נתניהו ספד: "אבא יקר ואהוב, הערצתי אותך"
מאות ליוו למנוחות את בן-ציון נתניהו בירושלים. רה"מ סיפר איך הודיע לאביו על מותו של יוני במבצע אנטבה: "לא אשכח את זעקתך עד יום מותי". הוא נפרד מהאב: "הייתה לי הזכות לומר לך, עוד בחייך, כמה אני אוהב אותך, כמה אני מעריץ אותך"
מאות בני אדם ליוו הערב (יום ב') את משפחת נתניהו, עת אבי המשפחה, פרופסור בן ציון נתניהו, הובא למנוחות בחלקת ההורים השכולים בגבעת שאול שבירושלים. ynet העביר בשידור חי את מסע ההלוויה. ראש הממשלה בנימין נתניהו ספד ראשון לאביו: "לפני שנתיים, ביום ההולדת ה-100 שלך, הייתה לי זכות שאינה ניתנת לבנים רבים לומר לך אבא, עוד בחייך, כמה אני אוהב אותך, כמה אני מעריץ אותך", אמר ראש הממשלה. "אבא יקר ואהוב שלי, איך אוכל לתאר את כל מה שהענקת ליוני, לעידו ולי".
עוד חדשות ב-ynet:
בן-ציון נתניהו הלך הבוקר לעולמו בגיל 102. ראש הממשלה הזכיר בהספדו הערב את "הסערות האיומות" שאיתן התמודד עם ישראל לאורך שנות חייו של אביו, ואמר: "אבא, לא היססת לצאת אל מול הסופות שפקדו את העם היהודי... תמיד הראית לנו מהי מחויבות לאומה ולמדינה, אבל לא פחות מזה הראית לנו מהי מחויבותך לנו".
ראש הממשלה סיפר על יום משפחתי בניו-יורק, כשהוא עצמו עוד היה ילד: "הגענו לצורך מחקריך. היינו שלושה ילדים, השעה הייתה מאוחרת, סופת שלגים עזה בחוץ, ואני הייתי ילד קטן, ילד קטן רעב. ואתה אז אמרת לאמא - אני לא מוכן שהילד יילך לישון רעב, ויצאת החוצה לסופה המשתוללת בחוץ. חזרת רטוב כשאתה מחזיק בידך מגש אוכל חם שהבאת לי, ילדך הקטן".
ראש הממשלה פנה לאביו המנוח: "שנים לפני התממשות תחזיותיו של הרצל הבנת שהוא צדק. בהיותך בן 27 כתבת שעמדה לעיניו של הרצל הקטסטרופה ואורב לאומה הכיליון. את זה כתבת כמה שנים לפני מלחמת העולם השנייה והשואה. לא רק שהסכמת עם הרצל לפני הסכנה, אלא פעלת להדוף אותה, תרמת לקדם את הקמת מדינת יהודים.
"נסעת לז'בוטינסקי ללונדון, לשכנע אותו להעביר את פעילותו ארצה. זמן קצר לאחר שהגעתם לאמריקה נפטר ז'בוטינסקי והיית מנושאי ארונו, אך לא איבדת תקווה והלכת לבדך לעשרות סנאטורים וחברי קונגרס ומנהיגים אמריקנים כמו אייזנהאואר, ואמרת להם שהמדינה היהודית שתקום לא תובס על-ידי הערבים ותהיה משענת של תרבות המערב במזרח התיכון".
"באנו להודיע לך על יוני, וזעקת"
בנימין נתניהו הזכיר את הקושי הגדול שאיתו התמודדו הוריו אחרי נפילת אחיו יוני במבצע אנטבה. "ראיית הנולד שלך הביאה אותך לפני 35 שנה, אחרי נפילת יוני, לרכז מאמץ אינטלקטואלי עולמי נגד הטרור הבינ"ל. אמרת שמה שעומד מאחורי הטרור הוא מדיניות ושניתן להיאבק בטרור. את הסגולות הללו, אבא, של ראיית נולד, וסגולות אחרות לא יכולתי להבין כילד קטן שגדל בשנות החמישים. הדברים התבהרו, לאט לאט, לי ולעידו במהלך שנות בגרותנו".
נתניהו סיפר כי ביום הזה הוא מוצף בזכרונות ילדות מירושלים: "אמא הייתה אשה מאוד מעשית, בעלת חוש הומור תוסס ורגליים על הקרקע, והיא הייתה נוהגת לומר - התחתנתי עם גאון אבל מישהו צריך לטפל בגרביים. את הדברים האלה אמרה אישה מאוד חכמה ומשכילה שעזרה לאבא בכל, בפענוח הטקסטים. הייתם צריכים לראות מה זה לפענח טקסט של אבא שלי, בהדפסה ובניסוח. אמא הייתה יד ימינך ואהבת חייך. היא טיפלה בגרביים ובכל".
נתניהו סיפר על משחקי כדורגל עם אביו בילדותו בסנטרל פארק: "היית שחקן לא רע בכלל. היית לנו אבא נפלא אף שהיית עסוק, היית קשוב ברגעים הנכונים למצוקותינו". הוא הזכיר כיצד היה אביו עוזר לו בשיעורי הבית בהיסטוריה - תחילה מכתיב לו אותם מילה במילה, ובחלוף השנים עוזר מהצד: "בהדרגה גמלת אותי מזה, היית אומר - כתוב אתה, אני אערוך".
ראש הממשלה הצדיע לבן ציון נתניהו על תרומתו למורשת העברית: "במשך עשר שנים הפכת את האינציקלופדיה העברית למאגר של תובנה עמוקה. עד כדי כך שהיו מעטים הבתים בישראל שלא הייתה בהם האינציקלופדיה העברית. אבל זו היית רק תחילת דרכך, וספריך ויצירת המופת שלך חוללו מהפכה בהבנת תולדות יהודי ספרד והבנת האנטישמיות".
בנימין נתניהו נזכר בהודעה על מות אחיו יוני באנטבה. "כשעידו צלצל אליי לבוסטון בשעות הלילה ידעתי עוד לפני שהרמתי את השפופרת שיוני איננו, וידעתי שצריך להגיע אליך אבא, לפני שהבשורה תגיע אליכם בדרך אחרת. אז נסענו 7 שעות בגיהנום והגענו לשביל שמוביל לבית שבו התגוררתם אז.
פרס: ראה בהיסטוריה את דבר היום הבא
"ואני ראיתי אותך הולך מבעד לחלון הזכוכית הגדול ומהרהר כשידיך כדרכך שלובות מאחורי גבך, ולפתע הפנית ראשך וראית אותי ומבט של תמיהה על פניך. ואמרת - מה אתה עושה כאן? כהרף עין מבטך התחלף בהבנה איומה, וזעקת זעקה מרה ואחר כך זעקה גם אמא. את הזעקות הללו לא אשכח עד יום מותי. זה היה לפני 36 שנים. שש שנים יותר ממניין השנים שחי יוני. בינתיים הלכה לעולמה אמא".
נתניהו הביע את הערצתו להוריו על האופן שבו העבירו את השנים שאחרי מות אחיו. "נשאתם שניכם את יגונכם בהדר. אני לא מבין מאיפה מצאתם את הכוחות להמשיך לחיות עם הצער". ראש הממשלה חתם את דבריו: "ביום הזה שבו אני נפרד ממך אבא, אני מבקש לומר לך בדיוק את אותן מילים שכתב לך יוני לפני 46 שנים: מעולם לא אמרתי לך עד כמה אני גאה על היותך האדם שהנך, על היותי בנך".
אחרי בנימין נתניהו עלה לשאת דברי הספד אחיו, עידו נתניהו. "אם ננסה לעמוד על הסוד שאפשר לך להגיע להישגיך", אמר הבן עידו, "זהו יושרך הפנימי הגדול לפעול למען הדרך היחידה שהאמנת שתוכל להציל את העם היהודי - הציונות, בהסברה ובפעילות מעשית, לצאת ללונדון ולשכנע את ז'בוטינסקי כי הבנת שרק אמריקה תקבע אם תקום לנו מדינה".
עידו נתניהו נפרד מאביו: "היום אתה מצטרף אל אהובי נפשך ונפשנו, שמהם לא נפרדת כל השנים האלה. תנוח על משכבך בשלום אבא יקר, אתה ראוי לזה ולהרבה יותר מזה".
גם נשיא המדינה, שמעון פרס, שהיה שר הביטחון בזמן מבצע אנטבה שבו נהרג יוני נתניהו, ספד לבן ציון נתניהו בטקס הלוויה: "נתניהו לא ראה בהיסטוריה - אף על פי שהיה היסטוריון גדול - רק סיכום דברי העמים. הוא סבר שההיסטוריה צריכה לשאת את דבר היום והיום הבא".
על המבצע באוגנדה אמר פרס: "מבצע יונתן הוחלט בדממה אלחוטית שמותר היה להפר אותה רק אם תהיה הודעה יוצאת דופן, והייתה כזו - המפקד נפל. יוני, אותו צעיר יפה תואר שראשו תולתל ונפשו פיוטית ואומץ ליבו הוכח כבר בקרבות קודמים. ראיתי את בן ציון ליד הקבר. הוא לא רצה שהיגון האישי יגבר על הדאון הלאומי. יוני עשה היסטוריה נועזת, לפי הגדרת אביו. בן ציון המבכה בנפשו את בנו, שיודע שלא לשווא נפל".
מגדולי החוקרים של ישראל
בן ציון נתניהו נתניהו הלך לעולמו הבוקר. הוא היה פרופסור להיסטוריה יהודית, עורך מדעי של האנציקלופדיה העברית ומזכירו של זאב ז'בוטינסקי. הוא היה ידוע כבעל דעות ימניות ולא פעם מתח ביקורת על בנו. ב-2004 הוא חתם על עצומה של אנשי רוח המתנגדים לתוכנית ההתנתקות.
בן ציון נתניהו נולד בוורשה ב-25 במרס 1910 בשם בן ציון מיליקובסקי, ועלה עם משפחתו ארצה ב-1920. ב-1944 הוא נישא לצילה, אותה פגש בעת לימודיו בארץ ישראל. לזוג נולדו שלושה ילדים: יונתן (יוני), שנפל במבצע אנטבה, בנימין ועידו - רופא, סופר ומחזאי.
המשפחה חיה בשנות ה-60 של המאה ה-20 בישראל ובארה"ב לסירוגין, עד שבשנת 1969 שב בן ציון נתניהו באופן קבוע לניו יורק על מנת לערוך שם אנציקלופדיה יהודית, ולבסוף השתלב בהוראה באוניברסיטת קורנל. לאחר מותו של יוני ב-1976 שבה המשפחה לישראל.
פרופסור נתניהו היה מגדולי ההיסטוריונים של עם ישראל. במחקריו, התמקד בתולדות יהדות ספרד בימי הביניים ובתולדות הציונות. בין ספריו נכללים דון יצחק אברבנאל, האנוסים מספרד, ויצירת המופת שלו שזכתה להכרה עולמית, "מקורות האינקוויזיציה במאה ה-15 בספרד". כן חיבר את הספר "חמשת אבות הציונות" שבו כינס את מחקריו על חייהם של מייסדי הציונות.
במלאות לו 100 שנים, סיפר ראש הממשלה על אביו כי "מאבא שלי למדתי שמי שלא בקיא בעבר, לא יכול להבין את ההווה. מי שלא מבין את ההווה - לא יכול לראות את הנולד".
Read this article in English