יש סיכוי להבראת העסק? הבנקים והנושים יוגבלו
הסיכויים להבראת חברות שנקלעו למשבר יקבלו עדיפות על פני טובתם של הנושים המבוטחים של החברה - כך עולה מהצעת חוק שעלתה לדיון לקראת ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית. בבנקים ובאיגוד החברות הציבוריות מתנגדים: עודף רגולציה
הממשלה מבקשת להגביר בחוק את הסיכויים להבראת חברות שנקלעו למשבר על חשבון בנקים ויתר הנושים המובטחים, תוך הגבלת כוחם של נושים סחטניים. ועדת חוקה חוק ומשפט החלה היום (ד') לקדם לקריאה שנייה ושלישית של הכנסת תיקון בחוק החברות לעניין זה. הפגיעה המוצעת בנושים המובטחים איננה גורפת אלא מידתית, תוך שמירה על איזון בין האינטרסים שבשיקום החברה לאינטרסים של הנושים שייפגעו מהתהליך.
הממשלה מציעה לעגן בחוק גם תקדימים ופתרונות שנמצאים בפסיקות בתי המשפט אשר נדרשו להתערב במשברים כאלה, לא מעט בהעדר חקיקה מספקת. האיזון שהחוק החדש חותר אליו יושג בין השאר באפשרות להרחיב את השימוש בנכסים משועבדים במכירתם, השכרתם או שעבודם מחדש לצורך גיוס האשראי הדרוש להבראת החברה. זאת בתנאי שתובטח "הגנה הולמת" לנושה המובטח.
הצעת החוק מבקשת בדרך זו לצמצם את המעמד המועדף של הנושים המובטחים, אשר במצב הקיים מעוניינים בפירוק החברה ובמימוש נכסיה ובפועל גם מקפחים את חלקם של הנושים האחרים שנאלצים להסתפק לרוב בפירורים. פגיעה נוספת במעמד המובטחים היא בהשוואת מעמדם לזה של בעלי החברה המעוניינים בהבראתה, במינוי בעלי התפקידים להפעלת הליכי השיקום ושל הגורמים המיועדים לפקח עליהם.
נכסים משועבדים - ישועבדו שוב
עוד מוצע בחוק החדש לחייב את הספקים של שירותי תשתית, כגון חשמל ומים, להמשיך לספק את השירותים לחברה, גם אם הוצא צו להקפאת פעילותם, ובאותם תנאים שסיפקו לפני שנקלעה למשבר. החוק גם מאפשר לבית המשפט להורות לספקי מצרכים ומוצרים חיוניים להמשיך את האספקה עד 60 יום לאחר מתן צו ההקפאה. הם לא יוכלו להעמיד תנאים של פירעון חובות עבר או מעצם קיומם של הליכי ההבראה.
בין השאר, הצעת החוק מסמיכה את בעלי התפקידים שהתמנו לביצוע הליך ההבראה גם לקבל אשראי חדש לצורכי ההבראה, באישור בית המשפט, ולהכיר באשראי כ"הוצאות הבראה".
החידוש המשמעותי בעניין זה הוא הסמכת בית המשפט להבטיח את האשראי החדש בשעבוד נכסי החברה, לרבות של נכסים שכבר משועבדים לנושים מובטחים, אפילו בעדיפות על פניהם. הצעה זו עוררה כבר היום התנגדות רבה מצד הבנקים.
מתנגד נוסף הוא המנכ"ל החדש של איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, אשר יצא נגד כל הצעת החוק בטענה של "עודף רגולציה". לדבריו, התיקונים שמבצע משרד המשפטים בחוק החברות הם "טלאי על טלאי". אולם יו"ר הועדה, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), אמר כי לדעתו מדובר בהצעת חוק חשובה וחיונית ובכוונתו לקדם את אישורה הסופי במהירות האפשרית.