שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ליברמן מזהיר: האיראנים רק מרמים בשיחות

לפי ה"ניו יורק טיימס", איראן אמורה לוותר חלקית על העשרת אורניום ותזכה למחוות מהמעצמות. שר החוץ בטוח ש"הם רק מושכים זמן". ב"וול סטריט ג'ורנל" מאמינים שיש שלושה אנשי מפתח: אובמה, חמינאי וברק - כי נתניהו לא יאמין לכלום

העולם חוזר להתמקד בנושא שמטריד את ישראל, ותוכנית הגרעין של איראן עולה על השולחן. "רגע האמת" מכנים בעיתונות האמריקנית את השיחות שיתקיימו השבוע בבגדד בין טהרן למעצמות. השאלה המרכזית היא "האם איראן תעשה את הצעד הנוסף?", כפי שקוראת הבוקר (יום א') כותרת מאמר המערכת ב"ניו יורק טיימס". בכל מקרה, שר החוץ אביגדור ליברמן בטוח: "מבחינתם השיחות הן רמאות וניסיונות לרכוש עוד זמן".

 

המאבק בגרעין האיראני - כותרות אחרונות ב-ynet:

אובמה בכינוס ה-G8: מאוחדים בעניין איראן

השיחות בבגדד: המעצמות יציעו לאיראן תמריצים

סקר עולמי: ערבים בעד תקיפה באיראן, רוסים נגד

 

"כולם מבינים על מה מדובר, אין אשליות לגבי הכוונות האיראניות ולגבי תוכנית הגרעין הצבאית שלהם", אמר ליברמן במסיבת עיתונאים בירושלים אחרי פגישה עם השרה האמריקנית לביטחון המולדת, ג'נט נפוליטנו. "אנחנו לא רואים שום רצון איראני לוותר על השאיפות שלהם. אני לא חושב שבקהילה הבינלאומית יש אשליות לגבי הנכונות של האיראנים לוותר על תוכנית הגרעין. נעקוב אחר השיחות ואז נאמר את עמדתנו". 

 

"אין אשלות לגבי הכוונות האיראניות". ליברמן בפגישה עם נפוליטנו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ב"ניו יורק טיימס" טוענים שאיראן צריכה לחתור לפתרון ולהתחיל מהשעיית כל פעילות העשרת אורניום - לכל הפחות ההעשרה לרמה של 20 אחוזים, הרבה מעבר לרמה הדרושה לפעילות אזרחית, ובדרך לרמה הדרושה לפצצה. אם זה יקרה, צפויות המעצמות להסכים להוציא את האורניום המועשר לרמת 20 אחוזים מחוץ לאיראן, ולהכין ממנו מוטות דלק לכור המחקרי בטהרן.

 

עוד אתמול דווח על ההסכם המתגבש, ומחוות מצד המערב - שיכולות לכלול הקלה על ההגבלות לרכוש חלקי מטוסים ולקבל סיוע טכני לתעשיית האנרגיה של איראן, אבל הן לא יכללו את האיסור על יצוא הנפט - סנקציה שתיכנס לתוקפה בחודש יולי הקרוב. בשיחות בעיראק ישתתפו בין היתר נציגים מבריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במהלך ביקורו בצ'כיה כי הוא סבור שאיראן לא תתפשר לגבי תוכנית הגרעין שלה.

 

מה שהאיראנים באמת רוצים, מסבירים במאמר המערכת "ניו יורק טיימס", הוא קץ לסנקציות שמחריבות את הכלכלה שלהם. הם עשויים להציג את מידת הגמישות הדרושה לעודד את רוסיה וסין לדחוף להסרת העיצומים לפני הזמן. טהרן שיחקה את המשחק הזה פעמים רבות, והמשיכה בתוכנית הגרעין.

 

האיראנים רוצים קץ לסנקציות שמחריבות את הכלכלה. אחמדינג'אד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האיראנים רוצים קץ לסנקציות שמחריבות את הכלכלה. אחמדינג'אד(צילום: EPA)

 

בעיתון קוראים להסרת הסנקציות רק בתנאי שהמחוות האיראניות יהיו "אמינות", אך לא באופן בלתי הפיך - עד שלא יינקטו צעדים לנסיגה מהפעילות הגרעינית. "על הקהילה הבינלאומית להבהיר זאת לפני שהאיראנים מבטיחים הבטחות".

 

עוד לפני הפגישה בבגדד צפוי היום ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), יוקיה אמאנו, להגיע לטהרן כדי לסכם את פרטיו הסופיים של הסכם שיאפשר לארגון שבראשו הוא עומד להמשיך את חקירת החשדות שאיראן מפתחת נשק גרעיני. נסיעתו של אמאנו לטהרן היא אינדיקציה לכך שהסכם כלשהו הושג עם איראן אחרי ארבע שנים שבהן סירבה לאפשר לפקחי סבא"א גישה לאתרים בתחומה, למידע ולגורמים רשמיים שהסוכנות מבקשת לשוחח עמם.

 

הדעה החשובה מכולן בישראל

בעיתון האמריקני הנפוץ יותר, "וול סטריט ג'ורנל", הנושא האיראני עולה היום במאמר שכותרתו "רגע האמת". ראש המשרד של העיתון בוושינגטון, ג'רלד סייב, טוען ש"אם דיפלומטיה רצינית תכה שורש, זה יקרה החודש. אחרת, פעולה צבאית ישראלית או אמריקנית לעצירת איראן תהפוך סבירה הרבה יותר".

 

בדרמה הנוכחית הוא מוצא שלושה שחקני מפתח. הראשון הוא ברק אובמה, שמעוניין בעיקר להרוויח זמן כדי למצוא פתרון רחב. "בקרוב הוא עשוי לעמוד בפני החלטות קשות לגבי אילו מהלכים איראניים אמיתיים, ואילו מספיקים", נטען.

 

איש המפתח האמריקני ואיש המפתח הישראלי. אובמה וברק (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
איש המפתח האמריקני ואיש המפתח הישראלי. אובמה וברק(צילום: הבית הלבן)

 

איש המפתח השני הוא המנהיג האיראני העליון, האייתוללה עלי חמינאי, מכיוון שהנשיא מחמוד אחמדינג'אד

 אינו באמת קובע בענייני הגרעין. לכן, מסביר סייב, אובמה שלח לחמינאי מסר דרך טורקיה - לפיו הצהרותיו על כך שנשק גרעיני אינו מוסרי, מהווים בסיס למשא ומתן.

 

איש המפתח השלישי שנמנה ב"וול סטריט ג'ורנל" הוא ישראלי - אך אינו ראש הממשלה נתניהו. פקידים אמריקנים לא מאמינים שנתניהו יראה בשום סוג של התקדמות במגעים עם איראן ראיה לכך שהאיום הוסר, ויניח בצד את האופציה הצבאית. לכן, האיש הוא שר הביטחון אהוד ברק. "ברק הוא עניין אחר", נטען, "וכסגן ראש הממשלה הוא יצטרך להחליט על כל מהלך צבאי. יהיו הרבה דעות בישראל על הריקוד הדיפלומטי שבדרך, אבל דעתו היא החשובה מכולן".


פורסם לראשונה 20/05/2012 08:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם השרה נפוליטנו
צילום: יוסי זמיר
אובמה בפסגת ה-G8 בסוף השבוע בוושינגטון
צילום: MCT
חמינאי. איש המפתח, בין ברק לברק
צילום: AP
מומלצים