הבעל לשעבר נפטר? גרושתו תקבל את הפנסיה
על פי החוק הנהוג בישראל כיום, גרושה אינה שותפה לקרן הפנסיה של בעלה וכאשר הוא נפטר, התשלומים במסגרת הסכם הגירושין נפסקים. הכנסת קידמה היום לאישור סופי הצעת חוק שתשנה את המציאות הזו ותאפשר לגרושות ליהנות מהקרן
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת החלה היום (ד') לקדם לאישור סופי הצעת חוק ממשלתית להבטחת תשלומי פנסיה לגרושה שהתאלמנה במות בעלה לשעבר. כיום, גרושות אינן זכאיות ליהנות מכספי הפנסיה של בעליהן לשעבר, למרות שבחייהם הן קיבלו כספים במסגרת הסכם הגירושין. לפי הצעת החוק, האלמנה תקבל קצבה חודשית קבועה מקרן הפנסיה של בעלה לשעבר.
הצעת הממשלה משלבת הצעות פרטיות של ח"כי מרצ זהבה גלאון, אילן גילאון וניצן הורוביץ להסדיר חלוקת כספי חיסכון פנסיוני בין בני זוג שהתגרשו. כיום, בני זוג אינם בעלי זכויות בפנסיה של החוסך הרשום. השליטה וניהול החיסכון הפנסיוני הם בידי החוסך בלבד. בהסכמי חלוקת רכוש בגירושין, בית משפט מצווה עליו/ה להעביר כספים לבן/בת הזוג, אבל לאחר פטירת החוסך נפסקת העברת הכספים, ואין להם חלופה.
בדיון הוועדה השתתפו נשים גרושות. אחת אמרה, "לא ידענו שאנחנו בנות ערובה, ואם ימות הגרוש לפנינו נמות גם אנחנו". אחרת הוסיפה, "לאחר מות הגרוש שלי קיבלה את הפנסיה הידועה בציבור שלו, כאילו לו די שבחייו היא לקחה ממני את בעלי". ח"כ גלאון אמרה, "אלפי נשים נפגעות מהעוול המשווע הזה הזועק לשמיים".
על הבעיה הזאת, של חלוקת זכויות פנסיה בין בני זוג שנפרדו, הוקמה ועדה ציבורית בראשות השופט שאול שוחט. בדיון הוצגו המלצותיה שהוגשו לממשלה לפני כשנתיים, שלא להגדיר את בן הזוג לשעבר כעמית שווה זכויות בהסדרי קרנות הפנסיה הוותיקות והפנסיה התקציבית, אלא כ"שאיר" הזכאי רק ל-60% מכספי הפנסיה, בעוד שבהסדרי קרנות הפנסיה החדשות בת הזוג תזכה במלוא הפנסיה.
יו"ר ועדת העבודה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), דרש להחיל על הקרנות הוותיקות ועל הפנסיה התקציבית את ההסדר שוועדת שוחט המליצה לגבי הקרנות החדשות. דרישתו נדחתה בידי נציגי האוצר והקרנות הוותיקות שבהסדר (המנוהלות בידי האוצר), עוה"ד אסי מסינג ונועם הוייזליך. הם טענו כי השוואת הזכויות "תגרור את המדינה ואת הקרנות להוצאה כספית גבוהה".
כץ לא נרתע. "כמו שכבר שינינו לא אחת את תקנון קרנות הפנסיה הוותיקות, נשאף ליצור גם כאן כלי פשוט שיבטיח לאישה הגרושה את מלוא הזכויות שצברה בחיי בעלה לשעבר לכל ימי חייה". הוועדה מתכוונת להשלים את החקיקה בקריאה שנייה ושלישית בהקדם עוד לפני פגרת הקיץ שמתחילה בעוד כחודשיים.