שתף קטע נבחר

 

'מצביעים עבור הרע במיעוטו'. סרביה בוחרת נשיא

סיבוב 2: הנשיא בוריס טאדיץ' רץ לכהונה שלישית כשברקע כלכלה בשפל, אבטלה גואה וסוגיית הצטרפות בלגרד לאיחוד האירופי. מולו מתמודד טימוסלב ניקוליץ' הלאומני, איש משטרו של הרודן המנוח מילושביץ', שמפחיד משקיעים זרים. "ניקוליץ' הוא איש העבר וגם טאדיץ' חלש, אבל לפחות הוא נראה טוב"

בוריס טאדיץ' הפרו-מערבי וטומיסלב ניקוליץ' הלאומני נאבקים היום (יום א') ראש בראש בסיבוב השני לבחירות לנשיאות סרביה, ומי שייבחר מביניהם יהיה זה שיכריע ככל הנראה את עתיד הצטרפותה של המדינה הבלקנית לאיחוד האירופי.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

למרות הקיפאון הכלכלי והאבטלה הגואה בתקופת כהונתו, צפוי הנשיא המכהן טאדיץ' - כך לפי הסקרים - להביס את ניקוליץ' בפעם השלישית מאז 2004, בעוד סרביה מנסה להדחיק עשור של מלחמה ובידוד בינלאומי תחת שלטונו של הרודן סלובודן מילושביץ'. 

 

הצבעה משפחתית. קלפי בבלגרד (צילם: EPA) (צילם: EPA)
הצבעה משפחתית. קלפי בבלגרד(צילם: EPA)

 

ניצחונו של טאדיץ' בבחירות לנשיאות יותיר למפלגתו, "המפלגה הדמוקרטית", אחיזה גדולה במערכת הפוליטית. אולם, הטענות לזיופים בבחירות הפרלמנטריות ובסיבוב הראשון לנשיאות לפני שבועיים עשויות לגרום למהומות במדינה. הסיבה לכך היא שאם ניקוליץ' יפסיד בבחירות, הוא עלול לממש את איומו ויקרא לתומכיו להפגין בהמוניהם ברחובות.

 

"סרביה זקוקה להתרעננות"

"אחרי כל ההבטחות שלא קוימו והשחיתות תחת טאדיץ', אני מאמין שסרביה זקוקה להתרעננות ומסיבה זו הצבעתי לניקוליץ'", אמר מיודראג פטרוביץ', מנהל שיווק בן 39 זמן קצר לאחר פתיחת הקלפיות בשבע בבוקר שעון מקומי.

 

ועדת הבחירות והמשקיפים הזרים לא מצאו כל ראיה ל-500 אלף קולות שזויפו בבחירות לפרלמנט ובסיבוב הראשון לנשיאות, כפי שטוען ניקוליץ'. "המפלגה הפרוגרסיבית הסרבית" הרדיקלית שבראשה עומד ניקוליץ' מסרה כי פקחים מטעמה יחרימו תיבות הצבעה ויסגרו קלפיות אם יבחינו באי סדרים. "המטרה שלנו היא להילחם! מה עוד אנחנו יכולים לעשות?", אמר סגנו של ניקוליץ' אלכסנדר ווצ'יץ' לרשת הטלוויזיה הסרבית. "אנחנו רצים בבחירות כדי להביס את הגנבים והשקרנים".

 

24 אחוזי אבטלה תחת כהונתו. טאדיץ' ואביו בקלפי בבלגרד (צילם: EPA) (צילם: EPA)
24 אחוזי אבטלה תחת כהונתו. טאדיץ' ואביו בקלפי בבלגרד(צילם: EPA)

 

ניקוליץ', חבר לשעבר ב"מפלגה הרדיקלית" הלאומנית, היה חבר בממשלת סרביה של הרודן מילושביץ' בעת שסרביה הופצצה על ידי כוחות נאט"ו ב-1999. אך מאז הפסדו לטאדיץ' בבחירות ב-2008, הוא ניסה להמציא את עצמו מחדש כשמרן פרו-אירופאי. 

 

בסיבוב ה-1: ניצחון לטאדיץ' בפחות מאחוז

בסיבוב הראשון גבר טאדיץ' על ניקוליץ' בהפרש של פחות מאחוז אחד. לדבריו, שינוי הכיוון שעשה יריבו הפוליטי הוא קוסמטי בלבד והעברת השלטון לניקוליץ' משמעותה בלימת הרפורמות במדינה ופגיעה בתהליך הפיוס שמתנהל בין סרביה לבין שכנותיה - מדינות יוגוסלביה לשעבר - מאז הדחתו של מילושביץ' ב-2000.

 

"לא חצינו את נהר הרוביקון, אבל אנחנו נמצאים על סף החצייה, ומסיבה זו אנחנו זקוקים לעוד חמש שנות כהונה כדי לגבש את התהליך", אמר טאדיץ' בן ה-54 בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. את קמפיין הבחירות שלו ניהל טאדיץ' השזוף בחולצות טי שירט ושרוולים מקופלים, והוא נתפש על ידי רבים כנשיא שישמור על יציבות וביטחון באזור שכבר ראה בעבר מספיק פצצות מתקתקות.

 

מנהל בית הקברות לשעבר נחשב חסר כריזמה. ניקוליץ' ואשתו (צילם: EPA) (צילם: EPA)
מנהל בית הקברות לשעבר נחשב חסר כריזמה. ניקוליץ' ואשתו(צילם: EPA)

 

ניקוליץ', בן 60, הוא מנהל בית קברות לשעבר, ובניגוד לטאדיץ' ש"עובר מסך", הוא נחשב לנואם חסר השראה וכריזמה. את קמפיין הבחירות שלו הוא הפנה בעיקר לסרבים שחיים בכפרים ועייפו מהמעבר השוחק מסוציאליזם לקפיטליזם.

 

"ניקוליץ' הוא איש העבר"

"ניקוליץ' הוא איש העבר", אמרה קסניה גובדאריצ'ה בת ה-54, מורה בבית ספר בבלגרד. "גם טאדיץ' חלש ולא משכנע, אבל אני הצבעתי עבור הרע במיעוטו. ולפחות טאדיץ' נראה טוב יותר".

 

במערב צופים מקרוב אחרי הבחירות לנשיאות סרביה. מצד אחד הם מעודדים מ"חזרתו בתשובה" של ניקוליץ' ומנכונותו לצרף את ארצו לאיחוד האירופי, אולם מצד שני הם אינם בטוחים לגבי מהות המדיניות שלו או יכולתו למשול.

 

הסרבים יצביעו שוב לנשיא שעובר מסך?  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסרבים יצביעו שוב לנשיא שעובר מסך? (צילום: AFP)

 

לפחות מבחינה רטורית, שני המועמדים שונים במעט בנושא הכלכלי או בגישתם לקוסובו, החבל הסרבי לשעבר שהכריז לפני ארבע שנים על עצמאותו ובו חיה קהילה סרבית תחת שלטון הרוב האלבני.

 

הצטרפות לאיחוד תלויה ביחסים עם קוסובו

האיחוד האירופי החליט בחודש מרס כי סרביה, על 7.3 מיליון תושביה, מועמדת לחברות בארגון המדינות, צעד שלפני עשור היה בלתי נתפש. המועד המדויק לקיום השיחות בין האיחוד לבין סרביה ייקבע אם בלגרד תנקוט צעדים לשפר את יחסיה עם קוסובו.

  

ניצחון של ניקוליץ' בבחירות לנשיאות יביא לתקופה של "קוהביטציה" עם ממשלה בראשות הדמוקרטים. בהתאם לחוקה הסרבית, לראש הממשלה סמכויות גדולות יותר מאלה של הנשיא, אבל ראש המדינה - במקרה הסרבי זה הנשיא - יכול לבלום חקיקה.

 

ניקוליץ' האשים את טאדיץ' בטיפוח מדיניות של מינוי מקורביו ללא קשר לכישוריהם, בהעמקת הפיקוח הממשלתי על התקשורת ובשפל הכלכלי שמתבטא בין היתר ב-24 אחוזי אבטלה. בשנה הקרובה יתקשה המשק הסרבי להימנע מקיפאון כלכלי נוסף, על רקע משבר החוב בגוש האירו - מקור ההשקעה והמסחר הגדול ביותר של מדינות הבלקן. 

 

מומחים מעריכים כי בכדי להתמודד טוב יותר עם המשבר הכלכלי, צריכה הממשלה הסרבית הבאה לקצץ בפנסיות ובמשכורות במגזר הציבורי, לקצץ במשרות ממשלתיות ולהאיץ את מכירתם של נכסי מדינה כדי להכניס קצת מזומנים לאוצר המדינה. הקלפיות בסרביה ייסגרו בשמונה בערב שעון מקומי ותוצאות המדגמים צפויות להתפרסם שעתיים לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק אחד יזכה. טאדיץ' וניקוליץ' נותנים קולם
צילם: AFP
בלגרד בדרך לאיחוד האירופי? אשטון
צילום: EPA
עשור של מלחמה ובידוד בינלאומי. מילושביץ'
צילום: רויטרס
מומלצים