ממשלת אחדות מחזקת את ההרתעה
יכולתה של ישראל ללחוץ על המערב לא להתפשר מדי עם איראן מתחזקת עם הקמת קואליציה רחבה. איך ישפיע מופז על קבלת ההחלטות הביטחוניות?
הקמת ממשלת האחדות מעניקה בסיס רחב מאוד לממשלת נתניהו, בשעה שידוע היטב מהי עמדתם של ראש הממשלה ושר הביטחון בסוגיה האיראנית: חיזוק מעמד הממשלה בישראל ברור כעת לממשל האמריקני ולממשלות באירופה, החרדות מאוד מפני צעדיה של ישראל. תקיפה ישראלית באיראן עלולה לגרום לעליית מחירי הנפט, שכרגע נמצאים בשפל בשוק העולמי, וכן עלולה לפגוע בהתאוששות מהמשבר הכלכלי.
לכן הקמת ממשלת האחדות שעליה החליטו בחשאי ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר קדימה ח"כ שאול מופז, מחזקת את כושר ההרתעה של ישראל בנושא האיראני, וכן את יכולתה ללחוץ על חמש חברות מועצת הביטחון ועל גרמניה לא להתפשר יתר על המידה מול טהרן. לכך מצטרפת היכולת של ממשלת ישראל לבצע מהלכים מפתיעים - שגם היא מחזקת את יכולת ההרתעה.
בהקשר הפנים ישראלי, להחלטה על הקמת ממשלת האחדות יש ערך אפילו רב יותר. ראשית, מפני שלפורום המחליטים הרשמי בעניין פעולה או הימנעות ממנה באיראן, כלומר הקבינט הביטחוני, נוסף עוד אדם עם ניסיון רב בתחום. מופז כזכור כיהן כשר ביטחון וכרמטכ"ל, ומדברים שאמר לאחרונה בשיחות סגורות ניתן להסיק כי הוא אינו נחפז ללחוץ על ההדק.
מופז מצטרף לפורום השמינייה, שמעכשיו הופכת לתשיעייה שבה מתקבלות ההחלטות הלא פורמאליות בעניינים ביטחוניים ומדיניים קריטיים, בהם גם בנוגע לשאלה לפעול או לא לפעול באיראן. מדובר בעוד יד שמשביחה את תהליך קבלת ההחלטות בתחום הבטחוני. יש לזכור עוד שקדימה תעמוד בראשות ועדת החוץ והביטחון.
אם תתקבל החלטה לפעול באיראן, קיומה של ממשלת אחדות מקטין את הסכנה שתימתח ביקורת על הממשלה אחרי הפעולה אם זו לא תצלח, או אם תביא לתוצאות שליליות במידה לא צפויה.
כך שאפשר לסכם ולומר שהקמת ממשלת האחדות, אם כמובן ממשלה זו תתפקד כהלכה ותצליח להחזיק מעמד ולצלוח את המשברים הצפויים לה בחודשים הקרובים, מחזקת את כושר ההרתעה של ישראל ומשביחה את כושר ההחלטה של הנהגתה בעניינים ביטחוניים ומדיניים ובראשם: איראן. אבל עלינו לזכור שפרשת גבעת האולפנה בבית אל ובעיקר סוגיית גיוס החרדים עדיין לא באו על פתרונן. רק אחרי שהממשלה תוכיח כי ביכולתה להתמודד עם סוגיות אלה, היא תהנה גם מאמינות ומכושר הרתעה גבוהים יותר בתחום הביטחוני.