ביטוח בהראל? "ברגע האמת לא תראו מהם שקל"
עו"ד יעקב רובין שילם בחייו מאות אלפי שקלים לביטוח בריאות פרטי. כשחלה ונזקק לשירות סיעודי, קבע נציג הראל כי אינו זכאי לסיוע. 10 ימים לאחר מכן הוא נפטר. בני משפחתו אינם מעוניינים בכסף, אך רוצים שתחשבו שוב על מה אתם מוציאים מאות שקלים בחודש. הראל: "המנוח קיבל פיצוי"
הדאגה מהשירות הניתן במערכת הבריאות הציבורית דוחפת רבים מאיתנו לרכוש ביטוח בריאות פרטי ולשלם עבורו מאות שקלים מדי חודש, אך מה קורה ברגע האמת? לדברי חנן רובין, אביו שילם מאות אלפי שקלים לביטוח כזה לחינם, ובעודו גוסס לא זכה לסיוע עבור שירות סיעודי.
קראו עוד על ביטוח בריאות פרטי:
- ביטוח בריאות פרטי: מה שצריך לדעת לפני שחותמים
אביו של חנן, עו"ד יעקב רובין, מבכירי עורכי הדין בירושלים אשר כיהן כיו"ר לשכת עורכי הדין ים בסוף שנות ה-80, נפטר לפני כשלושה שבועות והוא בן 76.
לפני שלוש שנים חלה עו"ד רובין ז"ל בסרטן הלבלב. "מדובר בסרטן אלים מאוד", מספר חנן, "ובדרך כלל רוב החולים נפטרים בגללו תוך כמה חודשים. אבי עבר ניתוח מורכב מאוד, שלאחריו המשיך את חייו בצורה טובה. הוא קיבל כימותרפיה באופן קבוע, אך המשיך לעבוד ועל פניו הכל היה בסדר".
מאות אלפי שקלים לביטוח פרטי
בחודשים האחרונים חלה הידרדרות במצבו הבריאותי של רובין, ובשבועות האחרונים הוגדר כקשה. "הוא ניסה לשמור על אורח חיים עצמאי ככל האפשר, כי זה היה האופי שלו", אומר חנן, "אבל הוא היה זקוק לעזרה. הוא חי בין המיטה לכורסה, ובסופו של דבר רק במיטה. הוא לא הצליח לזוז יותר".
רובין ז"ל נעזר בשירות הוספיס ביתי של הדסה הר הצופים, ומשפחתנו פנתה בתביעה לקבלת החזר כספי מחברת הראל, שלה שילם האב 460 שקל מדי חודש עבור ביטוח בריאות פרטי.
"בשלוש השנים האחרונות הוא שילם סכום שהגיע ל-17,000 שקל", אומר חנן. "בשנים שלפני כן הוא שילם קצת פחות, אבל עדיין מדובר במאות שקלים לאורך שנים רבות, סכום שמצטבר למאות אלפי שקלים".
באמצע אפריל הגיעה נציגה מטעם החברה לבדוק את מצבו, ולטענת המשפחה השאלות שהציגה העידו על חוסר ידע רפואי. "היא הזדעזעה ממצבו של אבי", מספר חנן. "ובדו"ח שלה כתבה שהוא מחובר לאינפוזיה רוב שעות היום, חיוור וחלש, סובל מהקאות ומשיעול חזק".
כעשרה ימים לאחר ביקור הנציגה בביתו, נפטר עו"ד רובין. התשובה לבקשתו לממש את הסיוע שלו הוא זכאי על פי הפוליסה הגיעה במכתב לביתו רק שלושה שבועות לאחר מותו. היא הייתה שלילית.
"האחרונים שיהיו בשבילך הם נציגי הביטוח"
בני המשפחה הגישו כעת ערעור על החלטת הראל, אך סבורים שגם הוא יידחה. "מהניסיון המשפטני שלנו", אומר חנן, "לערעורים האלה אין הרבה סיכוי, בעיקר לאור העובדה שכבר אין להם איך לבדוק אותו אדם.
"אבי שילם המון כסף לביטוח בריאות, וידע על מה הוא חותם. כאן לא עבדו על חולים מבולבלים, אלא על אחד מעורכי הדין הטובים בארץ, ואפילו הוא לא הצליח לקבל את מה שבמפורש מגיע לו. אם המצב של אבא שלי לא הצדיק את מימוש הפוליסה, אני לא יודע איזה מצב מצדיק את זה".
בשלב זה הציבה לעצמה משפחת רובין שתי מטרות. בכסף הם אינם מעוניינים באופן פרטי, ומבקשים שחברת הראל תתרום את הסכום שלכאורה מגיע לעו"ד רובין ז"ל לשירות ההוספיס של הדסה.
היעד השני קשור מבחינתם למודעות למתרחש בשוק ביטוחי הבריאות בארץ. "חייבים לעצור את הסיפור הזה, שמי שמחליט לאן הולך הכסף הוא גם מי ששומר עליו. אי אפשר לתת לחתול לשמור על השמנת. אולי צריך להקים ועדה ציבורית חיצונית שתבחן את הבקשות. גם אם רופאים יושבים בוועדה, הם הרי מקבלים כסף מהראל כדי לשמור על הכסף".
חנן פרסם תחילה את המקרה בעמוד הפייסבוק שלו, שם כתב במחאה נגד "העושק הזה, נגד התחושה הנוראית הזו שכל כך קל לקחת מאיתנו כסף, ויבטיחו לנו עולם ומלואו, אבל ברגע הזה שאתה גוסס למוות, הם ישלחו אליך נציג קר שגם הדו"ח המזועזע שלו ייפסל. הרי ככה הם יוכלו להרוויח עלינו עוד כמה שקלים. החולה ממילא ימות, אז למי אכפת.
"אולי הגיע הזמן לחשוב מחדש על מה אנחנו מוציאים 500 שקל בחודש. חברות הביטוח יודעות לקחת מאיתנו סכומים עצומים בטענה שזה יעזור לנו ברגע האמת. מלעיטים אותנו בפחדים ובתרחישי אימה על מה שעלול לקרות לנו וכמה שנצטרך אותן ולא יהיה מישהו אחר שיעזור לנו. נוכחתי לראות שמכולם, האחרונים שיהיו שם בשבילך הם נציגי חברת הביטוח.
"אני מבטיח לכם שאם הצליחו לעבוד על אבא שלי, בטוח גם יצליחו לעבוד עליכם. וצריך שיהיה לזה סוף".
מחברת הראל נמסר בתגובה: "חברת הראל משתתפת בצערה של המשפחה. מהחברה נמסר, כי המנוח היה מבוטח בפוליסת ביטוח בריאות וסיעוד (ולא ביטוח חיים). על פי תנאי הפוליסה המנוח קיבל פיצוי כספי בהיקף של למעלה מ- 100 אלף ₪. מטעמי סודיות רפואית אנו מנועים להרחיב בנושא.
הנהלת החברה בודקת לעומק את האבחון לפיצוי סיעודי אשר התבצע ע"י גורם רפואי מוסמך ועל פי קריטריונים קבועים של המפקח על הביטוח".