גדנסק: איצטדיון ועיר בסגנון גרמני
כל הכרטיסים למשחקים שיתקיימו בעיר ביורו 2012 אזלו, אבל רבים ינסו להשיג בשוק השחור. האיצטדיון מרשים במיוחד, העיר מלאה בבארים ומסעדות, ויש גם פאב בשם "מזל טוב". זאב גולדשמיט מדווח מפולין
האיצטדיון החדש בגדנסק, שנבנה במיוחד עבור יורו 2012, מזכיר במעט את האליאנץ ארינה במינכן. הוא לא גדול במיוחד, 42,105 מקומות, בסדר גודל של אצטדיון ר"ג, אבל ההבדל עצום.
- לונדון 2012
- אל תחמיצו את העמוד המיוחד של ynet ספורט, המקיף ביותר למשחקים האולימפים
ה"גדנסק ארנה" מרשים במיוחד, צבוע בצהוב וניראה כמו כיפה עגולה, בסיגנון גרמני. 26 חודשי עבודה עברו מאז החלו עבודות ההקמה שלו, בעלות כספית של 165 מיליון אירו. בגלל המבנה המעגלי, המארגנים מבטיחים צפייה טובה מכל כיסא במגרש. ספונסר ראשי שילם שבעה מיליון אירו כדי שהאיצטדון ישא את שמו (חברת פי ג'י).
מחוץ לאיטדיון הוקם מרכז תקשורת משוכלל, שיכול להכיל 600 עיתונאים. באצטדיון ישנן עשרות מצלמות אבטחה, ובנוסף מבטיחים המארגנים שאנשי
משטרה סמויים יסתובבו ביציעים כדי להוציא החוצה חוליגנים. בחוץ יש רק 2100 מקומות חנייה, על מנת שרוב הצופים יגיעו ברכבת.
"רצינו אצטדיון ייחודי, שיהיה שונה מאצטדיונים אחרים, ואני חושב שהצלחנו. לצפות במשחק בגדנסק יהיה אירוע תרבותי" אמר מייק בראנט (שום קשר לזמר המפורסם - ז.ג), נציג עיריית גדנסק.
כל הכרטיסים למשחקים שייערכו בגדנסק אזלו, אבל זה לא ימנע מאוהדים רבים להגיע ולחפש בשוק השחור, העיקר להיות קרוב לנבחרתם ולחגוג איתם אחרי המשחקים. כמאה אלף אוהדי כדורגל צפויים להגיע לגדנסק במהלך היורו.
עוד בעמוד המיוחד של היורו:
- קינוח לעונה אירופית גדולה - אבי נימני מנתח את הפייבוריטיות
- צ'אבי - ספרד חייבת אותו בשיא
- אנדריי שבצ'נקו - ההזדמנות האחרונה באוקראינה
על פי המארגנים, אירלנד תביא עימה כ-40 אלף אוהדים, למרות שלמחציתם אין כרטיסים. ספרד, שתקיים את כל משחקיה בעיר, תביא 20,000, בעוד קרואטיה ואיטליה צפויות להביא 15,000 אוהדים כל אחת.
בינתיים, אופ"א אוסרת כניסה לאצטדיון בשל העבודות בו. משטח הדשא חודש, כיוון שהקבוצה המקומית שיחקה בו בליגה. נציג העירייה סיפר כי
האצטדיון החדש מושך אליו יותר צופים, ואם לגיה המקומית הביאה למגרשה הישן 8000 צופים, הרי שבעקבות המעבר לאצטדיון החדש מגיעים בממוצע 15,000 אוהדים.
בכלכלה הפולנית 165 מיליון אירו זה הרבה כסף, אבל ראשי עיריית גאנסק טוענים שהצליחו לשכנע את אופ"א להקים אצטדיון בעירם בזכות המהירות שבה טיפלו באישורי הבנייה.
בניגוד לוורשה, עיר גדולה ואירופאית לכל דבר, גדנסק הינה עיר בעלת ציביון שונה. קטנה יותר, ציורית ושקטה, שדומה לערים בגרמניה. אגב, זו בכלל לא טעות, שכן בעברה התגוררו בה גרמנים, אחר כך הייתה מחוז אוטונומי. גם היום ישנם לא מעט חלקים בעיר בהם מדברים גרמנית. אין לדעת אם זו הסיבה, אבל נבחרת גרמניה העדיפה לקבוע את מגוריה בתקופת היורו בגדנסק, למרות שמשחקיה ייערכו באוקראינה.
העיר מלאה בבארים ומסעדות, ואנשי העסקים מצפים לעבוד סביב השעון בתקופת היורו. באחד הרחובות מצאנו זווית ישראלית, בדמות פאב קטן העונה לשם "מזל טוב", שבעליו יהודי, ובסמוך אליו מצאנו חנות ספרים בשם "בית לחם".
בינתיים, אין הרבה סימנים בעיר שהיורו מתקרב, פרט לשילוט חוצות. המסעדות מלאות רק בסופי שבוע. האנשים ברחוב לא ממש מדברים על היורו, וממשיכים בחייהם השקטים, שוודאי ישתנו החל מה-8 ביוני.
ברחוב הראשי של גדנסק נמצאת כנסיית "סנט מאריס" המפוארת, אחת מהגדולות בעולם (105 מטר אורכה). במרחק עשרה ק"מ מהעיר נמצאת העיירה
הקטנה סופוט, שחובה לבקר בה. סופוט היא סוג של הרצליה פיתוח - שוכנת על שפת הים, משכנת עשירים, ולאורכה טיילת מלאה במסעדות.
בגדנסק הוקם מתחם ענק לאוהדים, שיוכלו לצפות על גבי מסך ענק, לשתות בירה ולרקוד עד השעות הקטנות של הלילה. העירייה השקיעה שני מיליון אירו בהקמתו.
מחירי המלונות המפוארים בגדנסק נעים כעת סביב 100 אירו ללילה, אבל בתקופת היורו ובימים שיש משחקים בעיר, מחירי החדרים יאמירו ל-400 אירו ללילה. עם זאת, חובב הכדורגל שמחפש לחסוך ודאי יוכל למצוא חדר בהוסטל. באחד מהם שביקרנו, הקרוי happy seven מחיר מיטה (בחדר של עשרה) יהיה כ-30 אירו בתקופת המשחקים, ומחיר חדר זוגי פרטי וברמה ניאותה יהיה 150 אירו.