עונת החתונות עולה לנו ביוקר: כך תתמודדו
איזה סכום לרשום בצ'ק? האם המתנות שנקבל יכסו את הוצאות האירוע ואיך נמנעים מטעויות כלכליות יקרות בתכנון החתונה? התמודדות עם המעגל הכלכלי של עונת החתונות
תקופת הקיץ היא תקופה קשה לתקציב המשפחתי עקב גל ההזמנות לחתונה ששוטף בה את תיבות הדואר שלנו. החובות החברתיות שלנו, הרצון לא להתפס כקמצנים וחשיבה על אירועים עתידיים גורמים לנו להגיע כמעט לכל אירוע, ולתת סכום דומה לזה שקבלנו, גם אם הדבר לא עומד בתקציב שלנו.
- למה החתונה הפכה בסיס לפשיטת רגל?
כשכמעט כל שבוע נוחתת בתיבת הדואר שלנו הזמנה, מדובר באלפי שקלים שיוצאים מסעיף האירועים. מהניסיון שלנו ביבולים, 60% מהאנשים יחליטו על סכום הצ'ק בהתאם למה שקבלו בעבר מבעל האירוע, 25% מהאנשים יתאימו את הסכום לפי יוקרת האירוע וכ-15% יתנו לפי מה שמאפשר התקציב שלהם.
בגלל ה"לא נעים", מי שאינו מנהל תקציב מעמיק את המינוס שלו ומסכן את בטחונו הכלכלי, ומי שמנהל תקציב חוסך מעצמו לטובת אחרים שאולי לא יפגוש שוב במשך שנים ארוכות.
המעגל הכלכלי של החתונות
על "הלא נעים" הזה מבוסס המעגל הכלכלי של תעשיית החתונות, המבוססת על הצ'קים של האורחים, שמבוססים בעצמם על הסכומים שהתקבלו ממשפחת בעלי השמחה. אנחנו מסתכלים על החתונה במונחי רווח והפסד – אם שילמנו לספקים פחות מהסכום שקיבלנו, אנו חושבים שהרווחנו מהחתונה. אך בפועל, את הכסף שקבלנו מהאורחים שלנו נצטרך להחזיר באירועים שלהם, והוא נשאר אצלנו כמו הלוואה לתקופה קצרה בלבד לפני שנתחיל להחזירו. היחידים שלא מחזירים את הכסף הם הספקים, ולכן הם המרוויחים היחידים מהאירוע.
הסכנה הכלכלית להורי המתחתנים
גם ההורים של החתן והכלה נכווים ממעגל החתונות. רוב ההורים אינם יוצרים חסכון ייעודי לחתונה של ילדיהם, ונאלצים להשתמש בהלוואות כדי לממן אותה, בעוד שהצ'קים הולכים לזוג הצעיר.
בתקופה לאחר החתונה מתרחשים אצלם שני תרחישים כלכליים. הזוג הצעיר מתחיל לחשוב על קניית דירה, וההורים מצופים לעזור לו כלכלית. לשם כך הם לוקחים הלוואה נוספת ומעמיקים עוד יותר את חובותיהם.
במקביל, האורחים שלהם מתחילים להזמין אותם לאירועים, בכדי להחזיר את הצ'קים ששלמו. ההורים נאלצים להוציא מכיסם את הכספים הללו ובכך מעמיקים עוד יותר את הבעיה הכלכלית אליה נקלעו. משום שההורים הללו מתקרבים לגיל בו הביטחון התעסוקתי שלהם יעורער, עליהם לדאוג ליצירת החוסן הכלכלי שלהם בתקופה זו. אך לקיחת הלוואות והוצאת אלפי שקלים על חתונות עשויות להביא למצב ההפוך ולהקטין את רמת חייהם לאחר שיפרשו מהעבודה.
טעויות כלכליות יקרות בתכנון חתונה
טעויות כלכליות שנעשות בתכנון החתונה יכולות לעלות הרבה מאד כסף. כך למשל, רבים מתייחסים לעלות המנה כמחיר לאורח ושוכחים כי המחיר אמור לגלם גם את כל שאר הדברים הקשורים לחתונה מהעיצוב ועד לנעלי הכלה. מכיוון שהמחיר הכולל פר אורח, גדול בכ- 20% ממחיר המנה, צריך להתייחס אליו אם רוצים לבחון האם הצ'ק הממוצע יכסה את האירוע.
בחתונה רגילה, המעגל הקרוב של משפחה וחברים קרובים מביא את סכומי הכסף המשמעותיים. ככל שאנחנו מתרחקים למעגלי החברים מהעבודה ולמעגלי החברים הרחוקים, הסכומים הולכים וקטנים ולרוב לא יעברו את ה-250 שקל לאדם. אם יש בין החברים סטודנטים וצעירים, הסכומים אף יכולים להיות קטנים יותר. הגדלת כמות האורחים לא תמיד משתלמת, מכיוון שכל תוספת כזו מגדילה את המעגלים שנותנים פחות כסף, ומקטינה את הממוצע.
להתמודד עם עונת החתונות בתבונה
אז איך בעצם שוברים את המעגל הכלכלי שמסבך את הזוג הצעיר, ההורים שלהם והאורחים גם יחד? מבחינת המתחתנים התשובה היא להקטין את כמות המוזמנים לכדי המשפחה והחברים הקרובים ולהוסיף לרשימה חברים מהעבודה במשורה. על אף שנראה כאילו חתונות קטנות יקרות יותר, כי העלות למשתתף גבוהה יותר, התנהלות נכונה בהן יכולה לחסוך הרבה מאד כסף. הקטנת כמות האורחים תבטיח שהצ'קים שינתנו יכסו את המנות ויותר, ובאופן זה תהיו מחוייבים להגיע לאירועים רק של אורחים שבאמת הייתם רוצים ללכת לאירועים שלהם.
לחתונה גדולה יש הוצאות נלוות גדולות יותר, כמו למשל תוספת צלמים, הגדלת עלויות העיצוב שנעשות פר שולחן, יותר מלצרים ולכן יותר טיפ וכן הלאה. צמצום כמות האורחים יקטין גם את העלויות הנלוות ואת הפער שבין מחיר המנה לבין מחיר החתונה לאורח. דאגו גם לאישורי הגעה לאורחים בכדי להקטין את הסיכון שתשלמו על מנות שאין להם דורש.
חשוב גם ליצור תקציב מסודר לחתונה ולהחליט כמה משקיעים על כל סעיף. זהו אתגר ראשון לזוגיות שלכם וליכולת להגיע לעמק השווה בנושאים כלכליים. אם תצלחו אותה כמו שצריך ותבינו עד כמה כל שקל חשוב וכיצד לעמוד בתקציב, העשור הראשון שלכם יכול להראות מבטיח מבחינה כלכלית, והחיסכון בעלויות החתונה יכול לתת לכם בסיס טוב יותר לקניית דירה.
חשוב לזכור שהחתונה היא רק 4 שעות בחיי זוגיות שלמים, ולכן כדאי לתכנן אותה נכון כך שתקטין את העלויות אותן אתם והוריכם תדרשו לשלם בהווה ובעתיד. הכסף שתחסכו יוכל לשמש אתכם ליצירת הון עצמי לדירה בעתיד וליצירת בסיס כלכלי איתן לזוגיות שלכם.
על האורחים לנהל גם כן תקציב מסודר שיתריע בפניהם על המקום שבו ה"לא נעים" הופך לסכנה תקציבית. אם מדובר באירועים של אנשים רחוקים שאתם מרגישים מחויבים ללכת אליהם, שקלו ללכת לבד, ובצעו תעדוף של האירועים כך שתוכלו ללכת לאלו שחשובים לכם יותר.
שבירת המעגל תאפשר לנו לחזור למצב האידיאלי בו החתונות היו צנועות יותר והאורחים רצו להיות בהם בדיוק כפי שהמארחים רצו את נוכחותם.
הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים