שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

לא התעוררתי, עניתי על הטיוטה. פספוסי הבגרות

למהר לבגרות בפיג'מה, לקחת את התשובות הביתה, לפתור את המבחן הלא נכון. אם גם אתם הייתם תלמידים חולמניים ששכחו להביא מחשבון ומילון או סתם לא התעוררו בזמן, הכתבה הזו בשבילכם. ומה קורה כשמשרד החינוך מאבד את המחברת שלך?

הם משקיעים, חורשים ובסוף נופלים על תשובות לשאלון הלא נכון, בהנחה שהגיעו לבחינה ביום הנכון. לכבוד עונת הבגרויות העלינו באוב זיכרונות עם כמה אנשי חינוך ותיקים, שסיפרו לנו על מעללי התלמידים "החולמניים" שגרמו ללא מעט צרות, כמו אותו תלמיד מתל-אביב שהגיע לבגרות באזרחות בשעה אחת בצהריים, כי "בכיתה תמיד לומדים אזרחות בשעה אחת", אף שהבחינה התקיימה בתשע בבוקר. אם גם אתם הקוראים "פספסתם" בבגרויות, טקבקו ושתפו אותנו במעשיות המביכות.

 

מי פה לקוי? הבוחנת כתבה הכול בשגיאות

אמיר ואסף, שני תלמידים מצטיינים מתיכון ברנקו וייס בבית שמש, ענו בהצלחה רבה על פרק השאלות האמריקאיות בבגרות בלשון. הבעיה הייתה שהם סימנו את התשובות על דף השאלון שהתלמידים לוקחים איתם הביתה. למחרת, כשאמיר נכנס בתמימות לחדר המנהלת עם דף התשובות בידו ושאל "אז איך בעצם הבוחנים יידעו אם עניתי נכון על התשובות", חיבקה אותו המנהלת עליזה בלוך בחום: "הפעם לצערי הם באמת לא יידעו".

 

תלמידים בבגרות באנגלית, אתמול. הם כן הגיעו בזמן  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תלמידים בבגרות באנגלית, אתמול. הם כן הגיעו בזמן (צילום: מוטי קמחי)

 

מאז, לדבריה, מקפידה בלוך לעבור בכל בחינת בגרות בין התלמידים ולהזכיר להם להגיש לבוחנים את דפי התשובות. "תקופת הבגרויות לחוצה והתלמידים לצערי לפעמים קצת מעופפים ועושים שטויות", אומרת בלוך בחיוך. "עם זאת, החוכמה היא לקבל הכול בפרופורציה, ברוח טובה, ולהבין שלא חרב העולם ואפשר לעשות בחינה חוזרת ולתקן את התקלה".

 

מנהל אחר, מאזור ירושלים, סיפר על תקרית מביכה שכמעט גרמה לפסילת בחינה של תלמיד. "היה לנו תלמיד שהיה לקוי

למידה, ולכן בכל בחינה הוא היה זכאי לבוחן צמוד שכתב את התשובות שלו במחברת הבחינה. באחד המקרים, כשהגיעו תוצאות הבגרות בהיסטוריה, ראינו שהתלמיד נכשל בבחינה, וכשביררנו גילינו שהבוחנת של משרד החינוך הייתה דיסלקטית וכתבה את התשובות באופן שגוי ובשגיאות כתיב קשות".

 

רפי מיארה, שניהל במשך שנים רבות את התיכון האזורי בגדרה, נזכר בתלמידה מצטיינת לביולוגיה שלא הגיעה לבחינה. "לאחר שהתקשרנו אליה הביתה ולא הייתה תשובה, החלטתי לשלוח את המזכירה לדפוק לה על הדלת בבית. כשהמזכירה צלצלה בפעמון, התלמידה ההמומה התעוררה בבהלה ורצה עם הפיג'מה לבית הספר".

 

מנהל אחר מאזור הצפון אמר שכמעט בכל מחזור יש את "הטמבל התורן" שעושה פאדיחה. דוגמה לכך הוא אותו תלמיד בכיתה י"א בבית הספר שלו, שאיחר לבחינה במחשבים ומרוב לחץ נכנס לכיתה הסמוכה והחל מיד בפתרון הבחינה. "רק כעבור עשרים דקות, כשהתלמיד ראה שהוא לא מכיר את החומר בכלל, הבין שהוא נמצא בכיתה לא מתאימה", סיפר המנהל בחיוך.

 

מורה לפיזיקה מספר כי באחת מבחינות הבגרות היו התלמידים צריכים לבחור שלוש שאלות מתוך ארבע. אחד התלמידים בחר להתחיל בשאלה הראשונה, אך כעבור כמה דקות עזב אותה ועבר לאחרות. "למרבה הצער הוא שכח לסמן איקס על התשובה, והבוחנים - שתמיד מתייחסים לתשובות הראשונות - בדקו אותה ופסלו את התשובה".

 

רק שתי תשובות נכונות. אה, בעצם שלוש

מנהל אחר נאנח: "כן, אין מה לעשות, תלמידי ישראל הם קצת עפיפונים לפעמים וכמעט בכל מחזור יש תלמידים ששוכחים להביא מילונים לבגרויות באנגלית או מחשבונים לבגרות במתמטיקה, ואז אנחנו רצים ועושים טלפונים בהולים לחברים ושכנים כדי לנסות להשיג להם מחשבון לבחינה. אחת הבעיות השכיחות היא תלמידים שעוברים בתחילת הבחינה על כל השאלות ופותרים תחילה את התשובות בדפי טיוטה אבל אחר כך הם שוכחים להעביר חלק מהתשובות למחברות הבחינה".

 

הבגרות באנגלית בתיכון ליידי דיוויס בתל-אביב עברה בלי בעיות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הבגרות באנגלית בתיכון ליידי דיוויס בתל-אביב עברה בלי בעיות(צילום: מוטי קמחי)

 

מורה אחר ממיין את התלמידים לשניים: "יש שני סוגים - המצטיינים והחלשים. אלה החלשים שוכחים בכלל לפעמים שיש בחינה, ולפעמים כשאנחנו מתקשרים לתזכר אותם הם אומרים שהם בכלל בים. אבל הניסיון מלמד שגם התלמידים החזקים שלמדו כל הלילה לפני הבחינה, מתקשים לפעמים להתעורר בזמן, ומרוב השקעה הם מפספסים את הבחינה".

 

אבל גם מערכת החינוך עצמה לא חפה תמיד מטעויות. כך היה למשל בבגרות במתמטיקה ב-2008, אז נפלה טעות באחת השאלות. רק לקראת סיום הבחינה, אחרי שהתלמידים בזבזו זמן יקר על הפתרון, הוחלט על ביטול השאלה. ב-2009 היו טעויות מביכות גם בניסוח השאלות בבגרות בפיזיקה, ובאחת השאלות בבגרות באנגלית ניתנו שלוש תשובות נכונות במקום שתיים בלבד.

 

הסיוט הגדול ביותר של התלמידים התגשם לפני כשנתיים, כשתלמידה מדרום הארץ קיבלה לפתע הודעה ממשרד החינוך על כך שמחברת הבחינה שלה בבגרות בהיסטוריה אבדה, ועל כן עליה להיבחן שוב. במשרד החינוך הסבירו אז כי "הציון הניתן

לנבחן נועד לשקף את רמת ידיעותיו של התלמיד כפי שבאו לידי ביטוי בבחינה. לפיכך, ללא מחברת בחינה לא ניתן להעניק ציון". התלמידה סיפרה אז ל-ynet כי בהתחלה הייתה בטוחה שמדובר בבדיחה לא מצחיקה, אבל מהר מאוד היא הבינה שבחיים קורים גם דברים לא הגיוניים.

 

ונחתום את פרק האירועים המביכים באירוע המביש שקרה בקיץ שעבר, כש-17 מחברות בחינה של הבגרות במתמטיקה נגנבו, והחשד היה שמורה עשתה זאת כנקמה על יחסיה העכורים עם המנהלת. במשרד החינוך החליטו להתחשב בתלמידים, ולפנים משורת הדין אישרו להחשיב את ציוני המגן כציוני הבגרות שלהם.

 

נו, ואילו פרשיות מוזרות קרו לכם בבחינות הבגרות? ספרו לנו בטוקבקים.


פורסם לראשונה 14/05/2012 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופס. מישהו גנב את הבחינה שלי (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים