לקויות למידה: עדיף בי"ס רגיל או חינוך מיוחד?
מצד אחד, בחינוך המיוחד יש יותר כלים שיעזרו לקדם את הילד. מצד שני, יש חשש מסטיגמה שתידבק בו ותסכול שהוא "לא כמו כולם". מה נכון יותר לילד שלכם? ד"ר מלי דנינו מסבירה את היתרונות והחסרונות בכל החלטה - ומה חשוב לקחת בחשבון. כתבה שלישית בסדרה על זכויות הילדים לקויי הלמידה
בשנים האחרונות מקדם משרד החינוך בברכה את שילובם של תלמידים עם צרכים מיוחדים במסגרת החינוך הרגיל, מתוקף זכויותיהם המוגדרות ב"חוק החינוך המיוחד". חוק זה נועד להסדיר את הסיוע הניתן לילדים עם צרכים מיוחדים במערכת החינוך באמצעות הוראה וטיפולים, לרבות טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בדיבור, ריפוי בעיסוק וטיפולים בתחומי מקצועות נוספים שנקבעים לפי צרכי הילד.
מדיניות השילוב דוגלת במיצוי כל אפשרויות העזרה והסיוע שיכול התלמיד לקבל במסגרת הכיתה הרגילה, על ידי התאמת הדרישות הלימודיות או בעזרת תוספת של שעות הוראה וטיפול. אולם, כאשר אלו אינם מספקים והצוות החינוכי מתקשה לתת מענה במסגרת הכיתה הרגילה, וקיים חשש שייווצר פער משמעותי, עולה שאלת זכאותו לחינוך מיוחד.
זכויות תלמידים לקויי למידה - הכתבות הקודמות:
לקויות למידה: מי זכאי להתאמות בבחינות הבגרות
לא רק אבחון: מהן זכויותיו של ילד לקוי למידה?
הורים רבים מתלבטים בשאלה: האם להמשיך בשילוב הילד במסגרת החינוך הרגיל או להעבירו למסגרות של חינוך מיוחד? ההתלבטות שלהם נובעת לרוב מהחשש שתווית תדבק בילד ו"תחריג" אותו משאר בני גילו. לעיתים אף מתלווה לכך תחושת כשלון ואכזבה, חוסר אונים ותסכול של ההורה מחוסר היכולת לסייע לילד להיות "כמו כולם". על רקע החששות הללו, מנסים חלק מהורים למנוע את "רוע הגזרה" ומגייסים עזרה מכל מקור אפשרי.
כתבה זו נועדה לתת לכם, ההורים, כלים בסיסיים לבחירת המסגרת החינוכית של ילדכם. למעשה השאלה העיקרית שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא: מהו מחיר השילוב במסגרת החינוך הרגיל? האם העובדה שהילד יוצא מ"כיתת האם" בבית הספר הרגיל לטיפול פרטני משפיעה על הדימוי העצמי שלו?
האם העובדה שהוא מפסיד את השיעורים ב"כיתת האם", בו בזמן שהוא יושב בקבוצה הקטנה, פוגעת בתחושת השייכות החברתית שלו? מצד שני, אולי העובדה שהילד מקבל סיוע מותאם לקשייו מקלה עליו? מסייעת לו לצמצם פערים? לרכוש מיומנויות ובטחון עצמי?
חשוב שתדעו כי מערכת החינוך תלך לרוב עם נטיית הלב של ההורים ותנסה לשתף פעולה במידת האפשר. אולם לא תמיד יצלח הדבר, במיוחד במקרים שבהם הילד זקוק לסיוע רב יותר ממה שניתן לו במסגרת הרגילה של בית הספר. חשוב שאתם, ההורים, תתמצאו בנבכי המערכות השונות הפועלות במסגרת החינוך המיוחד, על מנת שתוכלו לנצל את מירב אפשרויות הסיוע שהן מעניקות לילדכם. סיוע מוגבר ומיוחד מתאפשר במסגרות של החינוך המיוחד, מאחר והן מתוקצבות באופן שונה בהשוואה למסגרות הרגילות.
חשוב גם לציין שהמערכת מזמינה אתכם ליטול חלק פעיל בהחלטה הנוגעת לילדכם, מתוך הנחה שמעורבות הורית הינה חיונית והכרחית להצלחת הילד. יש לכם אפשרות להביע את דעתכם ואף לערער על ההחלטות שמתקבלות.
טרם קבלת החלטה עליכם ללמוד את הנושאים הבאים:
1. קשיי הילד
חשוב ללמוד ולהבין את קשיי הילד ומידת השתלבותו בכיתה הרגילה מבחינה לימודית וחברתית. דהיינו, הפער בינו לבין שאר ילדי הכיתה.
2. עזרה בכיתה
יש להכיר את האפשרויות המוצעות במסגרת הכיתה הרגילה, במטרה למצות את כל ערוצי הסיוע שעומדות בפני המורה.
3. תוכנית שילוב
הכרת הסיוע הניתן במסגרת "תוכנית שילוב", משמעה תוספת שעות תגבור/טיפול, בדרך כלל בקבוצות קטנות, מחוץ לכיתה ובמסגרת בית הספר הרגיל.
4. "כיתה קטנה"
חשוב לברר את אפשרות ההפניה ל"כיתה קטנה" בתוך בית הספר הרגיל. בכיתה זו מספר הילדים נמוך באופן משמעותי ממספר הילדים בכיתה הרגילה. התלמידים לומדים את רוב השיעורים במסגרת כיתה זו ומקצתם משתלבים בכיתות הרגילות. במסגרת זו ניתן לתלמידים עם ליקויי למידה סיוע מוגבר, בשילוב הוראה מותאמת וטיפול. חשוב לדעת כי מדובר בכיתה המשלבת מגוון צרכים מיוחדים של מגוון תלמידים, ולא רק תלמידים עם ליקויי למידה.
5. בית ספר של החינוך המיוחד
בירור אפשרויות ההפניה לבתי ספר של החינוך המיוחד, שמותאמים לקשיים של הילד. חשוב לדעת שבתי ספר אלו שונים זה מזה בתחומי התמחותם. לדוגמה, חשוב להבחין בין בית ספר מיוחד לתלמידים עם ליקויי למידה, ללא בעיות התנהגות, לבין בית ספר לילדים עם ליקויי למידה עם בעיות התנהגות.
היכן אתם יכולים להיות פעילים?
1. ועדת שילוב בית ספרית
חשוב שתדעו שלא רק בית הספר יכול להפנות ל"ועדת שילוב בית ספרית", גם אתם, כהורים, יכולים לדרוש סיוע באמצעות פנייה לוועדה.
מהי ועדת שילוב בית ספרית? מדובר בוועדה מקצועית, המתכנסת בבית הספר ומהווה גורם מוסמך לקבוע את זכאות התלמיד לקבל תמיכה וסיוע מוגברים בבית הספר הרגיל, במסגרת תוכנית שילוב. סיוע שכזה יכול להיות במסגרת הוראה מתקנת, טיפול באומנות וכדומה. התערבויות אלה נעשות לרוב בקבוצה קטנה של תלמידים, ובמקרים מיוחדים ניתן גם סיוע פרטני. סל שעות השילוב הוא מצומצם ביותר, והוא ניתן בדרך כלל לתלמידים עם בעיות קשות ומורכבות.
ליווי לוועדה: רוב ההורים אינם מצליחים להתמקד בקשיים המסוימים של הילד ולתארם באופן מקצועי. בנוסף, רבים מתקשים לבקש את הסיוע הנדרש והמותאם ליכולות של בית הספר. אתם יכולים לבקש מאיש מקצוע שיתלווה אליכם ויסייע לכם להשמיע את דבריכם בפני הוועדה.
2. ועדת ההשמה
במידה ולא ניתן סיוע במסגרת שעות השילוב, או שהסיוע שניתן במסגרת שעות אלו אינו מספק, אתם יכולים לבקש דיון בעניין ילדכם במסגרת ועדת השמה.
מהי ועדת ההשמה? ועדה זו מתכנסת בדרך כלל במחלקת החינוך ברשות המקומית. הועדה קובעת את זכאותו של התלמיד לחינוך מיוחד ואת סוג המסגרת החינוכית המתאימה ואופייה.
זימון לוועדה: החוק מחייב לזמן אתכם, ההורים, לועדת ההשמה. לפיכך, החלטות ועדת ההשמה שהתכנסה ללא שזומנתם אליה - לא תהיינה תקפות. לוועדה מוזמן גם ילדכם, אך ההחלטה האם להביאו לוועדה או להציג את רצונותיו ובקשותיו בעצמכם נתונה לשיקול דעתכם. עשו זאת בהתאם לגילו, בשלותו וסיבות נוספות עליהן תתנו את הדעת.
ליווי לוועדה: אתם רשאים להביא לוועדה מומחים או אנשים אחרים שיוכלו לסייע לכם להשמיע את דבריכם. כמו כן, חשוב שתצטיידו בחוות דעת של מומחים היכולות לתמוך בבקשה שלכם לסיוע. מומלץ למסור את המידע הרלוונטי לוועדה לפני הדיון בכדי לעזור לה לקבל את ההחלטה המיטבית עבור ילדכם. חברי הוועדה מקשיבים להורים קשב רב ומשתדלים לסייע במידת האפשר. שאיפתם היא לראות ביחד עם ההורים, עין בעין, את טובת הילד לנוכח האפשרויות העומדות לפניהם.
המעבר לחינוך מיוחד אינה דרך "אל חזור"
חשוב שתדעו שיש לכם תפקיד חשוב ביותר במתן הסיוע לילדכם ממערכת החינוך. האופן בו תפעלו, תוך שיתוף פעולה עם המערכת, אמור להניב תוצאות חיוביות עבור ילדכם.
כאשר מציעים לכם מסגרת חינוכית חשוב שתתרשמו בעצמכם מהמסגרת, תפגשו עם הצוות החינוכי ותעשו את ההכנה המתאימה לילד, בכדי להקל עליו את המעבר.
יש בידכם את הכוח להשפיע על עתידו של ילדכם והעיקרון המנחה שלכם צריך להיות טובתו של הילד: התקדמותו, בריאותו הנפשית, מצב רוחו, המוטיבציה שלו ואושרו. מחקרים מלמדים אותנו שילדים שנמצאים במסגרת שמתאימה להם חווים חוויות חיוביות יותר והדימוי העצמי שלהם אף גבוה משל אלו שאינם מסתדרים בכיתה הרגילה.
כיום ההפניה לחינוך המיוחד אינה דרך "אל חזור" וחשוב לעקוב אחר ההתקדמות של הילד ולבחון את התאמתה של המסגרת לצרכיו המשתנים. דעו שבמידת הצורך תוכלו ליזום דיון חוזר בעיניינו של ילדכם.
מומלץ לקרוא בעיון את החוברת "דברי הסבר להורים אשר עניינו של ילדם נדון בוועדות (שילוב, השמה וערר) עפ"י חוק החינוך המיוחד". החוברת יצאה מטעם משרד החינוך והיא מספקת מידע רב. ניתן לקבלה ללא תשלום דרך הקו הפתוח לפניות תלמידים. הקו מופעל על ידי משרד החינוך ופועל כמוקד ארצי. דרכו אפשר להתעדכן, בנוסף, על זכויות הילד במערכת החינוכית ולבקש מידע וסיוע בכל הקשור לבית הספר.
ד"ר מלי דנינו, היא מנכ"לית אגודת ניצן. בין תפקידיה הקודמים הייתה מייסדת גף לקויות למידה במשרד החינוך ומנהלת בית ספר