דרמה בממשלה: נתניהו התערב להסרת חוק ימני
דרמה בוועדת השרים בדיון על ההצעה להחיל את החוק הישראלי ביו"ש. בבוקר נתניהו עוד התלוצץ ואמר: "יש רוב סוחף". בהמשך הוא כנראה כבר לא צחק. שרים מהליכוד תמכו, בגין ומרידור הזדעקו וראש הממשלה נדרש להטיל את כובד משקלו - לפני שההצעה נפלה. התומכים הסבירו: אי הבנה
שבוע אחרי שהובך בידי הפלג הימני בוועידת הליכוד, בנימין נתניהו - הפעם כשהוא עומד בראש ממשלת אחדות - התערב היום (א') בדיון סוער בוועדת השרים לענייני חקיקה, שחשף שוב את הבדלי הגישות בתוך מפלגת השלטון. על הפרק עמדה הצעת החוק הפרטית להחלת החוק הישראלי על כל היישובים היהודיים ביהודה ושומרון. "אני מבין שיש להצעה רוב סוחף", אמר נתניהו בבדיחות הדעת בישיבת שרי הליכוד בבוקר. נראה שאחרי הדיון עצמו בוועדת השרים, הוא לא ממש צחק.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
פוענח רצח קשישה ביפו: פלסטיני שדד וחנק
האיש שהיה שם - עד מדינה נגד ראש העיר
הכסף שנזרק לבור בקריה: "שצה"ל יסביר"
המשמעות העיקרית של הצעת החוק היא שהחוק הצבאי לא יחול על ההתנחלויות. באופן מעשי, החלת החוק הישראלי על היישובים הללו מהווה סיפוח שלהם למדינת ישראל.
השרים נדרשו להצעתה של ח"כ מירי רגב, ובתחילת הישיבה החלה הצבעה שתקבע אם יתמכו בה - כלומר שהקואליציה תפעל לקידומה בכנסת. תחילה תמכו בה חמישה שרים, בהם שרי הליכוד גדעון סער ולימור לבנת. השר בני בגין הזדעק ומחה. הוא דיבר על הסכנות המדיניות. "הנושא מסור לוועדה על פי פקודת בסדרי השלטון והמשפט, והיא יכולה להחליט גם ברוב של אדם אחד. אני מבין שמנסים לכפות על הממשלה החלטה שכזו - צריך להשאיר את ההחלטה לישיבת ממשלה שתיוחד לנושא".
יו"ר הוועדה, שר המשפטים יעקב נאמן, ביקש לדחות את ההצבעה ברבע שעה כדי להתייעץ עם ראש הממשלה. לאחר כרבע שעה הוא אמר: "אני מציע לדחות בחודש ולתאם את הנושא עם הממשלה ועם ראש הממשלה. זו הצעה מדינית ואי אפשר להעבירה בלי תיאום כזה".
בגין, שדרש להפיל את ההצעה, אמר לנאמן: "אני חושב שהצעתך איננה מועילה למדינה, כי פרשנותה עלולה להיות מרחיקת לכת - כאילו ראש הממשלה שוקל אפשרות כזו. הצעת החוק היא הפגנה לא מציאותית ולהפגנות כאלה יש מחיר בזירה הבינלאומית".
השר דן מרידור הצטרף לעמדתו: "זה הזוי להביא הצבעה כזו 'אאוט אוף דה בלו' ללא דיון רציני. אסור להשאיר זאת בספק". בהמשך ביקר מרידור את תזמון הדיון והשלכותיו: "בזמן שראש הממשלה שולח שליחים לאבו מאזן, אתם מתעסקים בחוק הזה?".
השר דניאל הרשקוביץ, יו"ר הבית היהודי, הביע תמיכה בהצעת נאמן והדגיש ש"צריך לחשוב לא רק על המסר כלפי אומות העולם אלא גם על המסר כלפי עם ישראל. אם מפילים את זה יש כאן אמירה לא כלפי חוץ אלא כלפי פנים".
נאמן המשיך ואמר "יש להביא הצעה כזו באופן פרטי. יש בכך בעיה רצינית מאוד. אני מציע שמישהו ידבר איתה (עם ח"כ רגב - א.ג) ויבקש ממנה להסיר את ההצעה מסדר היום". הוא אף פנה לבגין וביקש: "אולי תשכנע אותה אתה?". בגין השיב: "יותר קל להסדיר את מגרון מאשר לדבר איתה".
לאחר חילופי דברים אלה החלו התרוצצויות קדחתניות בין אנשי השרים, ראש הממשלה והעוזרת שלו לענייני הכנסת. רגב גם התבקשה להסיר את הצעתה, אולם סירבה. אחרי שהשרים הבינו שראש הממשלה רוצה לדחות את ההצבעה ולהורידה מסדר היום, תשעה התנגדו לה - בהם שרי הליכוד לבנת וסער, שהסבירו כי לא הבינו וחשבו שהם מצביעים בתחילה על ההצעה של ראש הממשלה לדחות את החוק - חמישה נמנעו ואחד תמך, סטס מיסז'ניקוב מישראל ביתנו.
במהלך הדיון אמרה נציגת משרד המשפטים, המשנה של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אורית קורן: "האופי הדומיננטי של ההצעה הוא מדיני, והוא מצמצם את מרחב האפשרויות שעומדות לרשות הממשלה. המשמעות היא סיפוח כמעט מלא של השטח. אין מניעה משפטית לעשות זאת, אבל צריך להבין את ההשלכות".
Read this article in English