שתף קטע נבחר

 

שוב בחירות ביוון? כשל עוד ניסיון להקים ממשלה

גוברים הסימנים כי הבוחרים ישובו לקלפיות בחודש הבא. שר האוצר לשעבר מהסוציאליסטים הודיע כי לא הצליח להקים קואליציה - המנהיג השלישי שהודיע על כך. במוקד, מנהיג מפגלת השמאל "סיריזה" שמסרב לתמוך בהסכם החילוץ

פעם שלישית גלידה? לא הפעם. הפערים העמוקים בין המפלגות השונות ביוון הוביל פעם נוספת לכישלון הניסיונות להקים ממשלה שתזכה לרוב בפרלמנט באתונה, ובחירות נוספות נראות אפשרות סבירה מאוד. הפעם היה זה אוונגלוס ונזילוס, מנהיג המפלגה הסוציאליסטית PASOK, התומכת בהסכם החילוץ לכלכלה היוונית, שהודה אמש (יום ו') כי לא הצליח לגשר על הפערים בין הצדדים.

 

היוונים אמרו 'לא' לקיצוצים:

 

ונזילוס, שר האוצר היווני לשעבר, היה המנהיג השלישי שניסה את כוחו בהרכבת ממשלה, וכמו שני קודמיו כשל בניסיון. הראשון היה אנטוניס סמאראס מהמפלגה השמרנית "דמוקרטיה חדשה" (התומכת בהסכם), והשני היה מנהיג מפלגת השמאל "סיריזה" (המתנגדת להסכם), אלכסיס ציפראס.

 

מנהיג "דמוקרטיה חדשה", אנטוניס סמאראס (צילום: AFP PHOTO / WILLY ANTONIOU) (צילום: AFP PHOTO / WILLY ANTONIOU)
מנהיג "דמוקרטיה חדשה", אנטוניס סמאראס(צילום: AFP PHOTO / WILLY ANTONIOU)

 

בהודעתו אמר ונזילוס כי יודיע לנשיא קרולוס פפוליאס היום כי לא הצליח במשימה שהוטלה עליו. בעקבות ההודעה צפוי הנשיא לכנס ישיבה של כל ראשי המפלגתו, בניסיון אחרון להקים קואליציה.

אם מאמץ זה ייכשל, כנראה לא יהיה מנוס מהליכה לבחירות נוספות, שייערכו ביוני. "אני מקווה שבדיונים בראשות הנשיא כולם יהיה בוגרים יותר ואחראים בחשיבתם", אמר ונזילוס.

 

וניזלוס סיפר כי מצא מכנה משותף בשיחות שקיים עם פוטיס קובליס, מנהיג מפלגת שמאל קטנה, "השמאל הדמוקרטי" (מתנגדת להסכם, תומכת בהישארות בגוש האירו), ועם סמאראס, מנהיג המפלגה השמרנית "דמוקרטיה חדשה". לדבריו, קיים בסיס להקמת קואליציה רחבה עם מנדט לשנתיים, שבמהלכן ינסו להבטיח את מקומה של יוון באירו. אולם, המאמצים כשלו לאחר שקובליס אמר כי לא יוכל להסכים לאחדות ללא ציפראס ו"סיריזה".

 

מחכה לקואליציה. בניין הפרלמנט היווני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחכה לקואליציה. בניין הפרלמנט היווני(צילום: AFP)

 

תוצאות ההצבעה ביוון השליכו את המערכת הפוליטית שם לתוהו ובוהו. אף מפלגה לא הצליחה לזכות ברוב הקולות בפרלמנט, אירוע נדיר שכן המפלגה הגדולה בבית זוכה אוטומטית לעוד 50 מושבים. המצב גרוע עוד יותר, משום שמתנגדי הסכם החילוץ ותומכיו אינם יכולים להתאגד אפילו כמחנה ולהקים ממשלה. לשתי המפלגות המרכזית, PASOK ו"דמוקרטיה חדשה", אין רוב יחדיו בפרלמנט, ומנגד אין שום דרך לגשר בין הימין הלאומני לשמאל הקיצוני, ששניהם דוחים את העסקה עם אירופה.

 

"סיריזה", שהתחזקה בצורה ניכרת בבחירות (הגיעה למקום השני, וזינקה ל-52 מושבים בפרלמנט), עדיין מסרבת להתגמש ולהשלים עם הסכם החילוץ. למעשה, הבטחתה הגדולה בבחירות הייתה לבטל את תוכנית הקיצוצים הקשה שהעבירה הממשלה הנוכחית, שהיא תנאי הכרחי להמשך קבלת הסיוע מאירופה. מנהיגה ציפראס סירב להצטרף לקואליציה שתמשיך ביישום ההסכם.

 

"דחיית התוכנית לא באה מאיתנו, אלא מקורה בעם היווני בערב הבחירות. היוונים כבר תקפו את הקיצוצים של החילוץ בהצבעתם, ולאף ממשלה אין זכות לאכוף אותם", טען ציפראס. גורמים במערכת הפוליטית תקפו אותו בטענה כי המדיניות שהוא מציע אינה אחראית, ותביא לסילוקה של יוון מגוש האירו. עם זאת, כולם נאלצים להודות שמפלגתו חיונית לכל ממשלת אחדות שתקום במדינה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקדם אך כשל. ונזילוס
צילום: EPA
לא מתפשר. ציפראס
צילום: AFP
שוב ביוני? יווני מצביע
צילום: רויטרס
מומלצים