המלצה לפונדקאות גם להומואים: "ימות המשיח"
זוגות חד מיניים הגיבו בשמחה מאופקת להחלטת ועדת משרד הבריאות, שעשתה מהפכה בתחום הפונדקאות בישראל. "יום חג לקהילה, ודווקא כשאלי ישי במשרד הפנים. ההמתנה השתלמה"
"דווקא כשאלי ישי במשרד הפנים". החלטת ועדת משרד הבריאות לאפשר לגברים יחידים להוליד ילדים באמצעות פונדקאות הולידה אתמול (א') שמחה גדולה והקלה מצד זוגות חד-מיניים. חלקם הגדירו את ההחלטה כ"היסטורית", ואחרים ציינו בחיוב את הפן הכלכלי שילווה אותה. לצד זאת, ניסו זוגות ששוחחו עם ynet להמתין בסבלנות עם גילויי השמחה ולפענח מדוע להחלטה מצורפת "כוכבית" - בדמות הגבלה על המסלול שיוכלו הזוגות לבחור.
"ישראל היא מדינה מוזרה מאוד, עם כל כך הרבה קיצוניות", אמר ל-ynet גיא טצה, שלו ולבן זוגו נולדה לפני כשלוש שנים בת, בתום הליך פונדקאות סבוך בארצות הברית. "יש כאן מדינה שמרנית ודתית, ודווקא בעידן של אלי ישי במשרד הפנים מוציאים המלצה כזו, כך שזה נורא נורא משמח, צעד מתבקש וראוי, מעין ימות המשיח".
מנגד, הביע טצה תמיהה בנוגע להמלצה לאפשר לזוגות חד-מיניים לפעול רק באמצעות מסלול פונדקאות אלטרואיסטי, שבו לפונדקאית לא מוצעת כל תמורה כספית. "לא כל כך ברור לי מה ההבדל בין זוגות חד-מיניים לבין נשים עם בעיות פוריות. למה זוג אחד יכול והשני לא. לא לכל אחד יש אחות או מישהי קרובה שיכולה לשמש עבורו כפונדקאית מסיבה רגשית. אם סטרייטים יכולים לשלם, למה הומואים לא?", תהה טצה.
הסבר הוועדה - שהדגישה כי הצעד נועד למנוע תחרות עם נשים בעלות בעיות רפואיות - נדחה על ידו בהחלטיות. "אנחנו מתחרים עם נשים עם בעיות פריון? גם אנחנו לא מצליחים להיכנס להיריון, למה אנחנו צריכים להיות מופלים לרעה באופן שימנע ממני להשתמש בהכרה? מהפך אינו מהפך, אם על הנייר תהיה לי אופציה ואתקשה מאוד ליישם אותה במציאות. למעשה, ההחלטה היא 'כן' אבל 'לא'", ביקר.
העתירה שהובילה להחלטה
הוועדה מונתה על ידי משרד הבריאות ביולי 2010, בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו יואב ארד פנקס ובן זוגו, איתי פנקס, שבו ביקשו מבית המשפט להורות לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים במשרד הבריאות להכיר בהם כהורים על פי חוק הפונדקאות. בעתירה טענו השניים כי אף שבידם היו כל האישורים הרפואיים, סירבה הוועדה להכיר בהם, מאחר שחוק הפונדקאות קובע שהורים הם בני זוג - איש ואשה.
ארד ופנקס המתינו לתוצאות הוועדה והגדירו את החלטתה כ"יום חג לקהילה". לדברי איתי פנקס, "אנחנו מרגישים שההמתנה השתלמה. הוועדה עשתה עבודה מאוד יסודית, רצינית ומסודרת ולכן הסכמנו לחכות עם העתירה שלנו. התחום הזה היה צריך הסדרה ואני שמח שזה קורה".
"בחירה בין דירה להרחבת המשפחה"
את תלאות תהליך הפונדקאות בחו"ל הרגישו על בשרם גם רון ישראלי ודן גולדנברג. השניים הכירו לפני כתשע שנים ועברו לתאילנד ב-2006, כדי לנהל שם סוכנות נסיעות. הכסף שחסכו, 150 אלף שקל, שולם לפונדקאית, אך תאומיהם נולדו בחודש השישי להיריון, והם נאלצו לשלם סכומי עתק לבית חולים פרטי בבנגקוק, כיוון שהעברת הפגים למוסד רפואי אחר הייתה מסכנת את חייהם.
"לא צללתי עדיין לפרטי ההמלצה, אבל מובן שהודעה כזו משמחת, ואני רוצה שצעד כזה יקרה כמה שיותר מהר", הגיב ישראלי. "עבורנו זה יהיה טיפה מאוחר מדי, אבל אם זה יאפשר לנו להרחיב את המשפחה עוד יותר בעתיד, וייתן לכל כך הרבה זוגות אחרים את האופציה שמגיעה להם, זה מבורך". לדבריו, "שעה שזוגות צעירים מביאים ילדים בעלות יחסית סבירה, אצלנו זו בחירה בין לרכוש דירה לבין להרחיב את המשפחה".
יו"ר האגודה למען הקהילה הגאה בישראל, שי דויטש, אמר למהדורת החדשות של ynet ברדיו האזורי: "במשך שנים סבלה הקהילה הגאה בישראל מאפליה בחוק שהותר רק לזוגות הטרוסקסואליים והקהילה אולצה לעשות את התהליך רק בחו"ל.
"אנו היום שמחים שהוועדה ממליצה למדינה לשנות את החוק. האגודה נאבקת לשוויון בפני החוק, שהוא זכות בסיסית לכולם. זה יאפשר לזוגות לחסוך כספים ולבצע את תהליך הפונדקאות במדינה שבה הם אזרחים ולא לנסוע לחו"ל כדי לעשות זאת".