הזרים מזהירים מעליהום: אנחנו לא אנסים ופושעים
האפריקנים שהציפו את ת"א מגדירים את דרום העיר כ"מחנה פליטים" ועונים לתלונות על "בעיית הזרים": "אין גדודים של סודנים ואריתריאים שאונסים ישראליות ברחובות. אנשים רוצים לשרוד, אז הם גונבים". ותושבי דרום ת"א תוהים: מי יגן עלינו?
דקירות, מעשי אונס, הטרדות מיניות, מעשי שוד. בשבוע האחרון כמעט כל עבירה בספר החוקים הישראלי יוחסה לאפריקנים שמתגוררים בתל-אביב. לא כל הזרים מודעים לחשדות נגד חבריהם, אבל הם בהחלט יודעים מה הקרקע שעליה התפתחו אותן עבירות: "אנשים רוצים לשרוד, אז הם גונבים. זה כמו מחנה פליטים כאן". אחרים, ששמעו על המעצרים האחרונים, מזהירים מעליהום ומבהירים: "אין גדודים של סודנים ואריתראים שאונסים ישראליות".
אלימות הזרים, כתבות אחרונות ב-ynet:
הותר לפרסום: 3 אריתריאים חשודים באונס בת 15
אישום: תקף אפריקנים ויצר "משרפות" בבתיהם
המפכ"ל בדרום ת"א: בעיית הזרים רק גדלה
חשד: אנס בחניון בת 19 שהגיעה לבילוי בת"א
בגינת לוינסקי בתל-אביב יש לא מעט זרים, שהגיעו לישראל מאפריקה דרך גבול מצרים. הם מחכים מדי ערב בתור שלא נגמר לקערה קטנה עם פסטה ולחמניה, שמחלקים המתנדבים של "מרק לוינסקי". לא פחות מ-750 מנות מחולקות שם, לדברי המתנדבים, מדי יום.
רוב הזרים לא שמעו את דבריו של שר הפנים, אלי ישי, או על מעשי האונס. "אני לא מאמין שאריתריאים או סודנים עושים דברים כאלה ואם זה קרה אני מתבייש בהם", אמר ל-ynet מריח סוואר, שהגיע לארץ מאריתריאה. "לפני חודשיים הגעתי לגן, זה כמו מחנה פליטים גדול. אנחנו מתקיימים רק מארוחת ערב שאנחנו מקבלים מהאנשים הטובים שמרחמים עלינו. קשה לתאר את החיים. זה למעשה לא ממש חיים, יותר חיי כלב. אני ישן ועושה את צרכי כאן, ללא מחסה". על נתוני הפשיעה שהציגה המשטרה, הוא אמר: "אנשים רוצים לשרוד, אז אולי הם גונבים אחד מהשני, אבל לא מישראלים. אולי רק ממש מעט מהם".
חברו מוחמד, בן 27 מסודן, אמר כי הוא והפליטים מאפריקה אינם רצויים. "הישראלים לא מפחדים מאתנו הם פשוט לא רוצים אותנו כאן", הוא אמר. לדברי מוחמד, שנמצא כאן מזה חודשיים, הוא מתקיים מעבודות זמניות בניקיון. לטענתו "יש ישראלים שלוקחים אותנו לעבודה, מנצלים אותנו ואחר כך לא משלמים לנו".
מי שדווקא שמע על אירועי הימים האחרונים הם הזרים המתגוררים בשכונות דרום תל-אביב. קידאנה איסר, בן 26 מאריתריאה, הגיע לארץ לפני שנה וחצי וכיום הוא מתגורר בשכונת שפירא. "אם לא הייתי עוזב את אריתריאה כנראה שלא הייתי חי היום", הוא אמר. "הייתי שם בצבא במשך שנתיים וחצי ובהמשך נשלחתי לכלא, למעשה זה היה מחנה ריכוז שבו עוניתי והורעבתי".
הוא סיפר כי בני משפחתו שילמו 3,000 דולר למבריחים, כדי שיגיע לישראל. "אחרי שהצבא הישראלי לקח אותנו לסהרונים נתנו לנו ויזות ובלי שום הסבר שלחו אותנו עם שוברי נסיעה לתל אביב", הוא סיפר על תחילת שהותו בארץ. "הייתי חסר אונים. הדבר הראשון שחיפשתי היה אוכל. חבר של חבר לקח אותנו אליו וגרנו במשך כמה חודשים שישה בחדר אחד בשכונת שפירא".
קידאנה סיפר על הקשיים בחיים בישראל. "אתה מוצא עבודות זמניות, אתה תמיד חשוף לניצול", הוא אמר. לדבריו "החברה הישראלית מתייחסת אלינו טוב יותר מהממשלה הישראלית, שזרקה אותנו לכאן ומתעלמת מהנוכחות שלנו. כשהיינו בסהרונים לא תיחקרו אותנו כמו שצריך, שאלו רק למה הגעתם? הממשלה מסרבת להבין, אנחנו לא מהגרי עבודה, נמלטנו על חיינו, אם הייתה בודקת כמו שצריך הייתה מגלה שאנחנו פליטים ונותנת לנו זכויות".
על העבירות החמורות האחרונות בתל-אביב, להם אחראים על-פי החשד זרים, הוא אמר: "אם זה קרה באמת אני מצטער ומתבייש בבני העם שלי, שביצעו את זה, אבל אין באמת גדודים של סודנים או אריתריאים שמסתובבים ברחובות ואונסים ישראליות. יש פשע כמו בכל מקום".
"מפחדים מהישראלים"
עם זאת, הוא הפנה אצבע מאשימה לשרים בירושלים. "אני מרגיש שיש כאן הסתה של הממשלה, שלא מתמודדת עם המצב ומעדיפה לזרוק את הבעיות עלינו", הוא אמר. "הישראלים לא מכירים אותנו ומשתכנעים כשהממשלה והתקשורת מספרים להם שאנחנו מסוכנים. אנחנו לא אנסים ופושעים, אלא אנשים כמוכם. יש הפגנות נגדנו וכבר נזרקו בקבוקי תבערה על גן ילדים. הישראלים אומרים שהם מפחדים מאיתנו, אני רוצה לומר להם שאנחנו גם מפחדים מהם".
לטענתו, "המשטרה אומרת שיש הרבה פשיעה ואלימות, אבל אם אתה מתייחס למשבר הענק שבו אני והחברים שלי נמצאים אתה מגלה שיש כאן מספרים נמוכים מאוד של פשע". עם זאת, הוא הסביר מדוע יש זרים העוברים על החוק: "אנשים ישנים בפארק ואין להם אוכל או עבודה, אין להם שום זכויות. אנשים מיואשים עושים מעשים נואשים".
חברו, סלומון רזנה בן 25, גם הוא מאריתריאה, סיפר "החיים באריתריאה הם כמו מחנה ריכוז גדול, לא היינו עוזבים אם הייתה לנו ברירה". לדבריו "מעשי הפשע של הקהילה הם נדירים, רובנו לא פושעים ולא מפחידים, רק מנסים לשרוד. כשמכנסים אלפי אנשים ללא תנאים, עבודה, אוכל וזכויות יש גניבות", הוא אמר. "אומרים שאפריקה כבשה את דרום תל-אביב, אבל צריך להבין, לממשלה יש אחריות כלפינו". הוא הוסיף "הישראלים צריכים להכיר אותנו, אנחנו בני אדם לא אויבים שלכם".
"צעירים כועסים מאוד ורוצים להשתולל"
לעומתם, תושבי שכונות דרום תל-אביב לא מקבלים בסבר פנים חדשות את השכנים החדשים. לחלקם דעות קיצוניות על הזרים ולאחרים פחות, אבל כולם מסכימים - סיר הלחץ עומד לפני פיצוץ ושהממשלה אחראית למצב.
אלי מוסלי, ממארגני ההפגנות נגד הזרים בשכונה, אמר: "ההרגשה שלי שכל הפוליטיקאים תופסים עלינו טרמפ. אנחנו לא רואים תוצאות בשטח, המשטרה זנחה את הדרום בצורה מחרידה. הבעיה שלנו היא לא המסתננים, אלא הממשלה והעירייה. יש פה צעירים בשכונה שכועסים מאוד ורוצים להשתולל, אבל אנחנו עוצרים אותם. זה צריך להיפתר".
מרדכי, תושב השכונה, סיפר על תחושת של חוסר ביטחון: "גלישת המסתננים הובילה לכך שהם מסתובבים בלילה ברחובות. בתי לא יכולה להסתובב ברחוב בלי לקבל הערות סקסיסטיות, אשתי לא יכולה לשבת בחלון, מי יגן עלי במדינה שלי, בשכונה שלי, ברחוב שלי. אם אני לא אהיה שקט אז לא יהיה פה שקט, לא משנאה פשוט לא רחוק היום שיהיה פה פיצוץ".
גם יואב, פעיל שכונות שמתגורר בפלורנטין, מתח ביקורת על המדיניות לשלוח את הזרים לתל-אביב. "אני מקווה שיפתרו את הבעיות שבשכונה. יש פה סיר לחץ כבר 30 שנה. לממשלה היה נוח לדחוק את מהגרי העבודה, הפליטים והמסתננים לשכונות האלו, יש פה אוכלוסיות מוחלשות והיה להם נורא נוח לגרום להם לאכול אחד את השני. שיפסיקו להביא לפה אוטובוסים ממחר".
אלונה, המתגוררת בדרום העיר, אמרה כי הזרים מאפריקה שונים מהעובדים הזרים. "אשה פה לא יכולה להסתובב לבד בלילה. צריך להעיף אותם", היא אמרה. "עד שלא נעיף אותם לא יהיה שינוי. עם התאילנדים וההודים הסתדרנו, לא הייתה בעיה, איתם יש בעיה". אורית דיין, ילידת השכונה, סיפרה על הבעיות הנוספות בדרום העיר: "אנשים זועמים, צריך פשוט להתייחס לשכונות הדרומיות, לבנות גינות ותשתיות, להשקיע בחינוך, זו בעיה של הממשל ולא של הפליטים".