ההתייקרויות מחריפות: מדד המחירים עלה ב-0.9%
לאחר עלייה של 0.4% בחודש שעבר, מגמת ההתייקרויות מחריפה. מדד אפריל עלה בשיעור של 0.9%. את עליות המחירים הובילו העגבניות, שהתייקרו ב-23.5% ומוצרי ההלבשה שהתייקרו ב-8.1%. האינפלציה בשנה האחרונה - 2.1%
מדד המחירים לחודש אפריל 2012, עלה ב-0.9%. עליות משמעותיות נרשמו בסעיף ההלבשה וההנעלה (6.6%) ואחזקת דירה (2.4%). ירידת מחירים נרשמה במחירי הירקות המעובדים והמשומרים (1.4%).
בחודש שעבר רשם המדד לחודש מרס עליה של 0.4%, לראשונה, אחרי יותר מחצי שנה של יציבות או ירידה במחירים. העלייה בחודש שעבר יוחסה בעיקר לעלייה במחיר הדלק, שהתייקר בתחילת אותו חודש ב-5%.
החודש, לצד הנטייה העונתית של מדד אפריל לעליות מחירים, נכנסה לתוקפה העלאת מחיר החשמל ב-8.3%, בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים לתחנות הכוח של חברת החשמל, שהביאה לעלייה של 7.8% במחיר החשמל לצריכה פרטית.
עוד תרמה לעליית המדד, עלייה של 23.5% במחיר העגבניות, עלייה של 8.1% במחירי ההלבשה ועלייה של 4.9% במחירי ההבראה והנופש. ירידה משמעותית נרשמה במחיר המלפפונים, שהוזלו ב-13.1% וסלטי הירקות שהוזלו ב-5.2%.
מאז תחילת השנה, עלה המדד בשיעור של 1.3%. האינפלציה המחושבת 12 חודשים אחורה עומדת כעת על שיעור של 2.1%, באמצע תחום היעד שקבעה הממשלה (1%-3%).
עליית המדד תואמת את רוב התחזיות המוקדמות של האנליסטים, שדיברו על כך שהמחירים בישראל עלו בחודש אפריל בקרוב לאחוז. העלייה נובעת משני גורמים: התייקרות עונתית ועלייה במחיר החשמל.
מקובל כי לקראת חג הפסח, מוצרים מסוימים מתייקרים. מוצרי הלבשה ומתנות, חופשים בחו"ל ומוצרי מזון מסוימים. השנה השפיע החג בעיקר על מחיר מלונות (עלייה של 10.9%), אירוח כפרי (עלייה של 5.5%) ושכירת רכב (עלייה של 18.3%).
מנגד, עליית מחיר החשמל בשיעור של 8.3% בתחילת החודש, מתבטאת בעלייה בסעיף ההוצאות על דיור, שבו נכללות גם הוצאות החשמל (עלייה של 78%), הגז והמים.
עלייה ממושכת של מדד המחירים לצרכן עלולה לגרום לתגובת נגד מצד בנק ישראל, שתגרום לכך שגם על המשכנתה, ישראלים ישלמו הרבה יותר. צעד מקובל בכלכלה בתגובה לעליות מחירים ממושכות הוא העלאה של שיעור הריבית. העלאה כזו תדחוף כלפי מעלה גם את הריביות הצמודות לריבית בנק ישראל ותגרום לעלייה בתשלומים החודשיים על המשכנתה.
Read this article in English