שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ארה"ב: חוסר אמון עם איראן, הם לא יקבלו הנחות

"האיראנים לא צריכים לקבל הקלות על עצם קיום המו"מ או על הצהרות", אמר בכיר אמריקני המעורה בשיחות הגרעין. לדבריו, האיראנים עוד לא החליטו אם הם רציניים לגבי השיחות וגם הנשיא אובמה סקפטי, אבל "עלינו להיות בטוחים שעשינו כל מה שניתן בדיפלומטיה כדי למנוע נשק גרעיני"

"אין לנו שום כוונה להיענות לדרישה האיראנית להכיר בזכותה להעשיר אורניום. איראן חייבת להפסיק את ההעשרה עד שתספק תשובות לקהילה הבינלאומית" - כך הבהיר בסוף השבוע גורם אמריקני בכיר המעורה בשיחות שהתקיימו השבוע בבגדד בין איראן לשש המעצמות. לדבריו, ארצות הברית ובנות בריתה ימשיכו להפעיל לחץ באמצעות סנקציות כל עוד איראן לא עומדת בדרישות הבינלאומיות ממנה.

 

איראן בדרך לפצצה - עוד כתבות ב-ynet:

איראן התלוננה לאו"ם: "ישראל מחרחרת מלחמה"

איראן על האורניום ה"מועשר מדי": זו טעות טכנית

קלינטון: העיצומים על איראן יישארו - ואף יחריפו

 

"יש אחדות דעים מוחלטת בקרב מדינות המערב", אמר הגורם האמריקני, "אך אין לי תשובה אם האיראנים משתתפים בשיחות כדי לבזבז זמן או כדי למצוא פתרון. יש מסלול להסכם, וסיכמנו בבגדד לדבר על הפסקת ההעשרה לרמה של 20 אחוז, אך כלל לא ברור אם נוכל להגיע להסכם".

 

"לא ציפינו שהאיראנים יגיעו לשיחות הרציניות הראשונות עם הסכם ביד, ולא ציפינו להגיע להבנות כבר הפעם", הוסיף הגורם, "אני לא בטוח שהאיראנים רציניים לגבי השיחות בשלב זה. לדעתי הם עוד לא החליטו אם הם רציניים".

 

השיחות עם איראן בבגדד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השיחות עם איראן בבגדד(צילום: רויטרס)
   

לפי הגורם האמריקני הבכיר, חוסר האמון בין הצדדים בשיחות עדיין גדול, אולם הייתה הסכמה בנוגע לנושא הראשון שיש לדון בו בשיחות - הפסקת העשרת האורניום לרמה של 20 אחוז. המערב דרש מהאיראנים את הפסקת ההעשרה, את עצירת הפעילות במתקן ההעשרה התת-קרקעי בפורדו וכן את הוצאת האורניום המועשר ברמה של 20 אחוז מתוך המדינה.

 

האיראנים, מצדם, הציגו בשיחות בבגדד תוכנית בת חמש נקודות, ובראשה הדרישה

מן העולם להכיר בזכותה להעשיר אורניום. "השיחות בבגדד התקיימו כדי לבדוק אם ניתן להיכנס לשיחות מהותיות עם איראן", הסביר הגורם האמריקני, "שיחות לשם שיחות - אין לזה שום משמעות מבחינתנו. הבהרנו לאיראנים כי השיחות אינן בלתי נגמרות. הזמן דוחק בכולנו, והשיחות הדיפלומטיות לא יימשכו לעד. יש חלון לדיפלומטיה, אך הוא לא יישאר פתוח לעד".

 

בסוף השבוע פורסם כי אנשי הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א) גילו סימנים המעידים על כך שהאיראנים העשירו אורניום לרמה של עד 27 אחוז, אולם לפי שעה כלל לא ברור אם הדבר נעשה בכוונה תחילה - או שמדובר בתקלה. מומחה אמריקני אמר בסוף השבוע כי "זה מקובל שכשמתחיל תהליך של העשרה יש גם חלק קטן שהוא מעל הרמה של 20 אחוז. לאנשי סבא"א יש גישה לפורדו כמה פעמים בחודש, והבדיקות שלהם אמינות".  

 

"ישראל וארה"ב רואות עין בעין" 

עקב חוסר האמון שמפגינים כלפי השיחות הן ראש הממשלה בנימין נתניהו והן שר הביטחון אהוד ברק, מנסה הממשל האמריקני לערב את ישראל במגעים עם האיראנים באופן האינטימי ביותר. ראש צוות המשא ומתן האמריקני, תת-מזכירת המדינה וונדי שרמן, הגיעה מבגדד היישר לישראל, על מנת לעדכן את הדרג המדיני הבכיר בפרטי השיחות בבגדד.

 

גורם אמריקני בכיר ציין בסוף השבוע כי "ישראל וארה"ב נמצאות בדיאלוג מתמיד. אנחנו מקיימים התייעצויות קרובות ואינטימיות עם ישראל. ארה"ב מודעת מאוד לדאגות המוצדקות של ישראל בסוגיה האיראנית. הביטחון של ישראל הוא גם הדאגה הביטחונית של ארה"ב. הסנקציות על איראן יימשכו כל זמן שהיא לא תעמוד בדרישות הבינלאומיות. ישראל וארה"ב רואות עין בעין בניתוח המצב באיראן, ויש להן עמדה ברורה לגבי העובדה שלאיראן אסור להשיג נשק גרעיני".  

 

אחמדינג'אד. מנסה להרוויח זמן? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחמדינג'אד. מנסה להרוויח זמן?(צילום: AFP)

 

האמריקנים מאותתים כי ימשיכו לשדר נחישות מול איראן ויפעלו בכל דרך כדי למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. "יש חלון לדיפלומטיה", אמר הגורם האמריקני, "אבל אמרנו שכל האופציות על השולחן. נעשה הכול כדי למנוע מאיראן נשק גרעיני. אנחנו מאוחדים בנושא הזה, וזה חשוב מאוד עבור הביטחון של מדינת ישראל, אך גם עבור העולם כולו. השיחות לא יימשכו לעד, ובכל יום שעובר האיראנים ממשיכים להעשיר אורניום. כולנו חשים לחץ, כי אנחנו מלחיצים את עצמנו עם לוחות הזמנים".

 

עם זאת, הנושאים והנותנים האמריקנים מבקשים לתת לשיחות זמן להבשיל. "איננו סבלניים כי ההימור גבוה", אמר הגורם האמריקני, "עם זאת, גם כשאין סבלנות, חייבים לנסות את הדיפלומטיה על מנת להגיע לנקודה הנכונה. אנחנו עדיין חשים כי יש חלון לדיפלומטיה".

 

"הסנקציות הובילו למשא ומתן" 

בממשל האמריקני דוחים את הביקורת הישראלית על המועד המאוחר שבו הוטלו הסנקציות על איראן ואומרים כי השיחות הנערכות בימים אלה הן תוצאה של הסנקציות עצמן. לדברי הגורם האמריקני, "לסנקציות יש חלק מרכזי בכך שהאיראנים הגיעו לשולחן המשא ומתן. עם זאת, הם לא צריכים לקבל הקלות על עצם קיום המשא ומתן או על הצהרות. הם צריכים לפעול בצורה משכנעת וקונקרטית. אני לא חושב שהסנקציות הגיעו מאוחר מדי, וגם ישראל לא חושבת שהסנקציות הגיעו מאוחר מדי. אנחנו מאוחדים בעמדה שהזמן הולך ומתקצר. לקח זמן להשיג את הסנקציות האלה על איראן, אך מדובר בסנקציות הכי רחבות שהוטלו אי פעם".

 

מתקן ההעשרה בפורדו. רמה של 27 אחוז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתקן ההעשרה בפורדו. רמה של 27 אחוז(צילום: AFP)

  

האמריקנים משדרים כי הם מבינים את חוסר האמון שמפגין ראש הממשלה נתניהו.

לדברי הגורם האמריקני, "אני לגמרי מבין למה ראש הממשלה סקפטי. גם אני חש כך, וגם הנשיא אובמה. עם זאת, עלינו לנסות בצורה מאוחדת להגיע להסכם. האלטרנטיבות רציניות ביותר. השגת גרעין על ידי איראן זה הכי רציני, אך גם מלחמה זה דבר רציני. ארה"ב וישראל עובדות יחד בצורה טובה מאוד, ואין בינינו פערים".

 

שר הביטחון ברק הגדיר בחודשים האחרונים מונח המתייחס ליכולת של איראן להסתיר בתוך בונקרים את מתקני ההעשרה, וכינה זאת "immunity zone". לדברי הגורם האמריקני, "אנחנו שותפים לניתוח הישראלי לגבי כל מה שקורה באיראן. אנחנו לגמרי מבינים את הניתוח הישראלי, כולל את מה שאומר שר הביטחון. ארה"ב מתכוונת למנוע נשק גרעיני מאיראן - ומי שחושב אחרת, לא מבין באיזו רצינות אנחנו לוקחים את הנושא הזה. למען שלום העולם - עלינו למנוע נשק גרעיני מאיראן. עלינו להיות בטוחים שעשינו כל מה שניתן בדיפלומטיה כדי למנוע נשק גרעיני. אנו חבים זאת לישראל, לציבור האמריקני ולעולם כולו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השיחות בבגדד
צילום: EPA
"דיאלוג מתמיד". אובמה ונתניהו
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים