שתף קטע נבחר

 

העליון: ילד בעל מום לא יוכל לתבוע אך הוריו יפוצו

הורי ילד בעל מום יוכלו לתבוע פיצוי שיכסה את הוצאות גידולו ומלוא צרכיו למשך כל חייו, אך הוא עצמו לא יוכל לעשות כן. כך פסקו שופטי העליון, בפסיקה האחרונה שהקריא אליעזר ריבלין. לדבריו, "אין מקום לאמירה 'טוב מותי מחיי', אפילו אם מדובר בחיים מלאי קושי וייסורים"

ילד בעל מום לא יוכל לתבוע פיצוי על עצם היוולדו וחייו את מי שלא זיהה נכונה את הלקויות שמהן יסבול. כך פסק בצהריים (יום ב') הרכב מורחב של בית המשפט העליון. עם זאת קבעו השופטים כי הוריו יוכלו לתבוע פיצוי שיכסה את הוצאות גידולו ומלוא צרכיו של הילד גם לאחר התבגרותו, למשך כל חייו.

 

ילד בעל מום לא יוכל לתבוע. השופט ריבלין והנשיא אשר גרוניס (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
ילד בעל מום לא יוכל לתבוע. השופט ריבלין והנשיא אשר גרוניס(צילום: דודי ועקנין)

 

המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין הקריא את פסק הדין זמן קצר לפני טקס הפרישה שלו. לדברי ריבלין, "הגדרת חייו של ילד מוגבל כנזק - מחייבת הכרעה שיפוטית בשאלה אם יש מצבים שבהם עדיף לו לאדם שלא היה נולד, וכי טוב מותו מחייו. אלו שאלות של פילוסופיה, של דת. התמודדות עם שאלות אלה אינה עניין להכרעה שיפוטית".

 

הולדה בעוולה היא נושא הנמצא במסגרת תחום דיני הרשלנות הרפואית. מדובר בלידה שהייתה נמנעת אלמלא רשלנות רופא, כשהכוונה היא למומים קשים שבגינם אמורה המערכת הרפואית להמליץ לבני הזוג לבצע הפסקת הריון. לאחרונה הגישה ועדה ציבורית שבחנה את הנושא המלצות שעיקרן נוגעות להסדר סוציאלי. זה יאפשר מתן תגמול לכל ילוד בעל לקות שיש עמה מוגבלות תפקודית משמעותית, בלי הבדל בין מקרה שבו הוריו היו בוחרים שלא להביאו לעולם אילו הועמדו

מבעוד מועד על דבר לקותו, לבין מקרה שבו בחרו במודע להביאו לעולם חרף ידיעתם שייוולד עם מוגבלות. ההסדר, על פי ההמלצות, יבטל את זכותו של הילוד לתביעה, אך לא את זכותם של הוריו לתבוע פיצוי.

 

בפסק הדין כתבו 

השופטים: "מבקשים אנו להגשים גם את התכלית הראויה שעמדה בבסיס הלכת זייצוב, לתת פיצוי מיטיב באורח מלא ככל האפשר לצרכיו של הילד בעל המוגבלות. אך זאת באמצעות עילת תביעתם של ההורים, אשר אינה מעוררת את הקשיים המשפטיים, ואשר גם מן הבחינה המוסרית עקרונית לא מעוררת את אותו הקושי המתעורר ביחס לתביעת הילוד".

 

עוד קבעו השופטים: "בתביעת ההורים אין חייו של הילד עצמם מוגדרים כנזק. הנזק מתבטא בהשלכות הכספיות העודפות ובהשלכות הנפשיות שבהן נושאים ההורים בעל כורחם עקב ההתרשלות. 

 

"קבלת תביעתם של ההורים אין משמעותה כי חייו של הילד אינם בעלי ערך או מוטב לו עצמו כי לא היה נולד. משמעותה היא כי נמנעה מההורים האפשרות לבחור שלא לגדל ילד בעל מוגבלות על הקשיים הכרוכים בכך". 

 

השופט ריבלין הדגיש: "היום קבענו כי אין מקום לאמירה 'טוב מותי מחיי', אפילו אם מדובר בחיים מלאי קושי וייסורים. לחיים תמיד יש ערך. אדם בצלם אלוהים נולד ומשנולד יש להגן על קדושת חייו ועל כבודו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עילת התביעה נשמרת להורים (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
לחיים תמיד יש ערך. השופט אליעזר ריבלין
צילום: דודי ועקנין
מומלצים