שתף קטע נבחר

 

בקשה לדיון חוזר בבג"ץ: מדיניות חדשה ביו"ש

המדינה חזרה בה מהתחייבותה לפנות את שכונת גבעת האולפנה בבית אל עד 1 במאי, ביקשה להגיש עמדה חדשה תוך שלושה חודשים והודיעה על עדכון מדיניות בשטחים - מעתה כל מקרה בנייה על קרקע פלסטינית פרטית יישקל לגופו

בקשה לדיון חוזר בפינוי גבעת האולפנה  והודעה דרמטית על "עדכון מדיניות" ביהודה ושומרון: פרקליטות המדינה ביקשה הבוקר (יום ו') מבג"ץ לחדש את הדיון בעתירה שהוגשה בעניין השכונה שנבנתה על קרקע פלסטינית בבית אל, אשר הובילה להחלטה לפנות אותה עד 1 במאי. בפרקליטות הודיעו גם כי מעתה כל מקרה של בנייה על קרקע פלסטינית פרטית ייבחן בהתאם ל"הערכה מחודשת" של סדרי העדיפות באכיפת הדין ביהודה ושומרון, נוכח שיקולים מדיניים, ציבוריים ומבצעיים.  

גבעת האולפנה - דיווחים אחרונים בחדשות ynet:

ברק: יש שטח חלופי לגבעת האולפנה בבית אל

דיון בליכוד על ההתנחלויות: מתקפה נגד ברק

בגבעת האולפנה בטוחים: "לא מזיזים בורג"

כנס נגד הפינוי בבית אל: "זה לא ברק, זה נתניהו"

 

הפרקליטות ביקשה מהשופטים לאפשר לה להגיש עמדה מעודכנת בעניין גבעת האולפנה תוך שלושה חודשים. עד ההכרעה בעתירה, ביקשה המדינה כי לא ייהרסו המבנים בשכונה. 

 

כנס חירום של הליכוד בגבעת באולפנה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
כנס חירום של הליכוד בגבעת באולפנה(צילום: גיל יוחנן)
  

בבקשה, שעליה חתומה בין השאר גם מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות עו"ד אוסנת מנדל, נכתב כי ראש הממשלה ופורום השרים מבקשים לשקול מחדש את דרך יישום המדיניות שעליה החליטו, ולפיה כל מבנה שבנוי על קרקע פרטית של פלסטינים - ייהרס.

 

בהודעה נכתב כי בית אל הינו יישוב עתיק שבו מתגוררים כיום אלפי תושבים. "אין מדובר באחד המאחזים הבלתי חוקיים החדשים או בנקודות היישוב הבלתי חוקיות שבהם מתמקדת עיקר האכיפה". לדברי הפרקליטות, לאחר שנערך סיור בבית אל, הוצגה בפני הדרג המדיני אפשרות שלפיה להחלטות ביחס לבנייה בגבעת האולפנה עשויות להיות השלכות גם יחידות דיור רבות אחרות בהתנחלות.

 

בית אל כמקרה מבחן

עוד טוענת הפרקליטות כי בתקופה האחרונה נערכו דיונים רבים בדרג המדיני בראשות ראש המשלה, שר הביטחון, היועץ המשפטי לממשלה ושרים נוספים, בנוגע להתחייבות המדינה לפנות מבנים על קרקע פרטית ברחבי יהודה ושומרון. לדברי הפרקליטות, לאחר ליבון ממושך של הנושא ובחינת חלופות שונות, "ולאחר שניתנה הדעת להשלכות החברתיות רחבות ההיקף שיכולות להיות ליישום החלטות אלה, הוחלט לקיים חשיבה מחודשת לגבי סדר העדיפות באכיפת הדין באזור, המשלבת לצד ההיבטים תכנוניים והקניינים גם שיקולים מדיניים, ציבוריים ומבצעיים".

 

הפרקליטות מדגישה שעל פי המדיניות החדשה, אין לבחון כל מבנה ומבנה בראייה צרה, וכי לא ניתן עוד לקבוע את סדר העדיפויות באכיפה ביהודה ושומרון מבלי לראות את התמונה הכוללת ואת ההקשר של אירועי ההסרה. "על כן נשקול לקבוע סדרי עדיפויות בתוך הקטגוריה של הבנייה על קרקע פרטית, המכילה סיטואציות שונות זו מזו בהיבטים שונים, שיביאו בחשבון גם מאפיינים נוספים במטרה לתת פיתרון כולל לבעיה זו ברמת היישובים וברמה אזורית".

 

הפרקליטות מסבירה כי סוגיית בית אל מהווה מקרה בוחן המדגים את הצורך במדיניות עדכנית: "ההשלכה של הסרת מבנים בסמיכות זמנים בהיקף נרחב באותו היישוב בעת הנוכחית עלולה להיות קשה".

 

מבט מלמעלה. גבעת האולפנה (צילום: lowshot.com) (צילום: lowshot.com)
מבט מלמעלה. גבעת האולפנה(צילום: lowshot.com)

 

עוד כותבת הפרקליטות שהדרג המדיני הביע עמדה שלפיה יש להעדיף השעיה של ביצוע פעולות בשטח עד מיצוי הליך הבירור המשפטי המתקיים היום באשר לשאלת הבעלות על הקרקע. זאת מתוך השקפה שאין להרוס בנייה מסוג זה, שייתכן כי בעתיד בית המשפט המחוזי יכריע בטענת הרכישה בניגוד לעמדת העותרים. לדברי הפרקליטות, הסיכוי לכך גבוה מאוד.

 

"לבחון השלכות של בנייה על קרקע פרטית"

בפרקליטות הסבירו כי ראש הממשלה החליט להקים צוות שרים ופקידים בראשותו ובהשתתפות שר הביטחון, השרים משה יעלון, בני בגין ונציגי היועץ המשפטי לממשלה. תפקיד הצוות יהיה לבדוק את ההשלכות של יישום המדיניות שנקבעה בדבר הסרת בנייה שלא כדין מקרקע בבעלות פרטית, ולבחון קריטריונים שונים לקביעת סדרי עדיפויות בביצוע המדיניות.

 

לבסוף כתבו בפרקליטות כי עמדה זו מהווה שינוי של ההתחייבות שנתנו לפני שנה וכי הם מודעים למשמעות הדברים, אולם להערכתם הנסיבות מחייבות הערכה מחודשת של המצב. בהודעתה מתייחסת המדינה גם לשני מבנים נוספים בבית אל שאמורים היו להיהרס עד לתחילת חודש מאי. הדרג המדיני מבקש להידרש לסוגיה זו פעם נוספת, והעניין יידון בקרוב אצל ראש הממשלה.

 

"פינוי? גזירה שלא ניתן לעמוד בה"

המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, ביקר הבוקר בגבעת האולפנה ואמר כי יש לעבור מהסרה להסדרה. הוא הביע תקווה למוצא משפטי שיינתן בסוגייה "אך כמובן שגם הסדרה באמצעות חקיקה היא אפשרות מעשית", לדבריו. "לא יכול להיות מצב שהתושבים שהגיעו לכאן כדת וכדין יהיו תחת איומי פינוי. המתיישבים כאן הם אנשים ישרי דרך והמדינה ששלחה אותם צריכה למצוא הפתרון להשארתם. יש להתייחס לעניין כסכסוך קרקעות וכפי שסכסוך כזה היה נפתר בבית המשפט בתוך תחומי הקו הירוק, אין מקום להחמיר דווקא בשטחי יהודה ושומרון. אנו רואים בהשארת התושבים צורך לאומי ואפשרות של פינוי אינה מתקבלת על הדעת והיא גזירה שלא ניתן לעמוד בה".

 

בעקבות הודעת המדינה אמר ל-ynet עו"ד מיכאל ספרד, שמייצג את העותרים מטעם ארגון "יש דין": "ממשלת ישראל הכריזה היום מלחמה נגד שלטון החוק. במצוקתה הפוליטית לסייע לגזל אדמות פלסטיניות. הממשלה מחריבה את המסד הערכי שעליו הוקמה מדינת ישראל".

 

מאיימים בפירוק הממשלה

לפני יותר משנה התחייבה המדינה בפני בג"ץ לפנות חמישה מהבניינים בשכונה המדוברת,

שככל הנראה נבנתה על קרקע פלסטינית פרטית. אולם, לאחרונה התעוררה סערה פוליטית - בימין לחצו על ראש הממשלה בנימין נתניהו למנוע את פינוי 30 המשפחות בבתי הקבע, והמשנה לראש הממשלה, השר משה (בוגי) יעלון, אף איים שהממשלה תתפרק אם זה יקרה. "זו גזירה שאי אפשר לעמוד בה", הודה נתניהו.

 

בתחילת השבוע כינס ראש הממשלה את שרי פורום ה"שמינייה" לדיון לילי, בסיומו הוחלט לבקש דחייה של פינוי המאחז, ואף להקים ועדה מיוחדת שתעסוק בסוגיה - או להעביר את הטיפול לצוות לבחינת נושא המאחזים שבראשו עומד שופט בית המשפט העליון בדימוס אדמונד לוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבעת האולפנה
צילום: גיל יוחנן
ראש הממשלה. צוותים ודיונים
צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
היועץ המשפטי לממשלה. עמדה מחודשת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים