ארה"ב תבדוק: מהו מספר הפליטים הפלסטינים?
המטרה המיידית של הבדיקה היא תקציבית - להוריד את היקף הסיוע האמריקני לאונר"א, אבל היעד האמיתי לטווח ארוך הוא להסיר מסדר היום הציבורי את טענת "זכות השיבה"
מה מספרם האמיתי של הפליטים הפלסטינים? ועדת ההקצבות של הסנאט אישרה הלילה (שבת) פה אחד תיקון לחוק תקציב סיוע החוץ לשנת 2013, המחייב את מחלקת המדינה לדווח כמה מתוך 5 מיליון פלסטינים, המקבלים סיוע מסוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים של האו"ם (אונר"א), הם פליטים שעזבו את בתיהם בישראל בעקבות מלחמת העצמאות או מלחמת ששת הימים וכמה מהם הם צאצאים של אותם פליטים.
עוד בחדשות:
חיסול ביפו: צעיר נרצח ביריות בגן ציבורי
חיזבאללה: "ישראל במלחמה נגד האפריקנים"
איראן על האורניום ה"מועשר מדי": זו טעות טכנית
את החקיקה מוביל הסנאטור הרפובליקני, מארק קירק, שמבקש שהממשל בוושינגטון יגדיר מהו מספרם של הפליטים וכיצד גדל מספרם מ-750 אלף בשנת 1950 ל-5 מיליון כיום, למרות עובדה שרבים מאלו שעזבו את בתיהם הלכו לעולמם.
ארצות-הברית היא המממנת הראשית של סוכנות אונר"א מאז הקמתה. הדרישה הנשמעת בקונגרס היא לקבל מידע על מספרם האמיתי של הפליטים ולבדוק כמה מהם הם בני הדור השני והשלישי. עוד יבדקו בארצות-הברית עוד כמה דורות יחשבו צאצאיהם של אלו שברחו מבתיהם בעקבות המלחמות - כפליטים.
המטרה המיידית של הבדיקה היא תקציבית - להוריד את היקף הסיוע האמריקני. אבל היעד האמיתי לטווח ארוך הוא להסיר מסדר היום הציבורי את טענת "זכות השיבה", שהיא אבן נגף רצינית להסכם שלום בין ישראל לבין הפלסטינים.
סנאטור קירק טוען כי סוכנות אונר"א אינה פותרת בעיות, אלא מנציחה את בעיית הפליטים ומעבירה את הבעיה לצאצאים שאינם פליטים. בשנת 1965 אישר האו"ם, למרות התנגדות ארה"ב, לכלול במושג "פליטים" את בניהם ונכדיהם של אלו שעזבו את בתיהם בשנים 1946-1949. בשנת 1982 עברה בעצרת האו"ם החלטה המגדירה את המושג פליטים פלסטינים לפליטים ולצאצאיהם. כיום מסייעת אונר"א לפליטים בשטחי הרשות הפלסטינית, ירדן, סוריה ולבנון.
עמדת ממשל אובמה, כמו קודמיו, היא ששאלת הפליטים צריכה להיפתר בין ישראל ובין
הפלסטינים במסגרת הסכם קבע. תת מזכירת המדינה, טום ניידס, כתב לסנאט כי החקיקה הזו עלולה להיראות בעולם כהתערבות אמריקנית וקביעה מראש של תוצאות המשא-ומתן הישראלי-פלסטיני. "עמדת ארה"ב עקבית עשרות שנים בממשלים רפובליקנים ודמוקרטים", כתב הבכיר במחלקת המדינה. הוא הוסיף כי "אונר"א מספקת שירותים חיוניים לבערך 5 מיליון פליטים לרבות 485 אלף תלמידי בית ספר, 138 מרפאות ושירותים סוציאליים לפגיעים ביותר מביניהם - בעיקר בלבנון ובעזה".
Read this article in English