החוק יחכה, מה יעשה נתניהו עם גבעת האולפנה?
בעקבות דחיית העלאת חוק ההסדרה בבית אל עדיין לא הרימו ידיים ומפעילים לחץ על השרים. "אם ראש הממשלה ירצה, ניתן יהיה למצוא חלופה לפינוי". שרים המעורים בנושא אמרו כי חוק עוקף בג"ץ הוא תקדים מסוכן. "ממש לא פשוט למצוא פתרון"
בעקבות דחיית העלאת "חוק ההסדרה" בכנסת בשבועיים נוספים ממשיכים תושבי שכונת גבעת האולפנה בבית אל להפעיל לחץ על גורמים פוליטיים למצוא פתרון שימנע את פינוי חמישה בניינים בשכונה עד 1 ביולי, כפי שקבע בג"ץ. כרגע לא מצביעים התושבים על פתרון שנראה באופק, אך הם פוסלים על הסף פתרונות כגון העתקת תושבי השכונה למיקום אחר בבית אל.
עוד בחדשות ynet:
"העתקה לא באה בחשבון, כל מי שביקר בשכונה יודע על מה מדובר, מבין שבלתי אפשרי להעביר את התושבים למיקום אחר. זה לא כמה מבנים יבילים שאפשר להעביר ממקום למקום", אומר דידי דיקשטיין, תושב השכונה.
לדבריו של דיקשטיין, התחושה בקרב התושבים קשה, אך הם עדיין לא הרימו ידיים ומאמינים שהממשלה תוכל למצוא פתרון. "אנחנו בטוחים שאם ראש הממשלה ירצה ניתן יהיה למצוא חלופה לפינוי, זה נעשה במקומות אחרים, שם מצאו דרך לפצות את בעל הקרקע או מצאו הסדר שימנע הוצאה של אנשים מבתיהם. הממשלה רק צריכה ליזום ולא להיגרר".
במקביל לכל אלו, מספרים תושבי השכונה כי בשבועות האחרונים ביקרו בשכונה קצינים ומהנדסים שבאו לבחון את ההיבטים המבצעיים של פינוי המקום והריסת הבתים, דבר שהגביר אצלם את החשש מפני הפינוי. למרות זאת, התושבים מסרבים להתייחס לפי שעה למה שעלול לקרות ביום הפינוי, ומעדיפים להאמין שיימצא פתרון.
"אני לא יודע מה יקרה ביום של פינוי ומעדיף לא לחשוב על זה, אבל ברור לי שיבואו לכאן אלפי אנשים, זה לא משהו שיש לי שליטה עליו, פינוי כזה הוא דבר חסר תקדים ונקווה שזה לא יגיע למקום לא טוב", אומר דיקשטיין, ממנהיגי התושבים.
בהתאם לדבריו של דיקשטיין, ההערכה בקרב גורמי הביטחון היא שתושבי השכונה לא מתכננים פעילות אלימה כלשהי, אך ייתכן שגורמים חיצוניים יגיעו לשכונה והפינוי יגלוש לאלימות. בקרב גורמים קיצוניים ביש"ע קיימת אי הסכמה באשר לדרך הפעילות במקרה של פינוי ומתקיים ויכוח אם לבוא ולסייע לתושבי גבעת האולפנה או לא.
הדבר תלוי בעיקר בשיתוף הפעולה של תושבי השכונה עם גורמי הממשלה. למרות זאת, בפינוי שעשוי להתרחש ייתכן שיקחו חלק גם גורמים שאינם מוגדרים קיצוניים ויבואו להביע את מחאתם ולתמוך בתושבים.
"הפתרון הוא לא חקיקה"
אתמול בכנסת הוסרו מסדר היום שני החוקים שאמורים להסדיר את מעמד המאחזים שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית, למרות פסיקת בג"ץ לפנותם. הם הוגשו על ידי ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי) וח"כ יעקב כץ (האיחוד הלאומי). בסיכום שאליו הגיע אורלב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוחלט כי העלאת החוק להצבעה בקריאה טרומית תידחה בשבועיים, ובהמשך יינתן חופש הצבעה לחברי הכנסת ויתקיים דיון מיוחד לגבי חופש הצבעה גם לשרים - אף שוועדת השרים לענייני חקיקה לא אישרה את החוקים.
בשיחה בין ראש הממשלה לבין אורלב, הבהיר נתניהו כי אינו מתנגד להסדרת הנושא באמצעות חקיקה אם לא ימצא פתרון בטווח הזמן של השבועיים הקרובים. חלק מהשרים ומרבית חברי הכנסת מהליכוד כבר הודיעו כי יתמכו בחוק. אורלב טוען כי הוא נחוש להעלות בכל מקרה את החוק בשבוע הבא להצבעה.
בקרב השרים המעורים בעניין פינוי גבעת האולפנה והבנייה הבלתי חוקית בשטחים בכלל, שוררת הבנה כי האפשרות של חקיקה עוקפת בג"ץ תייצר תקדים מסוכן - שיש להימנע ממנו.
במשרד הביטחון איתרו חלופת קרקע אפשרית עבור המתיישבים, אולם לפי שעה עדיין לא נמצאה הדרך לפתור את הסוגיה של תושבי גבעת האולפנה. אחד השרים אמר כי "בית המשפט לא אפשר למדינה לקבל עוד זמן על מנת לטפל בסוגיה. הסוגיה הזו מורכבת ביותר,
רגישה ביותר ובעייתית ביותר. ממש לא פשוט למצוא פתרון".
גורמים מדיניים מעריכים כי ברחבי הגדה המערבית ישנם מקומות נוספים הבנויים על קרקע פרטית. בין היתר הוזכר השבוע היישוב עופרה, הבנוי, כך נראה, על קרקע שאינה נמצאת בבעלות מלאה של המדינה. "זו רק דוגמה אחת", אמר אחד השרים. "הדרך לפתור את המקרים האלה היא לא דרך חקיקה. צריך למצוא פתרון יצירתי שיאפשר למתיישבים להעתיק את מגוריהם. אסור שאנשים יחיו על קרקעות פרטיות. זה יוצר סיבוכים מדיניים ומתיחות מול אירופה ומול העולם".