירוק, עצום ממדים, המחזיק בכוח פיזי בלתי נתפס, מהירות אדירה וכושר התאוששות יוצא מגדר הרגיל. עם זאת, הוא לוקה ביכולותיו הקוגניטיביות. הוא מתקשה לרסן את התפרצויות הזעם שלו, והתנהגותו אינה פרי של מחשבה תחילה. מדובר בפצצה מתקתקת.
גם הטרנספורמציה של הענק הירוק אינה מכוונת והיא נגרמת כתוצאה מחוויות רגשיות שעובר באנר. בניגוד לאיירון-מן, קפטן אמריקה או באטמן לצורך העניין, הוא אינו מחליט על שינוי הזהות, שמתבצע מעצמו. אפשר אולי להגדיר את באנר כסובל מפיצול אישיות, ומכאן גם התסביך הפסיכולוגי הקשה איתו הוא נדרש להתמודד: חוסר יכולת שלו לשלוט בעצמו כענק ההרסני מונעת מבאנר אפשרות לקשר עם אנשים, כולל אהובתו בטי רוס. הוא נדרש לשמור מרחק מהציוויליזציה וחי כנווד.
מי נגד מי
בקורות חייו של הענק הירוק יש סכסוך ארוך שנים עם לוקי, שמשמש כארכי-נבל בסרט "הנוקמים". למעשה, עימות בין השניים הביא כמעט במקרה (תקלה עם תוצאות חיוביות לשם שינוי) לייסודה של ברית הנוקמים, כפי שהיא מובאת לנו גם בסרט. בשני סרטי הענק הירוק הקודמים, אויביו הם אויבים אינטימיים יותר: אביו, מדען האטום דיוויד באנר, וגנרל תדאוס רוס, האחראי על תוכנית פיתוח הנשק המיוחד, ואביה של בטי.
דמותו החצויה של הענק הירוק איפשרה לאנשי מארוול לעשות לה מניפולציות שונות ומשונות, וכך נוצר סרט האנימציה "Ultimate Avengers" מ-2006 ו"Hulk vs" ב-2009 בהם הוא נאבק במי שאמורים להיות בני בריתו, כמו ת'ור ו-וולברין.
המסך הירוק
הצלחת חוברות הקומיקס הצביעה עליו כענק ירוק מדולרים, ובאופן טבעי דמותו עברה המרה לטלוויזיה כחלק מסדרת האנימצה "גיבורי העל של מארוול" ב-1966. כעשור לאחר מכן, CBS לקחה על עצמה את האתגר הלא פשוט להחיות את דמותו בלייב-אקשן. לצורך כך, גויסו לפרויקט השחקן ביל ביקסבי ומר עולם בדימוס לוּ פריגנו, כדי לגלם את באנר והאלטר-אגו שלו בסדרה המצליחה שרצה לאורך ארבע שנים (1978-82). הצלחה זו הביאה גם להשקת סדרות אנימציה נוספות בדמותו.
מתוך "גיבורי העל של מארוול" מ-1966
מאז הפך פריגנו למזוהה ביותר עם הענק הירוק. הוא גילם את היצור גם בשלושת סרטי הטלוויזיה שביים ביקסבי בשנים 1988-90. גם כשפניו הלא מלבבות במיוחד של פריגנו נשכחו ומוסכו באמצעות CGI, הוא נשאר מחובר בקולו. הן בסדרת האנימציה מ-1996, והן בסרט "הענק הירוק" מ-2008 (חמש שנים לפני כן הגיח לרגע בהופעת אורח כמאבטח ב"הענק"). פריגנו זומן גם ב"הנוקמים", וידבב את הענק, כשהוא פושט את דמותו האנושית כמארק רופאלו.
לו פריגנו וביל ביקסבי בסדרת הטלוויזיה של CBS
למרות הצלחת סרטי הטלוויזיה בכיכובו של פריגנו, האתגר של הצגת הענק הירוק על המסך הגדול התגלה כסבוך ומורכב, וגם די יקר. תחילת היוזמה בעבודתם של המפיק הישראלי אבי ארד ושותפתו האמריקנית גייל אן הורד ב-1990, שביקשו למנף את ההצלחה הטלוויזיונית בקולנוע. הם קיבלו את ברכת מארוול ובעלה של הורד, ג'ונתן הנסלי, לוהק כבמאי, אולם הפרויקט הוקפא בעקבות מגבלות תקציב ותסריט בעייתי. גם שכתוב התסריט על ידי מייקל פראנס לא הפיח בו חיים.
הענק חוזר לטלוויזיה ב-1990
מי שהציל את הפרויקט היה הבמאי אנג לי והתסריטאי ג'יימס שיימוס, וכך יצא לדרך הסרט "הענק" ("Hulk") עם תקציב נאה של 137 מיליון דולר. הסרט מתמקד ביחסים הטעונים והשבריריים בין ברוס (אותו גילם אריק באנה) לאביו דיוויד (ניק נולטי), מדען שאפתן שמוכן להקריב את הכול לטובת תגליותיו. הוא מחבל ברומן המתפתח בין ברוס לבטי (ג'ניפר קונלי) ורודף אותה. ניסוי הגאמה הכושל שעורר את הגנים המשודרגים של באנר, מאפשר לו להחזיר מלחמה.
אריק באנה הוא "הענק" מ-2003
אל הקלחת נכנסים גם נציגי הממשל, גנרל רוס (סם אליוט) ומייג'ור טלבוט (ג'וש לוקאס), שמביעים עניין במכונת המלחמה שמגיעה בירוק טבעי, כמעט חאקי. הסרט הניב 245 מיליון דולר בקופות. סיפתח שאיפשר לאנשי מארוול לפנטז על סרט נוסף. אבל אלו ביקשו לערוך בו שכתוב נוסף ולהפוך אותו נאמן יותר לסיפור המקורי של לי וקירבי, ודומה יותר לסדרת הטלוויזיה. כך התחילה הפקת "הענק הירוק" ("The Incredible Hulk") שהוגדר כ-requell - משהו בין ריבוט לסיקוול.
את "הענק הירוק" מ-2008 הוביל הבמאי לואי לטרייה הצרפתי. על מנת להתנער מהגרסה הראשונה, הוא ויתר על שירותי צוות השחקנים של לי וגם התעלם מהעלילה שלו. לתפקיד הראשי לוהק הפעם אדוארד נורטון (שגם היה שותף לכתיבת התסריט) . הוא לא ממש דומה לבאנה, אבל מה זה עוד גלגול אחד קטן ברצף המוטציות שעבר ההולק. כאמור, גם סיפור הרקע שונה, ואת העימות עם האב מחליפה התנגשות חזיתית עם אנשי הצבא שבמעבדותיהם נוצרה המפלצת שבו.
אדוארד נורטון הוא ההולק ב"הענק הירוק" מ-2008
בסרט השני באנר נודד עד לברזיל הרחוקה, מתרגל חום ואהבה לצורך שליטה עצמית, ומחפש מזור ל"מחלתו" באמצעות החלפת אימיילים עם מדען עלום שם. הבעיה היא שגנרל רוס (וויליאם הארט) ממשיך בחיפושים אחריו ורודף אותו עד לקופה-קבאנה. הוא מגייס לצדו גם רוצח במדים בשם אמיל בלונסקי (טים רות') שנחוש לצוד את החיה.
הענק מצליח להימלט וחוזר לארצות הברית, הוא פוגש בבטי (לב טיילר), ואף עובר הליך למיגור הגאמה הספוגה בגופו. אולם כשבלונסקי צמא הדם והכוח הופך לבלון ירוק ומאיים בעצמו, ברוס נאלץ לזמן את העק שבתוכו כדי להאבק בו. העיבוד הזה שמר על יציבות בכל הנוגע לתוצאות הקופתיות וגרף כ-263 מיליון דולר בצפון אמריקה.
כך או כך, כבר אז ידעו במארוול שהענק הירוק ישתלב כחלק מתוכנית האב שלהם. בסופו של הסרט צץ לו פתאום רוברט דאוני ג'וניור בדמותו של טוני סטארק (הלא הוא איירון-מן) ומזמין אותו להצטרף לצוות שמוקם - להלן "הנוקמים", בו יופיע הענק הירוק - הפעם בדמותו של רופאלו.
דבר המומחה: ד"ר קורד סקוט
הענק הירוק ייחודי בכך שהוא מצליח לשמור על חוש של מה טוב ומה רע, למרות שהדמות שלו מבוססת על תגובות רגשיות ונתפסת כדמות הרסנית לסביבתה. לעתים הוא מצליח לשלוט על זעמו ועל יצר ההרס שלו כדי לעשות שינוי. השנאה שלו לממשלה הרודפת אותו נמצאת בסתירה עם השורשים שלו, כך שזה מפתיע שהוא מתעלה מעל לכך כדי לעבוד עם 'הנוקמים'.
יש לו אמון בהם ובמיוחד בקפטן אמריקה, שכן שניהם תוצאה של ניסויים צבאיים. אולי תוצאת הניסוי בענק הירוק אינה מכוונת, אבל שניהם יצאו ממנו כבעלי כוחות על. הענק הירוק הוא רגש טהור.
הוא פועל בדרך אמוציונלית. בהקשר זה, הוא מזכיר את הדרך בה מתיישבים אמריקנים התייחסו לאינדיאנים ותרבויות "פראיות" אחרות בראיית ההיסטוריה המערבית: הם לא פועלים מתוך חשיבה רציונלית שמאזנת בין טוב לרע. הם פשוט מגיבים מתוך רגשות - דומים לחיות.
הענק הירוק נראה תמיד כמו מישהו שבוגד בשורשים שלו. באנר הוא מדען, והרעיונות שלו פשוטים ומבוססים על תצפיות, בלי השפעה רגשית (באופן תאורטי). הענק הירוק לעומת זאת מתעורר כתגובה אמוציונלית, ובדרך כלל פועל נגד האיומים המיידיים שצצים סביבו. אפשר להגיד שהענק הירוק הוא כמו שאיפות כמוסות בתוכנו. כמה פעמים רצינו פשוט לפעול ולהגיב נגד דברים שליליים סביבנו? אנחנו לא עושים זאת, כי אנו מחונכים לפעול מתוך ריסון ומחשבה תחילה.
(ד"ר קורד סקוט הוא מרצה להיסטוריה וסוציולוגיה במכללת הרולד וושינגטון בשיקגו)