משיכה מקופ"ג: סיבה טובה תפטור אתכם ממס
משיכת הכסף שלכם מהחיסכון הפנסיוני לפני מועד הפרישה, תחייב אתכם במס של לפחות 35%, אולם במקרים מסויימים של מצוקה אמיתית הדורשת מזומנים, תוכלו להיפטר ממס. איך זה עובד?
זקוקים לכסף בדחיפות ואין לכם מהיכן לקחת? אולי אתם לא מודעים לכך, אבל יש לכם את הכסף הזה. הוא שוכב בקופת הגמל או קרן הפנסיה ובמקרים חריגים ניתן למשוך אותו ללא חבות במס.
לא מעט אנשים נקלעים למצוקות במהלך חייהם, הדורשות הוצאה כספית - שאינה אפשרית מבחינתם. פעמים רבות אותם אנשים פונים בלית ברירה לקופת הגמל ומושכים את כספי החסכונות שלהם, טרם זמנם. במקרים אלו נגבה מהם מס בשיעור של 35% לפחות על הכספים שנמשכו. ואולם, לא רבים יודעים, אך תקנות מס הכנסה מאפשרות לעמיתים שנקלעו למצוקה, לבצע משיכת כספי תגמולים מקופת גמל ללא חובה במס.
משיכה זו יכולה להתבצע מקופת גמל לקצבה (קרן פנסיה או ביטוח מנהלים המוגדר ככזה) או קופת גמל לתגמולים (אבל לא מקרן השתלמות), הן לגבי עמית שכיר והן לגבי עמית עצמאי.
מתי זה אפשרי? "העילות בגינן ניתן למשוך כספים ללא חבות במס, מוגדרות בתקנות", מסביר אייל סיאני, מהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה. "התקנות מונות שלושה מקרים עיקריים - מיעוט הכנסות של העמית ובן/בת זוגו, הוצאות רפואיות של העמית או קרובו, ונכות של העמית או קרובו".
מיעוט הכנסות
תנאי: אם הכנסת העמית ובן/בת זוגו אינה עולה על תקרת שכר המינימום (4,100 שקל ומאוקטובר השנה – 4,300 שקל) בחודש מסוים. הכנסה עליה מדובר, כוללת הכנסה מכל המקורות והצורות לרבות קצבת ילדים והכנסות פטורות.
מועד הגשת הבקשה: תוך 60 יום מתום אותו חודש בגינו מוגשת הבקשה.
סכום שישולם: ההפרש בין הכנסת העמית ובן/בת זוגו לתקרת שכר המינימום. אם לבני הזוג יש לפחות ילד קטין אחד, העמית יהיה זכאי להפרש שעד כפל תקרת שכר המינימום.
תוקף הבקשה: הבקשה שתוגש תהיה בתוקף לתקופה של חודשיים נוספים על החודש בגינו ניתנה. כלומר, סכום ההפרש ישולם לעמית כל חודש במשך 3 חודשים. בתום כל תקופת זכאות יהיה העמית רשאי להגיש הצהרה חדשה.
הגשת הבקשה: באמצעות טופס 159א. הבקשה תוגש ע"י העמית ישירות לקופת הגמל והיא הגורם המוסמך לאשר את המשיכה ללא צורך באישור פקיד שומה. יש לצרף אישורים מתאימים המעידים על הכנסות העמית ובן/בת זוגו.
מימון הוצאות רפואיות
תנאי: יש לעמית או לקרובו הוצאות רפואיות בשנת המס הגבוהות ממחצית ההכנסה השנתית של העמית ושל קרובו בגינו מוגשת הבקשה ההוצאות הרפואיות אינן כוללות הוצאות לטיפול שיניים.
מי נחשב קרוב? בן זוג, הורה, הורי הורה, צאצא וצאצאי בן/בת הזוג וכן בן זוגו של כל אחד מהם.
מועד הגשת הבקשה: "תקנות מס הכנסה לא מגדירות את מועד הגשת הבקשה", אומר אייל סיאני, אך לדבריו, על פי המציאות מועד הגשת הבקשה הינו בסמוך לאחר התשלום של ההוצאה הרפואית.
סכום שישולם: סכום ההוצאות הרפואיות שבגינן הוגשה הבקשה.
תוקף הבקשה: תוקף הבקשה ייקבע ע"י פקיד השומה ויופיע על גבי האישור שיינתן לעמית.
הגשת הבקשה: באמצעות טופס 159. הבקשה תוגש ע"י העמית ישירות לפקיד השומה והוא הגורם המוסמך לאשר את המשיכה. יש לצרף לבקשה אישורים מקוריים על מצב רפואי והוצאות רפואיות על שם העמית או קרובו. באם פקיד השומה אישר את הבקשה, על העמית לגשת עם האישור לקופת הגמל ולבקש למשוך את הכספים כפי שאושרו.
נכות קבועה
תנאי: נקבעה לעמית או לקרובו נכות צמיתה בשיעור של 75% לפחות על פי אחד החוקים המפורטים בסעיף 9(5)(א) בפקודת מס הכנסה והנכות היא כתוצאה ממחלה או פגיעה שאירעה לאחר הצטרפות העמית לקופת הגמל ממנה מבקש למשוך את הכספים. הגדרת "קרוב" - זהה לזו בסעיף מימון הוצאות רפואיות.
מועד הגשת הבקשה: בכל עת.
סכום שישולם: ללא הגבלה (וכמובן עד הסכום נצבר בקופה).
תוקף הבקשה: תוקף הבקשה ייקבע על ידי פקיד השומה ויופיע על גבי האישור שיינתן לעמית.
הגשת הבקשה: באמצעות טופס 159. הבקשה תוגש על ידי העמית ישירות לפקיד השומה והוא הגורם המוסמך לאשר את המשיכה. יש לצרף לבקשה אישור מקורי מהגוף המוסמך שקבע את הנכות הרפואית על פי דין. באם פקיד השומה אישר את הבקשה, על העמית לגשת עם האישור לקופת הגמל ולבקש למשוך את הכספים כפי שאושרו.
כדאי לדעת כי משיכות אלו יכולות להתבצע בכל עת ואף במקביל לקבלת קצבה מקופת הגמל. עם זאת, למרות האפשרויות הללו, חשוב להדגיש: משיכת הכספים באה כמובן על חשבון החיסכון העתידי המיועד לשנים שלאחר הפרישה מהעבודה. לפני שניגשים לצעד כזה, יש לבחון היטב את מכלול השיקולים, את האפשרויות השונות ואת ההשלכות של כל צעד שיתבצע.