שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ברק: ההסכם עם איראן - מראית עין של התקדמות

עוד לפני שנודעו פרטי ההסכם שגיבש ראש סבא"א בטהרן, בכירים בירושלים הזכירו: "האיראנים מפרי סיכומים סדרתיים". ברק: "נראה שהאיראנים מנסים להגיע להסכם טכני, שייצור מראית עין של התקדמות בשיחות, כדי להוריד מהם לחץ"

בטהרן חיוכים, בירושלים עצבים: בישראל מביעים ספקנות רבה מההסדר שהושג עם איראן לפיקוח על מתקני הגרעין, שלדברי ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) היום (ג') ייחתם "בקרוב מאוד". שר הביטחון, אהוד ברק, אמר כי "נראה שהאיראנים מנסים להגיע להסכם טכני, שייצור מראית עין של התקדמות בשיחות, כדי להוריד מהם חלק מהלחץ לקראת השיחות מחר בבגדד".

 

איראן בדרך לגרעין - כותרות אחרונות ב-ynet: 

 

השר ברק אמר עוד בדיון, שנערך במשרד הביטחון, כי "ישראל חושבת שצריך להציב לאיראן רף ברור, שלא ישאיר שום חלון או סדק, להתקדמות איראנית לעבר גרעין צבאי.

 זאת באמצעות דרישה להפסיק את ההעשרה הן ל-20 אחוז והן ל-3.5 אחוז. אנו דורשים בנוסף, להוציא את כל החומר המעושר מאיראן ולפעול תחת הפרוטוקול ההדוק שנקרא 3.1 של סבא"א".

 

שר הביטחון הוסיף כי "גם אם תינתן לאיראן אפשרות להחזיק כמות סמלית של כמה מאות קילוגרמים של חומר מעושר ברמה של 3.5 אחוז, זה צריך להיות תחת פיקוח הדוק, שיוודא כי בשום רגע נתון, אין ברשותם כמות שתאפשר להמשיך בכיוון גרעין צבאי". ברק סיכם כי אסור לעשות שום ויתורים לאיראן. "הדרישות של מעצמות העולם ממנה חייבות להיות ברורות וחד משמעיות", הוא אמר.

 

במקביל, גורמים מדיניים בכירים אמרו כי "הספקנות חזקה יותר מאשר האפשרות לברכות". "ראינו כבר מה קרה לסיכומים שהושגו בעבר בין איראן לסוכנות", ציינו הגורמים. "מתחת לאף שלהם הוקמו המתקן בנתנז ואחרים, וגם בדו"ח של סבא"א מצוינות הכוונות הנסתרות. גם צפון קוריאה הגיעה להסכמים עם הסוכנות, וביצעו פיצוצים לאחר מכן. גם הסורים היו תחת פיקוח, והמשיכו בפעילות חשאית".

 

בירושלים ביקשו להפריד בין הסיכום שהתגבש עם ראש סבא"א יוקיה אמנו, לבין השיחות שינהלו החל ממחר בבגדד נציגי איראן עם נציגי שש המעצמות (ארה"ב, סין, רוסיה, בריטניה, צרפת וגרמניה). "הדרישות מאיראן צריכות להיות ברורות - בשלוש נקודות: הפסקת העשרת האורניום, הוצאת כל החומר המועשר מאיראן ופירוק המתקן התת קרקעי בקום. זו עמדת ישראל, וזה לא ישתנה".

 

לפי הגורמים המדיניים, "גם אם יושג פיקוח - הוא לא מספק. התוכנית האיראנית נמשכת, אסור לעשות לה ויתורים. ההתייחסות שלנו היא עקרונית - האיראנים מפרי סיכומים סדרתיים".

 

ראש חטיבת מחקר באמ"ן, תת-אלוף איתי ברון, התייחס אף הוא לנושא במהלך ישיבת ועדת חוץ וביטחון בכנסת. "איראן מבקשת להיכנס להידברות ממושכת עם הקהילה הבינלאומית. היא מבקשת למרוח את השיחות, תוך הימנעות מסגירת האתר בקום והפסקת העשרת האורניום. יחד עם זה, היא עשויה להציג מחוות של נדיבות, אך לא תהיה בהן מחווה של וויתור על העשרה ל-20%".

 

לדברי ברון, "הסנקציות והמצב הפנימי בתוך איראן מטרידים מאוד את המשטר ודוחפים אותו להידברות, אך הציבור האיראני, בניגוד להתקוממות ב-2009, לא מאמין היום בכוחו לשנות את המציאות הפוליטית דרך יציאה לרחובות".

 

ראש סבא"א ונציג איראן לשיחות הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש סבא"א ונציג איראן לשיחות הגרעין(צילום: AP)
 

מעט לפני הדברים שנשמעו מירושלים, אמר ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין, שדווקא לא כדאי למהר ולהכתיר את הסיכום המתגבש ככישלון, והציע לבחון את התוצאות לפי שלוש הנקודות המדוברות.

 "כל הסכם שיכיל את שלושת המרכיבים האלה הוא הסכם סביר", אמר ידלין, יממה לאחר שראש הממשלה ושר הביטחון קראו לדרישות נוקשות בהרבה. 

 

עוד בעניין האיראני, הבוקר נפגש בסין הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, וסגן נשיא סין (המיועד לנשיאות) שי ג'ינפינג. גנץ הזכיר את חשיבות השפעת סין על המזרח התיכון בכלל ועל איראן בפרט. שי הביע הבנה לדאגה הישראלית מהנושא האיראני, כמו כן את אמונו בצורך למצות את הדיפלומטיה תחילה.

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש סוכנות הגרעין של איראן עם ראש סבא"א, היום
צילום: AP
ראש הממשלה נתניהו, אמש
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים