שטח צבאי סגור? פרצה בחוק מביכה את המשטרה
בבתי המשפט התקבלו באחרונה פסיקות שמאפשרות למתנחלים להמשיך לשהות במאחזים בלתי חוקיים. הסיבה: סעיף בצו שטח צבאי סגור שקובע כי הוא לא יחול על תושבי קבע. במשטרה זועמים: "המתנחלים מבססים מעמד בשטח"
סעיף בצו השטח הצבאי הסגור, המתיר לתושבי קבע במאחזים לנוע בהם בחופשיות, הפך לכאב הראש הגדול של המשטרה בכל הקשור לפינוי מאחזים בלתי חוקיים. בשבועות האחרונים התקבלו בבתי המשפט כמה פסיקות שמאפשרות למתנחלים להמשיך לשהות במאחזים בלתי חוקיים, על אף שלאותם מקומות הוצא צו שטח צבאי סגור.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
חשד: סוהר בשב"ס נעל את ילדיו ורצח את אשתו
רחל שוחררה מביה"ח; דודה: נגדל אותה למצוות
רגב קראה למסתננים סרטן: 'המצב מעודד אלימות'
במשטרה מתחו ביקורת על פסיקות בתי המשפט ובאחד הדיונים שעסקו בנושא הדגישו נציגי המשטרה כי הפסיקות מסדירות את התיישבות המתנחלים במאחזים המדוברים. הסעיף הרלוונטי בצו נועד לאפשר לפלסטינים חופש תנועה, אך בית המשפט הבהיר לכוחות הביטחון כי באותה המידה הוא חל גם על ישראלים.
ביום העצמאות האחרון התקבלה העדות הראשונה לבעייתיות שעמה נאלצים להתמודד אנשי כוחות הביטחון. מקרה המדובר פונה אריה דיוויס מהמאחז מצפה אביחי שהוכרז כשטח צבאי סגור ובמשטרה דרשו ממנו לחתום על הסכמה שלא להתקרב למאחז. דיוויס סירב לחתום, נעצר והובא להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים.
במהלך הדיון טען עורכי הדין יצחק בם ודוד הלוי מעמותת "חננו" כי הרחקתו של דיוויס אינה חוקית מכיוון שמדובר בתושב קבע במאחז. השופט אריה קורנהאוזר קיבל את הטענה והתיר לדיוויס לשהות במאחז. עם זאת, השופט ציין בהחלטתו כי "מפקד פיקוד המרכז אלוף ניצן אלון החתום על הצו, לא 'השחית את מילותיו לריק' ולא החליט לחינם להתיר לתושבי קבע לשהות במקום".
במשטרה ערערו על ההחלטה לבית המשפט המחוזי, אך הערעור נדחה ולדיוויס הותר להתגורר עם משפחתו בתחומי המאחז. בשבוע שעבר חזר על עצמו הסיפור כשקטין שנעצר במהלך פינוי במאחז רמת מגרון טען את אותן הטענות בבית המשפט. גם במקרה זה הטענות התקבלו והותר לו להמשיך לשהות בשטח המאחז, למורת רוחם של כוחות הביטחון.
המקרה השלישי אירע ביום שישי האחרון כאשר שני מתנחלים שנעצרו במהלך פינוי נוסף ברמת מגרון, הובאו לבית המשפט להארכת מעצרם. השניים נשלחו למעצר בית ואתמול הם הובאו שוב לבית המשפט, שם דרשה המשטרה להרחיקם מרמת מגרון עד תום ההליכים נגדם או עד שיפוג צו השטח הצבאי הסגור. המתנחלים מצדם הסכימו להרחקה לחודשיים בלבד, תוך שהם מסתמכים על ההחלטות הקודמות.
"הסוגיה נמצאת בבחינה"
במהלך הדיון מתח נציג המשטרה ביקורת על ההחלטות ואמר כי המתנחלים מנסים לבסס את מעמדם בשטח ולנצל את ההיתר שניתן לתושבי קבע לשהות במקום. נציג המשטרה אמר עוד כי "לצערי, החלטות בית המשפט מסדירות מעמד של מישהו שמצוי בקרקע בכלל במעמד לא חוקי. הקביעה של אדם שנמצא איקס חודשים במקום שהוא שטח צבאי סגור הופכת להיות 'תושב קבוע', זה לא ייתכן".
השופטת החליטה לבסוף לדחות את החלטתה הסופית וקבעה כי לעת עתה יורחקו המתנחלים מהמאחז למשך 60 יום בלבד. בעמותת "חננו" אמרו כי "המשטרה הגישה הצהרת
תובע נגד החשודים מרמת מגרון מבלי שחקרה אותם וזה דבר לא חוקי. בנוסף, נטען גם שהחשודים היכו שוטרים ואז מיהרו להתקפל מהטענה".
דובר צה"ל מסר בתגובה לדברים כי "הסוגיה המשפטית הקשורה לתושבות בשטח המאחז מוכרת לרשויות המדינה ומצויה בבחינה בימים אלו".
ממשטרת מחוז ש"י נמסר בתגובה כי "נציג המשטרה הציג בדבריו בבית המשפט את המורכבות הקיימת באכיפת החוק בעניין זה. לאור זאת הסוגיה נבחנת בימים אלו על ידי גורמים משפטיים במערכת הביטחון".