ערביי ישראל ביום הנכבה: "כמו חורבן בית ראשון"
אלפי בני אדם ציינו סמוך לאום אל-פחם את "אסון הקמת מדינת ישראל", הניפו את דגלי פלסטין וקראו לזכות השיבה. ח"כ זחאלקה: "ניצחנו בהחדרת הנכבה לשיח הציבורי". ח"כ א-סנע: "הכחשת הנכבה היא פשע לא פחות מהנכבה עצמה"
גם בישראל מציינים את יום הנכבה : אלפי ערבים השתתפו אחר הצהריים (יום ג') באירוע שמציין עבור הפלסטינים את "אסון הקמת מדינת ישראל", עם סיום המנדט הבריטי ב-15 במאי 1948 - יום לאחר הקמת המדינה. מוקדם יותר היום ציינו עשרות אלפי פלסטינים את יום הנכבה בשלל הפגנות אלימות ברחבי הגדה. בהפגנה במחסום ביתוניא נפצעו קל חייל צה"ל ולוחם מג"ב מאבנים שהושלכו לעברם. באירועים בגדה נשמעה גם צפירה למשך 64 שניות.
באירוע שהתקיים באזור אלג'ון, ליד אום אל פחם, השתתפו חברי כנסת ערבים, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית ראאד סלאח וראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל מוחמד זידאן.
במקום הוקמו עשרות אוהלים, כולל "אוהל הניצחון" לכבודם של האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל והמשתתפים הניפו את דגלי פלסטין.
ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) אמר ל-ynet כי "אני מרגיש באווירה של ניצחון האסירים. הם ניצחו אתמול במאבק למען זכויותיהם ואנחנו ניצחנו בהחדרת הנכבה בשיח הציבורי, בכך שאסור להשאיר אותו בשוליים והנה עוזרים לנו מאוד בדיבורים שלהם ומבחינתנו הם יכולים לדבר מה שהם רוצים".
זחאלקה אמר עוד כי "תושבים של 'אלג'ון' - חלק מהם מתגורר באום אל-פחם ואחרים נסעו לחו"ל ורוצים לחזור לכפר שלהם. הם לא מבינים למה מדינת ישראל לא רוצה להחזיר אותם ליישוביהם העקורים ואנחנו לא נשכח ולא נסלח".
ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר כי "הכרה ואמפתיה לסבל של האחר היא ערך אנושי נשגב בצעד לפיוס בין העמים. לא יצליחו למחוק זיכרון קולקטיבי של עם שעבר טיהור אתני ב-48' על ידי מחיקת 530 כפרים ויצירת בעיית הפליטים הסורים בכל עבר".
ח"כ טלב א-סנע (רע"מ-תע"ל) ציין כי "הכחשת הנכבה היא פשע לא פחות מהנכבה עצמה. ההכרה הישראלית באחריות לנכבה היא צו השעה. עד שהשלכות הנכבה על צורותיה השונות:
פליטים, עקורים וכיבוש - לא יוכרו, העם הפלסטיני ימשיך במאבקו וכל ניסיון להתכחש לנכבה יקדם את הפיצוץ הבא וכל הכרה והודאה יקדמו את הפיוס".
א-סנע הוסיף כי "מבחינת העם הפלסטיני, אירוע הנכבה איננו נופל מחורבן בית ראשון ושני בתודעה של העם היהודי. זהו אירוע טראומתי אשר הפך לעם הפלסטיני מעם החיים במולדתו אל פליטים במדינות השונות עם געגועים לחלומות שיבוא יום ויגשים את זכות השיבה למולדתו".
אוסנת מחאמיד, אחת המשתתפות באירוע אמרה כי "באנו כאן היום במטרה להשתתף באירוע של יום הנכבה, כדי להגיד לעם ישראל שאנחנו לא שכחנו את אדמותינו ואת האנשים שגורשו מבתיהם וכפריהם. נמשיך במאבקים ונעשה הכול כדי להילחם בכל ניסיון שמטרתו להשפיל ולעקר אותנו".
במקביל, כ-200 בני אדם השתתפו בהפגנה בשער שכם בירושלים והניפו דגלי פלסטין.
Read this article in English