"חבל שלא יודעים שישראל היא מעצמת שחמט"
אליפות העולם שמתנהלת במוסקבה נותנת 15 דקות של תהילה לענף השחמט בישראל. זמן טוב לגלות שיש בארץ 380 קבוצות, אלפי חברים וחברות, ושהנבחרת זכתה במדליות בשתי האולימפיאדות האחרונות. להלן רשמים מביקור במועדון בת"א וציטוט מתבקש מפרופ' דיסקין: "יהודים תמיד שיחקו שחמט"
"אם קבוצות הכדורגל והכדורסל הישראליות היו מגיעות לתוצאות דומות לאלה של השחמט הישראלי, לא היו נשארים מים במזרקות בכיכרות כי הן היו מלאות בבני אדם". הימים האחרונים הם שעתו היפה של הענף בארץ, ויעקב לימן, מנהל מרכז השחמט בתל אביב, יודע שבקרוב מאוד יגיע קיצן של 15 דקות התהילה שמעניק לו הטוען לכתר אלוף העולם, הישראלי בוריס גלפנד.
גלפנד מתמודד בשבוע האחרון במוסקבה מול אלוף העולם הנוכחי וישוואנתן אנאנד ההודי, וגודל המעמד הצליח לפרוץ את הגבולות הצרים של סיקור הספורט בתקשורת הישראלית. היום (ה') סיימו גלפנד ואנאנד גם את המשחק העשירי ביניהם בתיקו, והתוצאה עומדת על 5:5.
עלילות גלפנד ואנאנד במוסקבה - כתבות אחרונות:
- תיקו גם במשחק ה-10 באליפות העולם בשחמט
- צמוד צמוד: עוד תיקו לגלפנד בגמר העולמי בשח
- מתרחק מהתואר: גלפנד הפסיד, שוויון בגמר השח
- גלפנד לא חוגג: "זה לא הרגשות, זו האסטרטגיה"
לימן מודע לעובדה שהתמודדות במעמד מכובד מסוג זה מעלה את קרנו של השחמט בישראל, אבל לא מפסיק להתפלל לניצחון של גלפנד: "לא יעזור לנו אם הוא יסיים כסגן של בר כוכבא. רק אלוף העולם ייזכר, ולכן חשוב מאוד שגלפנד יזכה. ניצחון שלו בטוח ימשוך עוד אנשים לתחום".
המרכז שברחוב טאגור ברמת אביב נמצא במבנה אפרורי וישן שמראהו החיצוני מטעה. שלוש הקומות שבפנים הן מרווחות ומטופחות להפליא, ורחוקות שנות אור מהדימוי הארכאי שרבים מחזיקים לגבי השחמט. כ-1,500 נשים, גברים, גמלאים וילדים רשומים במרכז, לומדים לשחק שחמט וגם מתחרים באולם הגדול שבסמוך.
למרות זאת, לימן לא מרוצה מהעובדה שהשחמט לא מושך את הישראלים בהמוניהם. "בניגוד לכדורגל, כדורסל או טניס, צפייה בשחמט עבור מי שלא מבין במשחק היא שעמום טוטאלי", הוא אומר. "המשחק הוא פחות דינאמי והוא לא 'מדבר' אל הצופה. בנוסף, על פי רוב ספורט אינדיבידואלי מושך פחות קהל".
תפנימו: ישראל מעצמת שחמט
מה הביא לעניין הגובר והולך במשחקים הנוכחיים על אליפות העולם? רמי בקיש, רכז השחמט העירוני בתל אביב, טוען שהסוד טמון בזהות המתמודדים. "גלפנד ואנאנד נחשבים בענף לדמויות מאוד נחמדות ופופולאריות, מה גם שבפעם הראשונה מתמודדים בגמר שני שחמטאים מאסיה, שאחד מדורג רביעי בעולם (אנאנד) והשני במקום ה-20", הוא אומר. "וחוץ מזה, זה הופך יותר ויותר מעניין ככל שהמשחקים מתחממים".
חרף העניין הציבורי המועט כאן, לאורך השנים התייחס העולם לישראל כאל מעצמת שחמט, קל וחומר מאז העלייה הגדולה של יוצאי ברית המועצות. בשתי אולימפיאדות השחמט האחרונות דורגה ישראל במקומות גבוהים למדי: השני ב-2008 והשלישי ב-2010. באיגוד השחמט בארץ רשומים כיום כעשרת אלפים שחקנים, כשהעיר המובילה היא באר שבע: 48 מבין 380 קבוצות הליגה הישראלית לשחמט מגיעות מבירת הנגב.
פרופ' אברהם דיסקין, חוקר בתחום מדע המדינה באוניברסיטה העברית ומרצה במרכז הבינתחומי, סבור שבהיבט היהודי - השחמט הוא בכל זאת עניין תרבותי. פרופ' דיסקין, שהשתתף בלא מעט תחרויות שחמט והיה אלוף ירושלים, מסביר ש"בשנות ה-90 הגיעו לכאן שחמטאים יוצאים מן הכלל. לא מעטים מאלופי העולם היו יהודים מברית המועצות. יהודים תמיד שיחקו שחמט וזה השתלב עם העובדה שהשלטון בברית המועצות עודד וקידם את המשחק כדגל לעליונות הסובייטית.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- נתניהו: אין מקום למעשים שראינו בדרום ת"א
- הבעל הודה ברצח אשתו: חשבתי שהיא בוגדת
- דיווח: ישראל הציעה 6 מ' דולר לקורבנות המרמרה
- הומו פלסטיני עתר לבג"ץ: אם אגורש - ירצחו אותי
"אני בטוח שמעמדים מהסוג שגלפנד הגיע אליהם באמת דוחפים את הענף בישראל, אבל זה נורא מצער שלא מדגישים מספיק את העובדה שאנחנו ממש מעצמה בתחום השחמט. מעדיפים להשקיע בכדורגל, למרות שדווקא בשחמט אנחנו טובים".
הבנות לומדות בנפרד
עוד כשעה יתחיל קורס במרכז בתל אביב, אבל ענבל קרן בת ה-10 הגיעה מוקדם בשביל שיעור פרטי עם המדריך עודד רוס.
וקרן לא נחשבת לסיפור יוצא דופן: בארבע השנים האחרונות מתקיימים בבתי ספר יסודיים בתל אביב שיעורי חובה והעירייה לקחה על עצמה לקדם את השחמט בעיר בקרב צעירים.
בקיש: "יש מגמת עלייה ומודעות מאוד גדולה בקרב הילדים בישראל לגבי השחמט. גם ברמה הבית ספרית וגם בכלל. מבינים שזה כבר לא רק משחק של זקנים. מה שהאיגוד מנסה לעשות הוא באמת להנחיל את המשחק לכל הגילאים. חוגים לילדים ובני נוער, חוגי מבוגרים וגמלאים ותחרויות לבנות בלבד".
למה הבנות בנפרד?
"כי בנות פחות חשופות לשחמט מסיבות שהן גם סוציולוגיות וגם מיתוגיות. חשוב לנו לשנות את העניין".
בקיש מאמין שאליפות העולם במוסקבה כבר משפיעה על הענף בארץ: "גם אם גלפנד יפסיד, זה עשה את שלו מבחינת הדחיפה והחשיפה. בסופו של דבר הכול עניין של תקציב, אבל אני מאמין שאחרי התחרות יהיה יותר ביקוש לכך".