שרים: לעקוף את בג"ץ ולמנוע הריסה בבית אל
החלטת בג"ץ על פינוי שכונת האולפנה בבית אל יצרה סערה בקרב שרי הממשלה, שחוששים מהריסת בתי מתנחלים בתקופת מערכת הבחירות. "נלך לחקיקה עוקפת בג"ץ", הבטיחו רבים מהם, בעוד גורמים משפטיים בכירים תקפו את נתניהו וברק, והגדירו את הפסיקה כ"מכה לפרקליטות וליועץ המשפטי"
פסיקת בג"ץ בנוגע לפינוי שכונת האולפנה בבית אל גררה הערב (יום ב') תגובות חריפות במערכת הפוליטית. חברי כנסת מצִדהּ הימני של המפה ביקרו את הפסיקה, בעוד שר בכיר בליכוד המקורב לראש הממשלה הודה כי הפסיקה תשפיע באופן משמעותי על מערכת הבחירות. "אני לא רואה מצב שיהיה הרס של בתים באמצע מערכת בחירות", העריך. "הליכוד לא יוכל לעשות כדבר הזה, ולא תהיה מניעה אלא ללכת לחקיקה עוקפת בג"ץ".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
לעומתו, שר החבר בפורום השמינייה הבהיר דווקא כי "לא תהיה ברירה אלא להתייחס לעמדת
בג"ץ ולאכוף את החוק. לא ניתן יהיה להתעלם מן ההחלטה או ללכת נגדה". גורמים משפטיים ששוחחו עם ynet בחרו להדגיש את המתח שנוצר לעתים קרובות בין החלטות בג"ץ לבין האינטרסים הפוליטיים. "נשיא בית המשפט העליון שם סטופ לזלזול בשלטון החוק", אמרו. "ראש הממשלה ושר הביטחון אינם יכולים להחליט מה שבא להם".
המשנה לראש הממשלה סילבן שלום התריע כי "לכנסת הזאת אסור להתפזר מבלי לחוקק את חוק ההסדרה. הליכוד המניף את דגל ההתיישבות לא יכול להרשות לעצמו להאיר מורשת של בתים הרוסים ותושבים מפונים", אמר שלום. "יש לעבור מהסרה להסדרה".
גם שר החינוך גדעון סער עסק באפשרות של חקיקה שתעקוף את ההחלטה. הוא כינה את הפסיקה "לא צודקת", והצהיר כי "יש לשקול גם אפשרות של חקיקה כדי למנוע הריסת בתי השכונה". השר ישראל כץ ביקר אף הוא את ההחלטה, וכינה אותה "גזרה שהציבור אינו יכול לעמוד בה". גם הוא קרא להליך חקיקה מהיר, "שימנע את הרס הבתים ויאפשר לתושבי השכונה להישאר בבתיהם. אסור שהמחזות הקשים של פינוי תושבים מבתיהם יחזרו".
השר גלעד ארדן הדגיש: "מכבדים את החלטת בג"ץ, אך זכותה של ממשלה לקבוע מדיניות. יש לאשר במהירות בכנסת את חוק ההסדרה".
השרה לימור לבנת הודיעה גם היא על תמיכתה בחקיקה שתנטרל את פסיקת בג"ץ. "זוהי חובתה המוסרית של המדינה לגלות עכשיו אחריות כלפי אותם תושבים שהתיישבו בשכונה בעידודה ובשליחותה", אמרה.
לפי "חוק מגרון", שכונה גם "חוק ההסדרה", אם בעל קרקע ביהודה ושומרון לא פנה בתוך ארבע שנים מרגע הקמת שכונת המגורים על הקרקע שבבעלותו לבית המשפט, לא יפונו המבנים שנבנו עליה.
לדברי השר יולי אדלשטיין, שתקף אף הוא הערב את פסיקת בג"ץ, "מדובר במשפחות נורמטיביות שלקחו משכנתה מהמדינה כדי להיכנס לבתים שנבנו בסיוע משרד השיכון. כפי שהזהרנו לא פעם - ללא טיפול באמצעות חקיקה, לא יימצא פתרון. אני רוצה לראות מי הגיבור שיעז לפנות, בין שאר המשפחות, את ילדי משפחת דיקשטיין ששכלו את הוריהם בפיגוע דמים".
מוקדם יותר היום, קבעו נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס ושופטי העליון, עוזי פוגלמן וסלים ג'ובראן, כי שכונת גבעת האולפנה בבית אל תיהרס עד אחד ביולי. הם דחו את בקשת המדינה לדחות את הפינוי על מנת למצוא פתרון לסוגיה, מתחו ביקורת חריפה על המדינה וקבעו כי היא תצטרך לשלם הוצאות בסך 15 אלף שקלים לעותרים שעל הקרקע שבבעלותם נבנתה השכונה.
"חובתה של הממשלה לקדם חקיקה שתמנע את הפינוי", הדגיש השר אלי ישי. "לממשלת ישראל ישנה אחריות לציבור המתיישבים ביהודה ושומרון. על הממשלה למצוא את דרך המלך החקיקתית ולמנוע את הפינוי הצפוי. ש"ס תעמוד כמקשה אחת לימין כל פתרון שכזה".
"סטופ לשלטון החוק"
לעומתם, צידדו גורמים משפטיים בכירים בהחלטה ותקפו בחריפות את טענות הפוליטיקאים. "הנשיא גרוניס הוכיח שלא ניתן לזלזל בהחלטות בג"ץ ולא ניתן לזגזג", אמרו והגדירו את ההחלטה גם כ"מכה לפרקליטות המדינה וליועץ המשפטי שהגנו על הדרג המדיני ולא התנגדו לו", והוסיפו כי "פסיקת ההוצאות היא דבר חריג ביותר, אפשר ללמוד מכך כי השופטים ממש ראו בבקשת המדינה זלזול בבג"ץ".
הגורמים התייחסו גם למעמדו של הנשיא גרוניס, ואמרו כי "זוהי כבר החלטתו השנייה אחרי מגרון, שבה הוא מודיע דרך פסקי הדין שלו כי לא ניתן לעקוף ולזלזל בפסיקות בג"ץ". לדבריהם, העובדה שגרוניס הוא זה שכתב את פסק הדין מלמדת
על כך שהוא, כראש המערכת, מגן על הפסיקות ועל כבודו של בית המשפט העליון. "גרוניס אמנם לא דיבר במהלך הדיון, אבל אין ספק שפסק הדין מלמד על כך שבקשת המדינה הייתה חצופה. גרוניס מעדיף לדבר דרך פסקי הדין שלו", אמרו.
באשר ליישום ההחלטות בשטח, התייחסו הגורמים למאחזים גבעת אסף, מגרון ועמונה, שאמורים להיות מפונים בחודשים הקרובים. "מעניין יהיה לראות את התייחסות המדינה ולראות אם הפנימה את פסקי הדין של מגרון וגבעת האולפנה. אין ספק שאנו הולכים לקראת קיץ חם מאוד", ציינו.
Read this article in English