הילדה שנגעה בכולם: "עשרות פניות לאימוץ רחל"
הוריה וששת אחיה נספו בתאונה המחרידה, וישראל מקיפה אותה באהבה: רחל אטיאס בת ה-7 סובלת משבר באגן, גם ליצן רפואי ביקר בחדרה. עשרות שלא ידעו שתועבר לבית דודתה בצפת, ביקשו לאמץ אותה. עובדת סוציאלית: "היא שואלת הרבה 'למה'"
במחלקה הכירורגית בבית החולים לילדים מאייר ברמב"ם, מוקפת בבני משפחה אוהבים ומגוננים, ממשיכה ילדה בת 7 לעכל את הבשורה כי כל בני משפחתה נספו בתאונה. היום (ד') נמסר כי רחל אטיאס הקטנה תישאר בבית החולים בחיפה לבדיקות יממה נוספת.
מנהל בית החולים לילדים, פרופ' עמוס עציוני, אמר הבוקר ל-ynet כי מהבחינה הרפואית, הילדה עדיין סובלת מכאבי גב שמקורם בשבר קטן באגן, תוצאה של התאונה. היא אמורה לעבור בדיקה אורתופדית, והיום, לראשונה, היא אמורה לרדת מהמיטה ולדרוך על רגליה. הוא הוסיף כי קיימת בעיה חוקית בשחרורה, שכן בית החולים אינו יכול לשחררה לפני שימונה לה אפוטרופוס על ידי בית המשפט. אתמול אמרו בני המשפחה כי הילדה תועבר לביתה של דודתה, אסתר כהן, בצפת.
התאונה הקטלנית בטבריה - דיווחים אחרונים ב-ynet:
המשפחה נקברה, רחל ששרדה "מבינה הכול"
דקה אחרי דקה: כך אירעה התאונה הקשה בטבריה
השיחה עם מוקד 100: "אלוהים, תציל אותנו"
"פגשתי את הילדה, החלפנו כמה מלים, היא בסך הכול ילדה בת שבע שמתמודדת עם אסון כבד מאוד. המזל הגדול שלה הוא שיש לה משפחה מקיפה ותומכת, לא עוזבים אותה לרגע. כל הזמן נמצאים אתה דודים ודודות. גם המערכת אצלנו וגם מערכת הרווחה במקום מגוריה תמשיך את הטיפול בשיקום שלה".
בבית החולים התרגשו ביממה האחרונה מגילויי אהבה ודאגה לילדה מכל רחבי הארץ וגם מהעולם. בחדר המיון בבית החולים לילדים התקבלו עשרות שיחות טלפון שבהן הביעו אזרחים
דאגה לשלומה, ואחרים ביקשו אף לאמץ אותה, מתוך מחשבה שנותרה ללא משפחה. "הגיעו עשרות פניות של ישראלים שרצו לאמץ את הילדה, והתקשרה גם משפחה של ישראלים מארה"ב", סיפרו בבית החולים. שיחת טלפון נוספת הגיעה ממתנ"ס במרכז הארץ, שם ביקשו החניכים לתרום לילדה צעצועים.
אורית פינטו, מזכירה רפואית במיון ברמב"ם, קיבלה חלק מהשיחות וסיפרה כי בין הפונות היו שתי נשים צעירות שלא הציגו את עצמן ורק ביקשו לברר למי צריך לפנות ומהם ההליכים אותם צריך לעבור כדי לאמץ את הילדה
"הן היו מאוד נרגשות, אפילו לא ידעו את שמה של הילדה אבל אמרו ששמעו שהיא נשארה לבד אחרי שכל המשפחה נהרגה ורצו לאמץ אותה מיד. אמרתי להן שהן יכולות לפנות למחלקה בה היא מאושפזת או להנהלת בית החולים והדבר אינו בידי אבל זה מאוד מחמם את הלב לדעת שיש אנשים טובים שמוכנים להקריב למען אחרים", ציינה פינטו.
"אומרים לה שזה לגיטימי לשאול 'למה'"
עובדת הסוציאלית ברמב"ם, עדי פכטר-אלט, אמרה כי במהלך הלילה היו לילדה רגעי משבר ובכי, וזמנים שבהם ישנה בשקט. "הבוקר היא מנסה לעשות קצת מה שילדים עושים - קצת משחקת, קצת רואה טלוויזיה. יש לנו כאן כיתה והיא משתתפת מעט בפעילות, משחקת בחרוזים. בין לבין יש את רגעי המשבר, הבכי. עולות השאלות הקשות. היא שואלת הרבה 'למה', ואנחנו אומרים לה שזו שאלה לגיטימית".
היא סיפרה כי הצוות מתדרך גם את בני המשפחה ואת הצוותים של מחלקת הרווחה העירונית לגבי המשך הטיפול והשיקום של הילדה. "בני המשפחה מקיפים אותה בחום. מנסים להתמקד בה, ולא בכאב שלהם", אמרה העובדת הסוציאלית.
גם הליצן הרפואי "פטאפו", עמנואל חנון, ביקר הבוקר בחדרה של רחל: "זה לא בוקר לשחק או להצחיק אותה, רק להיות לידה. למשל שיחקתי עם הילד שאיתה בחדר, כדי שהיא תבין שהחיים נמשכים, שיש גם דברים אחרים. היא לא משתתפת, אבל רואה ומפנימה".
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אמש לתאונה הקשה. "הייתה לנו טרגדיה נוראית בצפון, כשמשפחה שלמה נמחקה וכל המדינה מרוכזת בניצולה אחת, הילדה הקטנה רחל. רחל, כל העם איתך. רחל, כל העם מחבק אותך", אמר נתניהו בכנס שבו השתתפו אלפי צעירים יהודים מהעולם, חניכי פרויקט "מסע" של הסוכנות היהודית והממשלה, שנערך בבנייני האומה בירושלים.
אמש השתתפו אלפים בהלוויית שמונת בני משפחת אטיאס שנספו בתאונה. בזו אחר זו הוטמנו בבית העלמין בצפת גופותיהם של רפאל אטיאס (42), רעייתו יהודית (42) ושישה מילדיהם – אביה (17), התאומים אלישיב ונריה (16), שירה (11), תאיר (8) ונועה (4).
במהלך הלוויה העניקו פרמדיקים של מד"א טיפול רפואי ל-20 בני אדם שחשו ברע. שניים מהם נזקקו להמשך טיפול בבית החולים זיו בצפת. בין המשתתפים בלוויה היה יוסף אושר, תושב נגוהות שבדרום הר חברון, שלמד אצל רפאל אטיאס לפני 15 שנה. "אשתי שמעה על משפחה כלשהי מבר יוחאי, והשם נשמע לה מוכר.
התקשרתי לאבא שלי, שהיה עדיין בקשר עם רפי, והתפרקתי לו בטלפון. רפי תמיד אמר לנו ללמוד גמרא, כדי שיהיה לנו מה לעשות בפנסיה - הוא לא הגיע לפנסיה", אמר אושר.
במחוז הצפוני במשטרה הקימו צוות חקירה לבדיקת נסיבות התאונה. החקירה הקשה מתמקדת בליקויים מכניים ברכב. קצין אגף התנועה במחוז, סגן ניצב יוסי חתוקאי, אמר שהליקויים שהתגלו במערכת הבלמים ברכב אינם מהסוג המתגלה במבחן הרישוי, אלא בטיפולי התחזוקה השוטפים של הרכב.
סגן-ניצב חתוקאי הסביר כי במהלך הטסט בודקים הבוחנים את טיב הבלימה, ולא את עובי הרפידות והדיסקים במערכת. "גם רפידות שחוקות, אפילו בעובי של שני מ"מ, עושות את העבודה ואתה לא יכול לדעת שהן שחוקות. לעומת זאת, בטיפולי 15 אלף, 30 אלף, מפרקים המכונאים את הגלגלים וניתן לבחון באופן בלתי אמצעי את תקינות הבלמים", הסביר קצין המשטרה.