השב"כ הודיע: תמה שביתת הרעב של האסירים
גם שר פלסטיני אישר כי הושג הסכם עם ישראל שבמסגרתו ישובו האסירים הביטחוניים לאכול. רוב השובתים נמנעו מאוכל במשך חודש, אחדים - כמעט 80 יום. לפי ההסכם: אסירים יוחזרו מבידוד, ערוצי טלוויזיה יוחלפו, ביקורים יתאפשרו
שירות הביטחון הכללי הודיע הערב (יום ב') על סיום שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים, אחרי כמעט חודש. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי גם שר האסירים הפלסטיני, עיסא קראקע, הודיע שהאסירים חתמו אחר הצהריים על ההסכם עם ישראל בכלא אשקלון. בשירות בתי הסוהר אמרו הערב כי האסירים צפויים לשוב ולאכול בשעות הקרובות.
עוד על שביתת האסירים ב-ynet:
- ויתורים לאסירים השובתים רעב: "כדי להרגיע"
- מאות ערבים למען האסירים: "פתרון או אסון"
- אלפים הפגינו בכפר כנא למען האסירים הפלסטינים
- האסירים הפלסטינים השובתים רעב פנו לארדואן
בשביתת הרעב נטלו חלק כ-1,550 אסירים פלסטינים בבתי הכלא הישראליים, ובמהלכה הזהירו נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן וגורמים פלסטינים אחרים כי למוות של אסירים - אפילו של אסיר אחד - יהיו השלכות חמורות. בישראל חששו כי מותו של אסיר יעורר ביקורת בינלאומית חריפה.
האסירים העלו שלל דרישות בשביתתם: הפסקת מדיניות הבידוד של אסירים, מתן אפשרות ביקור למשפחות אסירים מרצועת עזה, השבת האפשרות ללימודים בבתי הכלא, הפסקת המעצרים המנהליים, הוספת ערוצי טלוויזיה והגדלת מכסת הכסף החודשית לקנייה בקנטינה של הכלא.
ההבנות שגובשו בין ישראל למנהיגי האסירים הפלסטינים ושעליהן חתמו היום הפלסטינים, הושגו בתיווך מצרים. ההתקדמות בדרך להבנות התאפשרה אחרי שמפקדי הארגונים הפלסטיניים מחוץ לכלא נתנו למנהיגי האסירים אור ירוק לחתום על כתב ההתחייבות, שלפיו יימנעו האסירים מכל פעילות שתהווה תמיכה מעשית בטרור, לרבות גיוס אנשים לפיגועים, הנחיה, מימון וכו'.
ערוצים בערבית במקום ברוסית
האסירים חתמו על כתב התחייבות שבו נכתב כי "פעילות נגד הביטחון שתבוצע מתוך בתי הכלא או חידוש שביתת האסירים בבתי הכלא בישראל, יביאו לביטול התחייבותה של ישראל לביצוע הקלות בתחומים הנ"ל". בשב"כ הדגישו כי לאורך כל הדיונים הודגש שהאמצעים שישראל נוקטת כלפי האסירים הביטחוניים הם כורח המציאות לנוכח מעורבות אלה בפעולות טרור שהתרחשו בשנים האחרונות בישראל, ושהאמצעים אלה עולים בקנה מידה אחד עם דרישות הדין הבינלאומי והאמנות הבינלאומיות.
בתמורה להתחייבות האסירים הסכימה ישראל להקל את תנאיהם בכמה מישורים. בין השאר היא הסכימה להחזיר לאגפים הכלליים אסירים המוחזקים כיום בתנאי הפרדה ולאפשר ביקורי בני משפחות מקרבה ראשונה של אסירים ביטחוניים מעזה ומיהודה ושומרון. ההבנות עם האסירים גובשו ברוח הסכם קודם שנחתם עמם, במאי 2000, ושכובד על ידי הצדדים במשך
תקופה ממושכת.
בשב"ס אומרים כי במסגרת ההסכם שהושג לא תינתן לאסירים האפשרות להתמסר ללימודים אקדמיים בתוך הכלא כפי שדרשו, והם גם לא יקבלו ערוצי טלוויזיה נוספים. מנגד, שני ערוצים בשפה הרוסית יוחלפו בשני ערוצים בערבית. לפי השב"ס, עדיין לא ברור אם הסכם הפסקת שביתת הרעב יתקבל על ידי העצירים המנהליים. העצירים המנהליים שובתים לא על תנאי המחייה בכלא, אלא על עצם מעצרם.
שביתת הרעב הגדולה החלה ביום האסיר הפלסטיני, שצוין ב-17 באפריל. הנהגת האסירים הכריזה עליה עוד קודם לכן, עם
סיום שביתת הרעב של אחד ממנהיגי תנועת הג'יהאד האיסלאמי, חאדר עדנאן, ששוחרר מהכלא לאחר 66 ימי שביתה. אחריו שוחררה גם הנא שלבי, אסירה פלסטינית ששבתה רעב במחאה על שנעצרה בחשד כי שבה לעסוק בטרור לאחר שחרורה במסגרת עסקת שליט. היא גורשה לרצועת עזה למשך שלוש שנים.
בין השובתים היו גם עצירים מנהליים, שחלקם החלו למחות עוד קודם לכן. השיאנים, בילאל דיאב ותאיר חלאחלה, שבתו
רעב כמעט 80 יום.
Read this article in English