שתף קטע נבחר

 

יש בחירות בתל-אביב, בינתיים לנשיאות מצרים

ב-166 מדינות ובכללן ישראל נפתחו כבר אתמול הקלפיות. 99 מצרים שחיים בארץ יוכלו לממש את זכות הצבעתם, ובשיחה עם ynet מציעים כמה מהם לישראל "לא לשכוח את העם המצרי". אחרי תפנית דרמטית, למי יילך קולם לבסוף?

מצרים בוחרת נשיא חדש וגם בישראל נפתחו הקלפיות: 586,801 אזרחי מצרים שמתגוררים מחוץ למדינה יכולים להצביע כבר מאתמול (ו') בבחירות שבסופן ייקבע מי יכהן כנשיא הבא של ארץ הנילוס. ב-166 מדינות ובכללן ישראל, ניתן יהיה להצביע במשך שבוע וב-23 במאי ייפתחו הקלפיות במצרים עצמה.

 

בחירות במצרים - דיווחים אחרונים ב-ynet:

עימות בחירות בקהיר: ישראל אויבת או תוקפנית?

סוזן מובארק - אאוט. המועמדים נגד גברת ראשונה

מוסא: אתקן את כלכלת מצרים בכמה טלפונים

 

"איך אדם שהיה שר חוץ אומר דבר כזה?" ()
"איך אדם שהיה שר חוץ אומר דבר כזה?"

 

בישראל נרשמו לבחירות 99 אזרחי מצרים, שיוכלו להצביע בישראל לראשונה. גורם בשגרירות המצרית בתל-אביב סירב לחשוף את הצבעתו, אך הסכים לומר ל-ynet כי מדובר במועמד חילוני. בדומה לרבים במדינתו, הוא צפה עד השעות הקטנות של הלילה בעימות הטלוויזיוני ההיסטורי בין שני המועמדים הבכירים, עמרו מוסא ואבו אל-פתוח. "העימות היה מעניין מאוד. מבחינת המצרים בישראל, הרקע האיסלאמיסטי של אבו אל-פתוח מאוד משפיע. העמדה השלילית שלו כלפי ישראל ואחרים היא מאוד בעייתית בשבילנו", אמר.

 

"מוסא, לעומת זאת, הוא אדם שיודע איך להתנהג וללכת בין הטיפות. אין לו עמדה ברורה והוא מזגזג לכל אורך הדרך", הוסיף. "בנוגע לישראל, צריך לזכור שהוא היה חלק בלתי-נפרד מהמשטר הקודם".

 

בתקשורת המצרית ניבאו מומחים כי במדינות ערב יצביעו רוב הבוחרים למועמדים איסלאמיסטים כמו עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח ו מוחמד מורסי ואילו במדינות כמו ישראל וארה"ב יילכו רוב הקולות למועמדים חילונים דוגמת עמרו מוסא ואחמד שפיק.

 

"העימות היה מעניין מאוד". מוסא (מימין) ואבו אל-פתוח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"העימות היה מעניין מאוד". מוסא (מימין) ואבו אל-פתוח(צילום: EPA)

 

רוב הקהילה המצרית שחיה בישראל מתגוררת בנצרת. אחד מאנשי הקהילה, הישאם פריד (42), חי בארץ משנת 95' ומשמש כשדרן ברדיו א-שמס בעיר. פריד יילך להצביע מחר בתל-אביב, ומנסה עד אז להסביר את הלך הרוחות בקרב המצביעים המצרים שחיים בישראל.

 

"אישית, אני לא יודע עדיין למי להצביע. מוסא עשה כמה טעויות קשות, כמו להגיד שאיראן היא ערבית ולא איסלאמית. איך אדם שהיה שר חוץ אומר דבר כזה? הוא גם לא אמר כלום על עצמו, זה היה כאילו שראיתי את מובארק בעימות. לעומתו, אבו אל-פתוח חשף בפנינו את הכסף שלו בבנק ואת המחלות שלו".

 

"כמו לראות משחק כדורגל של נבחרת מצרים"

רפיק רפאל, מצרי קופטי בן 42 שמתגורר בישראל כבר חמש שנים, עשה דרכו לקלפי והסביר שקולו יינתן לחמידאן סבאחי, "המועמד הנאצריסטי שסבל כמונו ממשטר מובארק ולחם בו". לדבריו, מלבד המצרים שיצביעו, ישנם אזרחים שמתכוונים למחות מול השגרירות על כך שנמנעה מהם זכות ההצבעה משום שאין ברשותם תעודת זהות חדשה.

 

פריד, מצרי מוסלמי, סיפר כי ביום שישי בערב נפגשו בנצרת כ-40 אזרחי מצרים בניסיון לגבש החלטה משותפת באשר למועמד מוסכם לנשיאות. "אחרי העימות", סיפר פריד, "ברור שרוב המצרים בישראל יצביעו לאבו אל-פתוח. אנחנו לא רוצים לתמוך במישהו שהיה במשטר מובארק או במישהו שדוגל בהשקפה איסלאמיסטית, סלפית או בהשקפה של הנשיא לשעבר נאצר. אנחנו לא רוצים מדינה דתית, אלא את המודל הטורקי".

 

באשר לעמדתו הנצית של אבו אל-פתוח כלפי ישראל אמר פריד כי "אף אחד במצרים לא רוצה מלחמה ואלימות עם ישראל. זה יחסי ציבור". בהקשר זה הוסיף פריד: "אני מציע לישראל לא לחזור על אותה טעות עם הנשיא החדש אחרי שבמשך 30 שנה ישראל התרכזה רק במובארק ושכחה את העם במצרים".

 

למרות ההתלבטות והבעייתיות שמוצא פריד בחלק מהמועמדים לנשיאות, הוא בהחלט שומר על אופטימיות: "בסופו של דבר, העימות אתמול והבחירות מעידים כי המצרים נמצאים בשלבים הראשונים לקראת דמוקרטיה וזה לא הכי משנה מי יזכה. אנשים במצרים שצפו בעימות הטלוויזיוני ההיסטורי בבתי הקפה, אמרו לי שזה מרגיש כמו לראות משחק כדורגל של הנבחרת המצרית באליפות אפריקה".

 

בדרך לקלפי - הדעה השתנתה

אך נראה שבמצרים שאחרי המהפכה, שום דבר לא סגור עד הרגע האחרון. רגע לפני שהישאם עולה לאוטובוס עם חבריו המצרים בדרך לתל-אביב, הוא סיפר ל-ynet כי בעקבות הפגישה בנצרת, ההחלטה לגבי המועמד השתנתה:

"דיברנו באינטרנט עם עוד מצרים ובחנו את המועמדים", אמר. "את עמרו מוסא אנחנו שונאים. אחרי העימות העדפנו את אבו אל-פתוח, אבל גילינו שיש לו הרבה מאוד רעיונות איסלאמיים ואידיאולוגיה מוסלמית".

 

לדבריו, "אנחנו מפחדים שהוא יתייחס למצרים כמו האחים המוסלמים. לכן רובנו החלטנו להצביע לסבאחי, אדם עני שנאבק במובארק ונעצר פעמים רבות בגלל זה. הוא אדם רגיל כמונו מהעם והיה מצעירי המהפכה. אלמנט נוסף שגרם לנו להעדיף אותו הוא שהוא לא זקן. הוא בשנות ה-50 לחייו ולא מעשן סיגרים כמו מוסא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקלפיות פתוחות למשך שבוע. שגרירות מצרים בישראל
צילום: ירון ברנר
"לא רוצים מדינה דתית". פריד
מומלצים