שתף קטע נבחר

 

מצרִים ל-ynet: נרגשים מהבחירות, השלום יישמר

מחר יילכו המצרים לבחור נשיא, ולראשונה לפתק שלהם יש משמעות. כך לפחות הם מקווים. "אנחנו חוששים מזיופים, אבל כולם מדברים על הבחירות ומאושרים מהאפשרות לבחור", מספר מחמוד הצעיר. עבד אל-חלאם מאמין שכל מנצח יתייחס כראוי לישראל: "אתם כוח אמיתי, ומי שמתכחש לזה - בור או משוגע"

קצת יותר מ-24 שעות נותרו עד לפתיחת הקלפיות בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות מצרים, שיכריעו במידה רבה את עתיד ארץ הנילוס לשנים הקרובות. ועדת הבחירות כבר הכריזה על הפסקת כל סוג של תעמולה עד לתחילת ההצבעה, בבחירות הדמוקרטיות הראשונות אי פעם לנשיאות מצרים. "שתיקת הבחירות", קוראים לזה לפי החוק המצרי.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

אל מול השתיקה של מטות המועמדים, 13 במספר, לאזרחים יש דווקא הרבה מה לומר על המועמדים, שבניגוד לשנים שבהן שלט חוסני מובארק - הם אינם רק עלה תאנה שנועד ליצור מראית עין של דמוקרטיה. הפעם, לכמה מהם יש סיכוי של ממש להפוך לאיש החזק הבא של מצרים.

 

ההמונים בכיכר תחריר, זוכרים? "האלימות עלולה להתחדש" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההמונים בכיכר תחריר, זוכרים? "האלימות עלולה להתחדש"(צילום: EPA)

 

"ברחוב המצרי או באמצעי התחבורה כולם מדברים היום על הבחירות", סיפר ל-ynet מחמוד, בן 20, סטודנט לספרות ממחוז אל-קליוביה הקרוב לקהיר. "כל אחד קנאי לעמדתו ומזלזל בדעה של האחר, אבל בסופו של דבר כולם מאושרים מכך שהם בוחרים את הנשיא שלהם ובפעם הראשונה אין עליהם הגבלות", אומר מחמוד, תומך נלהב של האחים המוסלמים.

 

מחמוד אומר כי יחד עם ההתלהבות של המצרים מהאפשרות לקבוע לראשונה במו פתקם את עתיד ארצם, הם "מודאגים מהאפשרות שתתרחש הפתעה כמו למשל זיופים או ששרידי משטרו של מובארק יצליחו פתאום לנצח". לדבריו, אפילו הילדים הקטנים מדברים על הבחירות, וצועקים מעת לעת בשמו של מועמד כזה או אחר.

 

כתומך של תנועת האחים המוסלמים, התנועה האיסלאמית הקיצונית, טבעי שמחמוד יצביע עבור מועמדה בבחירות. הוא רצה מאוד להצביע עבור חיירת א-שאטר, סגן המדריך הכללי של האחים המוסלמים ומי שהוצג לזמן קצר כמועמד האחים ונחשב פייבוריט לזכייה, אך נפסל. "אבחר במוחמד מורסי, מי שייצג לבסוף את האחים המוסלמים בבחירות, בגלל המצע שלו וההיסטוריה הפוליטית המכובדת שלו".

 

להערכתו של מחמוד, מי שיילכו עד הסוף הם עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח, המועד האיסלאמיסטי שהודח מהאחים המוסלמים בשל החלטתו לרוץ לנשיאות ונחשב מתון יחסית לאיסלאמיסטים אחרים, ומוחמד מורסי, המועמד הרשמי של האחים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בכל הקשור לעתיד היחסים עם ישראל, למחמוד אין ספק. "הסכם השלום עם ישראל יישמר בין שהנשיא הנבחר יהיה משרידי המשטר הקודם או מהאיסלאמיסטים. ההבדל ביניהם הוא ששרידי המשטר הקודם לא מגנים על זכותו של העם הפלסטיני להקים מדינה".

 

הפחד הגדול: מצרים תהפוך לאיראן

מצרי אחר שיילך לקלפי מחר הוא עמר זכרייה, אב לשלושה, בן 40. הוא חי במחוז גיזה שבצפון מצרים, ובמקצועו הוא מתרגם מעברית לערבית. "אני בטוח שכל נשיא שיבוא לא יהיה כמו קודמו, כי הוא יודע שמצרים היום היא לא מצרים של

אתמול ושהעין של העם תהיה מכוונת אליו כל הזמן, הוא לא יוכל להיות מושחת", אמר זכרייה ל-ynet.

 

זכרייה הסכים לומר גם למי ייתן את קולו: "אני הולך להצביע לד"ר מוחמד סלים אל-עווא, הוגה דעות איסלאמי שהוא מועמד עצמאי". לדבריו יצביע לו כיוון שמדובר באדם חכם, דתי ומשפטן, שלמד בחו"ל. "פירוש הדבר שהוא אדם מתון. הסיסמה שלו היא הצדק, וזה מה שחסר לנו, צדק בכל דבר. הוא גם לא שייך לשום זרם פוליטי - לא לאחים המוסלמים ולא לשרידי המשטר הקודם. כלומר, הוא אחד שיכול לתווך בין המוסדות".

 

להערכתו של זכרייה, "אין סיכוי שמועמד אחד יוכל לנצח בבחירות בסיבוב הראשון, בשל כמות המועמדים. אני חושב שיש סיכוי גדול מאוד לעמר מוסא (מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר ושר החוץ בימי מובארק, הנחשב לפרגמטי אף שהוא מבקר חריף של ישראל, ר"ק). האחים המוסלמים איבדו הרבה אמון אחרי הבחירות לפרלמנט, ובנוסף לכך העם לא רוצה שהם ישתלטו על כל המדינה אחרי הניצחון שלהם בבחירות לפרלמנט". באותן בחירות, נזכיר, הגיעו האחים המוסלמים למקום הראשון, ולמקום השני הגיעו הסלפים, איסלאמיסטים קיצונים עוד יותר.

 

גם הילדים צועקים שמות מועמדים. תומכי מוחמד מורסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם הילדים צועקים שמות מועמדים. תומכי מוחמד מורסי(צילום: AFP)

 

זכרייה סבור כי ההשתלחויות של המועמדים בישראל במהלך המרוץ לנשיאות נועדו בראש ובראשונה לצייר אותם בפני המצביעים הפוטנציאליים כפטריוטים. "זה לא טוב ליחסים בין המדינות. אני מאמין שאם מישהו בישראל היה קורא למצרים אויבת, קהיר לא הייתה אוהבת את זה". שינוי הסכם השלום עם ישראל דווקא חוקי לדעתו: "זה כתוב בהסכם, ואני מאמין ששינוי כמה פרטים שם יעזור גם לישראל, כי ביטחון מצרים חשוב גם לביטחון ישראל".

 

עבד אל-חלאם, מהנדס בן 24 ממחוז סוהאג שבדרום מצרים, אמר ל-ynet כי הוא מאמין שכל המועמדים יתייחסו כראוי לישראל, גם אם לא יעשו זאת בפומבי, כיוון שאין הם יכולים לטמון את ראשם בחול. "ישראל היא כוח אמיתי, ולכן מי שמתכחש לה - או שהוא בור, או שהוא משוגע". אל-חלאם יצביע לעבד אל-פתוח: "הוא היחיד שהתומכים שלו באים מכל גווני הקשת הפוליטית - מסלפים ועד סוציאליסטים מהשמאל. לכן הוא ישרת את כל המצרים".

 

אל-חלאם הביע חשש מהאפשרות שאחד משרידי המשטר הקודם ינצח בבחירות, מה שיביא לדבריו לפרץ אלימות נוסף.

לעומת זאת, הוא מודה כי יש לו חשש גם שהאחים המוסלמים יזכו בבחירות לנשיאות ומצרים תהפוך למדינה איסלאמית.

 

"יש אנשים שמתחרטים על כך שהם הצביעו לאחים המוסלמים בפרלמנט, ולכן מספר המצביעים שלהם פחת בהרבה. באופן אישי אם האחים המוסלמים ישלטו במדינה ונהפוך לאיראן, אסע מכאן, כי אנחנו הצעירים עשינו את המהפכה כדי שמצרים תהיה אזרחית ותשרת את כל העם ולא פלג אחד".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 21/05/2012 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו אל-פתוח. "תמיכה מכל קצוות הקשת"
צילום: AP
עמר מוסא. הפרגמטי
צילום: AFP
מומלצים