יוזמה: רופאים צעירים יעשו התמחות בחצי משרה
תוכנית מהפכנית של ההסתדרות הרפואית ממליצה לאפשר למתמחים במקצועות רפואיים בהם חסר כוח אדם לעבור התמחות בחצי משרה. המטרה: למשוך יותר מתמחים צעירים, שכך יוכלו לבלות זמן רב יותר עם המשפחה. החסרון: זמן ההתמחות יהיה ארוך יותר. כעת ממתינים לאישור משרד הבריאות
המועצה המדעית ממליצה למשרד הבריאות לאפשר לרופאים מתמחים לעבוד בחצי משרה ולהאריך את משך ההתמחות. המועצה ממליצה לערוך פיילוט בנושא במשך כחמש שנים, שבמהלכן מי שיבחר להתמחות בתחומי רפואה בהם יש מחסור בכוח אדם (נאונטולוגיה - רפואת פגים, הרדמה או רפואה דחופה) יוכל לעשות 50% מההתמחות, ולא יותר משנתיים וחצי ממנה - בחצי משרה. מי שיבחר לעשות זאת יאריך את משך ההתמחות שלו.
המטרה: זמן רב יותר עם המשפחה
המטרה בתוכנית החדשה היא להפוך התמחויות מסויימות לאטרקטיביות יותר, ולאפשר לרופאים המתמחים לבלות זמן רב יותר בבית, עם המשפחה. "מתמחים רבים הם גם הורים טריים הזקוקים לזמן בבית כמו אוויר לנשימה", מסבירה עו"ד לאה ופנר, מזכ"לית ההסתדרות הרפואית. "אם מקצועות מסויימים יהיו כאלה המאפשרים גמישות בזמן ההתמחות, חלק מהרופאים הצעירים יעדיפו להתמחות בהם במקום במקצועות אחרים.
בכך אפשר גם לתת להם את הגמישות שהם זקוקים לה וגם לעודד התמחות במקצועות המצויים במצוקת כח אדם. אבל ברור לחלוטין שהרופאים הללו יצטרכו להביא בחשבון שהם יהיו מתמחים זמן רב יותר. התמחות ברפואת ילדים, למשל, אורכת 4.5 שנים, ואילו מי שיעשה אותה בחצי משרה במשך שנתיים וחצי, תקופת המקסימום שתתאפשר על פי המלצות המועצה, יצטרך להאריך את משך ההתמחות שלו לשבע שנים".
המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית, היא הגוף האמון על הכשרתם המקצועית של רופאים בישראל. במשך שנים ארוכות הרעיון לאפשר לרופאים לעבוד בחצי משרה במהלך ההתמחות שלהם עלה לדיון בפורומים השונים בה. במספר הסכמי עבודה אפילו קוצרו המשרות של חלק מהרופאים המתמחים. את משך ההתמחות בפסיכולוגיה, למשל, אפשר להכפיל ולעשות בחצי משרה.
בהסכמי העבודה הקודמים של הרופאים יש הגדרה של "משרת אם" לרופאות מתמחות, שקוצרה לשבע שעות למשמרת, אבל לדברי עו"ד ופנר "עד עכשיו לא היה שעון נוכחות לרופאים, ולכן לא ניתן היה לפקח על כך שרופאות שביקשו לעבוד במשרת אם אכן עובדות רק שבע שעות, ולא דורשים מהן בפועל יותר".
יסייע בהגדלת מספר הרופאים בעתיד
במשך מספר שנים דנה המועצה המדעית בהתכנות המקצועית של התמחות בחצי משרה. חברי המועצה נדרשו לשאלות רבות, ביניהן האם ההתמחות תהיה מקצועית וטובה דיה בחצי משרה, האם המתמחים יקבלו את כל מה שהם צריכים כדי להתמקצע והאם גורמי רפואה בחו"ל יקבלו אותם לעבודה בקלות בעקבות השינוי או שמא ידרשו מהם השלמות או מבחנים נוספים.
"העניין תלוי במשרד הבריאות", אומרת עו"ד ופנר", אנחנו הגשנו את ההמלצות כבר לפני יותר משנה ועדיין לא קיבלנו תשובה. בתקנות שקובעות מי יקבל תואר מומחה כתוב שצריך לעבור התמחות במשרה מלאה, ומשרד הבריאות יצטרך לשנות את התקנות לשם כך. אם יחליטו במשרד הבריאות לקבל את המלצות המועצה נצטרך גם לשבת עם המעסיקים והמדינה ולעבור סעיף סעיף בהסכם הקיבוצי כדי להתאים אותו בכל מקום שבו מצויינת משרה מלאה. בנוסף, כל תכנית התמחות מצריכה אישור אינדיבידואלי של יו"ר המועצה המדעית או מישהו מטעמו".
-ישראל מתמודדת עם מחסור מחריף ברופאים, גם בשל העובדה שהכשרתם אורכת זמן. האם יש כעת מספיק רופאים מתמחים במקצועות הללו בשביל לאפשר להם לעבוד בחצאי משרות?
"זה משהו שצריכים לשקול במשרד הבריאות", משיבה עו"ד ופנר. "זה בהחלט יכול לסייע להגדיל את מצבת
כח האדם בעתיד בגלל האטרקטיביות שזה מוסיף. אבל האם כעת יש לאפשר את זה למי שכבר מצויים בהתמחות? צריך לבחון את זה. לראות אם זה אכן מסתדר עם מצבת כח האדם. מה שמשרד הבריאות יכול לעשות זה להגביל את מכסת הרופאים המתמחים שיכולים לעבוד בחצי משרה".
-ואיך יקבע מי יקבל עדיפות?
"אלה דברים שלא חשבנו עליהם עדיין ואנחנו ממתינים לתשובת משרד הבריאות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדובר בתכנית שגובשה בהתאם למסקנות דו"ח כוח האדם של ד"ר טוביה חורב בחודשים האחרונים אושרה התוכנית בידי המועצה המדעית והוכנו תקנות. התקנות יגיעו לחתימת ראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו. משרד הבריאות מבקש להרחיב זאת לכלל המקצועות במצוקה, לרבות גריאטריה, שיקום, פתולוגיה וכדומה".